Festivaalit ja näyttämöt

  • Cirko - Uuden sirkuksen keskus. © Jouni Ihalainen

Suomessa on useita vuosittain järjestettäviä nykysirkukseen keskittyviä festivaaleja. Niiden lisäksi sirkusesityksiä voi nähdä muilla kesä- ja kaupunkifestivaaleilla, sirkuskeskuksissa sekä teattereissa ja tanssiteattereissa eri puolella Suomea. Nykysirkuksen esitystoiminta painottuu eteläiseen Suomeen, mutta esityksiä nähdään aina Oulua ja Rovaniemeä myöten.

Cirko – Uuden sirkuksen keskus on Helsingissä Suvilahdessa toimiva nykysirkuksen residenssikeskus ja näyttämö. Vuonna 2011 avautuneessa sirkuskeskuksessa on työskentely- ja esitystiloja. Yleisölle Cirko tarjoaa korkealaatuisia ja kiinnostavia nykysirkusesityksiä omalla näyttämöllään ja kaupungin muissa esitystiloissa.

Maamme pisimpään toimineita sirkusfestivaaleja ovat Helsingissä  järjestettävä Object Festival (nimellä ”5–3–1 Uuden jongleerauksen festivaali” vuosina 1998–2018 ) ja Tampereella järjestettävä Circus Ruska Festival (vuodesta 2005 alkaen). Cirko – Uuden sirkuksen keskus tuotti kotimaiseen ja kansainväliseen nykysirkukseen keskittynyttä Cirko-festivaalia vuosina 2006–2018 ja Sirkus Supiainen Eräjärvellä Diabolojongleerausfestivaali FDC:tä vuosina 2006–2018. Viime vuosina uusia sirkustapahtumia on syntynyt useisiin kaupunkeihin.