Maailmaan ilmestyy aukko – Company Uusi Maailman viimeisin ulostulo on taiteen keinoin toteutettu pakohuonepeli HOLE

  • Company Uusi Maailma: HOLE (Kuva: Olli-Pekka Tennilä)
  • Company Uusi Maailma: HOLE (Kuva: Olli-Pekka Tennilä)
  • Company Uusi Maailma: HOLE (Kuva: Olli-Pekka Tennilä)

Jyväskylässä pilotoitiin Suomen – kenties koko maailman – ensimmäinen taiteen keinoihin pohjaava pakohuonepeli HOLE. Pakohuonepeleissä pyritään poistumaan huoneesta tietyn aikarajan sisällä pulmia  ratkaisemalla. HOLE tahtoo pelaajan pakenevan paitsi sen maailman, myös pelaajan omien tuntemuksien uumeniin. 

HOLE on valon, äänen ja esineiden vuorovaikutuksesta elävä tila. Pakohuonepeleille tyypillisen puhuttuun ja kirjoitettuun kieleen perustuvan ohjeistuksen ja pelinkuljetuksen sijaan HOLE aktivoi pelaajiaan sanattomilla vihjeillä, tehtävillä ja tunnelmilla. Pelin valosuunnittelusta vastaa Jere Suontausta ja  siihen on säveltänyt musiikin Jukka Kaikkonen

HOLEen on sisäänrakennettu pelikokemuksen lisäksi elämyksellinen ja moniaistinen ulottuvuus, jossa pelaajan ja taiteen katsojan roolit pääsevät sekoittumaan. HOLE pyrkii kielelliseen ja maantieteelliseen  saavutettavuuteen, jolloin peliformaatti voi toimia sisäänheittäjänä taiteen pariin myös niille yleisöille, jotka  eivät muuten päätyisi taiteellisen kokemuksen pariin. 

– On mahtavaa päästä yhdistämään 20 vuoden kokemus monialaisen esitystaiteen tekemisestä ja elementeistä omiin ja työryhmän pelifiksaatioihin, kertoo projektin pelisuunnittelija ja taiteellinen johtaja Seija Hakkarainen

HOLE on pitkäaikaisen suunnittelun ja toiveen huipentuma. Erityisesti siinä viehättää mekaanisen ja taiteellisen maailman yhteen tuominen. Pelin liikuteltavuus mahdollistaa tällaisen kokemuksen uusissa yhteyksissä, jatkaa työryhmän pelisuunnittelija ja tuottaja Sasu Paakkunainen

Tekniseltä toteutukseltaan HOLE on huone huoneen sisällä, joka on liikuteltavissa pakettiautolla. Peli  voidaan toteuttaa lähes missä vain noin 45 m2 sisätilassa, jossa on sähköt. HOLE on suunniteltu kahdelle  pelaajalle kerrallaan ja yhden pelin kesto on pelaajista riippuen noin 25-45 minuuttia. Pelin ikäsuositus on 14 vuotta. 

Pilotointijakso toteutettiin Piippurannan klubilla Jyväskylän Kankaalla 29.11.–4.12.2022 yhteistyössä  Jyväskylän kaupungin osallisuuspalvelujen kanssa. Tämän jälkeen HOLE viimeistellään ja avataan Helsingissä keväällä 2023. Vuosina 2023-2024 HOLE jatkaa kiertueelle Keski-Suomeen. 

HOLE 

Taiteellinen johtaja, pelisuunnittelija: Seija Hakkarainen 
Tuottaja, pelisuunnittelija: Sasu Paakkunainen 
Valosuunnittelija: Jere Suontausta 
Säveltäjä: Jukka Kaikkonen 
Graafikko, valokuvaaja: Olli-Pekka Tennilä 
Tuotanto: Company Uusi Maailma & HOLE-työryhmä 
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, Keski Suomen liitto.  

www.uusimaailma.org