Kansainväliset mahdollisuudet

Tarjoamme suomalaisille sirkusryhmille ja -taiteilijoille erilaisia mahdollisuuksia luoda ja vahvistaa suhteita maailmalle sekä saada laajempaa näkyvyyttä teoksilleen. Tuemme ryhmien kansainvälistymistä verkostojemme avulla ja autamme luomaan markkinointimahdollisuuksia näyteikkunatapahtumien, messuvierailujen ja opintomatkojen kautta. Tälle sivulle olemme koonneet tueksenne tietoa kansainvälistymisen rahoituksesta, residensseistä, ja tapahtumista.

Muista myös, että Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit, suurlähetystöt ja konsulaatit ottavat vastaan tietoa vierailuistanne ja voivat auttaa tiedotuksessa kohdemaassa.

Kansainvälistymisen rahoitus

Taiteen edistämiskeskus myöntää liikkuvuusapurahoja (aiemmat matka- ja residenssiapurahat yhdistettynä) esiintymis- ja residenssivierailuihin ulkomailla.

Pohjoismaiselta kulttuuripisteeltä voi hakea liikkuvuustukea matkoihin, jotka suuntautuvat Pohjoismaiden ja Baltian alueelle. Lisätietoa pohjoismaisista rahoitusmahdollisuuksista on koottu Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Pohjoismaiden neuvoston sivuille.

Suomen kulttuuri-instituuttien TelepART-ohjelmasta myönnetään matkatukea Suomen ja 30 maan välisen vuorovaikutuksen edistämiseen erityisesti uransa alku- ja keskivaiheilla olevien tekijöiden esiintymistilaisuuksille musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen sekä esitystaiteen aloilla. Haku on jatkuva ja avoin suomalaisille esiintyville taiteilijoille hankkeen kohdemaihin suuntautuvia matkoja varten ja päinvastoin.

On the Move on eurooppalainen esittävien taiteiden liikkuvuuteen keskittyvä verkosto. OTM:n sivuilta löytyy tietoa esittävien taiteiden kansainvälisestä liikkuvuudesta, hauista sekä residenssi- ja rahoitusmahdollisuuksista.

IETM on kansainvälinen esittävien taiteiden verkosto, jonka jäseniä ovat esittävien taiteiden organisaatiot ja yksittäiset toimijat teatterin, tanssin, sirkuksen, esitystaiteen kentillä. IETM:n sivuille on koottu tietoa rahoitusmahdollisuuksista maailmanlaajuisesti.

Euroopan Kulttuurisäätiö on eurooppalaista kulttuurialan yhteistyötä ja verkostoitumista edistävä säätiö, joka jakaa tukea mm. taitelijoiden liikkuvuuteen ja rajoja ylittävään yhteistyöhön.

Asia-Europe Foundation (ASEF) edistää ja rahoittaa Euroopan ja Aasian välistä taide- ja kulttuurivaihtoa erilaisten projektien kautta.

Residenssit

Useat suomalaiset sirkusryhmät ovat hakeutuneet harjoittelemaan teoksiaan ja luomaan uusia kontakteja residensseihin ulkomailla. Residenssejä tarjoavat tahot ilmoittavat hakukäytännöistään omilla verkkosivuillaan. Alla olevaan listaan on koottu yleisimpiä suomalaisten sirkusryhmien kansainvälisistä residenssiyhteistyökumppaneista.

Ranskan residenssit löydät Territoires des Cirquen sivuilta
Arts Printing House, Vilna, Liettua
Cirkus Cirkör, Botkyrka, Ruotsi
Dynamo Workspace, Odense/Tanska
Espace Catastrophe, Bryssel, Belgia
Jacksons Lane, Lontoo, UK
Jatka78, Praha/Tsekin tasavalta
Katapult, Berliini/Saksa
La Central del Circ, Barcelona, Katalonia
Subtopia, Botkyrka, Ruotsi
Theater op de Markt, Dommelhof, Belgia

Tapahtumat

Kansainvälisissä esittävien taiteiden tapahtumissa – messuilla ja festivaaleilla – on mahdollisuus markkinoida teoksia ja kohdata uusia yhteistyökumppaneita. Myös messujen yhteydessä on usein virallinen ohjelmisto, johon ryhmät voivat tarjota teoksiaan tapahtuman ilmoittaman hakuajan puitteissa. Sirkuksen tiedotuskeskus osallistuu vuosittain joihinkin messutapahtumista, ja osallistumisestamme tiedotetaan Tiedotuskeskuksen uutiset -palstalla.

Uusia yhteistyökumppaneita ja ostajia voi tavata myös festivaaleilla eri puolilla maailmaa. Joidenkin festivaalien yhteydessä järjestetään pitchaus-tilaisuuksia, joissa ryhmät voivat esitellä teoksiaan mahdollisille ostajille.

Jos olet kiinnostunut tapahtumista, ota yhteyttä kansainvälisen toiminnan päällikköömme Lotta Nevalaiseen, .

Keskeisimmät  tapahtumat

Adelaide Fringe, Adelaide/Australia 
APAP, New York/USA
Biennale Internationale des Arts du Cirque, Marseille/Ranska  
CINARS Biennale, Montreal/Kanada
CIRCa – Festival of Contemporary Circus, Auch/Ranska
Cirkusmania Tukholman alue/ Ruotsi
Edinburgh Festival Fringe, Edinburgh/Skotlanti
Festival d’Avignon, Avignon/ Ranska
FiràTarrega, Tàrrega/Katalonia
Fira Trapezi, Reus/ Katalonia 
Montreal Cirque Fest, International Market of Contemporary Circus MICC Montréal/ Kanada
PAMS – Performing Arts Market in Seoul, Soul/Etelä-Korea
TPAM, Tokio/Japani

Tietoa festivaaleista löydät muun muassa Circostradan karttahausta.