Nuuan uusi Meanwhile-teos sekä Säde-palkinto

  • Nuua: Meanwhile (kuva: Rauli Katajavuori)
  • Teo Lanerva vastaanottamassa SVÄVin Valosäde-palkintoa.
Nuua on työstänyt uutta Meanwhile-nimistä teosta hiljalleen viimeiset kaksi vuotta. Teoksen tematiikka pureutuu nykykulttuurin arvomaailmaan ja sen abusrdiin tärkeysjärjestykseen, jota teoksessa käsitellään jongleerauksen ja esineteatterin keinoin. Estetiikaltaan ja tunnelmaltaan Meanwhile kuvaa paikkaa jossa aika tuntuu pysähtyneen paikoilleen. Teoksen suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin ennen koronaa, mutta pandemia vahvisti entisestään tuntemusta esityksen teemojen ajankohtaisuudesta ja tärkeyttä nostaa ne esille.
 
Teoksen voi nähdä mm. marraskuussa Järvenpää-talossa sekä tammikuussa 2023 Espoon Sello-salissa. 
Esityksellä on tulevaisuudessa tarkoitus kiertää myös kansainvälisillä markkinoilla.
 
Valosuunnittelja Teo Lanervalle myönnettiin Valosäde-palkinto Nuuan Vaarna-teoksen ansiokkaasta valosuunnittelusta. Vaarna sai ensi-iltansa syyskuussa 2021, Cirko – Uuden sirkuksen keskuksessa.
 
Palkinnon perustelut: ”Valo toimii yhtenä nykysirkusteoksen esiintyjänä ja on yksi esityksen objekteista rakentaen ja manipuloiden esitystä alati. Näin hienoa valoesitystä ei ole nähty hetkeen. Teos on raikas tuulahdus, jossa valon rooli on olennainen. Valo tuo lisää tasoja taikatempun omaisesti ja avaa maailman jota emme näe. Simultaaniset, kahden asian ja värin estetiikat esitetään yhtä aikaa tehden teoksesta kiehtovaa katsottavaa. Valosuunnittelu on hienosti linjassa esityksen taajuuden kanssa. Kaksivärisyyden esteettinen valinta jatkaa teoksen leikkisyyttä. Installaatiomainen, itselähtöinen valosuunnittelu ilman ihmistä näyttämökuvassa pysyy mielenkiintoisena. Suunnittelu on tekijänsä näköinen käyttäen vastavärejä ja välttäen suoria rivejä, ryhmitellen epäkonventionaalisesti.”
 
SVÄV – Suomen valo-, ääni- ja videosuunnitteljat ry, Helsinki 29.5.2022