Luis Sartori do Vale / Company Portmanteau: uusi näyttämöteos Perto tulossa ensi-iltaan elokuussa

  • Perto (Kuva: Luis Sartori do Vale)
  • Perto (Kuva: Luis Sartori do Vale)
  • Perto (Kuva: Luis Sartori do Vale)
PERTO tarkoittaa portugaliksi “lähellä” tai “vieressä”. Se on lähtökohta company Portmanteaun uudelle monitaiteiselle esitykselle, jota on kuluvan vuoden aikana työstetty residensseissä WHS Teatteri Unionissa, Cirkossa and Sellosalissa. Esitys saa ensi-iltansa 20.-22.8.2021 Oulussa osana Flow-sirkuksen ohjelmistoa, yhteistyössä Kulttuurikeskus Valven ja Oulun Juhlaviikkojen kanssa.
 
KONSEPTI: Luis Sartori do Vale, Sanna Vellava, André Mintz
OHJAUS: Luis Sartori do Vale
ESIINTYJÄT: Luis Sartori do Vale, Mira Ravald, Saku Mäkelä, Milla Järvinen, Rodrigo Borges
VALOSUUNNITTELU: Jere Mönkkönen
ÄÄNISUUNNITTELU: Petteri Rajanti
TUOTANTO: WHS, Portmanteau
TUKIJAT: Taike, SKR, Samuel Huberin Taidesäätiö, Cirko, Brasilian Helsingin Suurlähetystö / Brasilia-Suomi Kulttuurikeskus
 
Esityskonsepti sai alkunsa vuonna 2009, kun brasilialainen sirkus- ja kuvataiteilija Luis Sartori do Vale, sirkustaiteilija-antropologi Sanna Vellava ja brasilialainen videotaiteilija-ohjelmistokehittäjä André Mintz loivat yhteistyössä kokeellisen esityskohtauksen.
 
Kokopitkäksi teokseksi työstetty “Perto” luo monimutkaisia kanssakäymisiä ja yhteyksiä henkilöhahmojensa välille, kun virtuaalisen ja todellisen maailman raja hämärtyy reaaliaikaista videokuvaa manipuloimalla. Näyttämöllä tapahtuva toiminta ja liikkeet muuntuvat toisenlaisiksi kuvamanipulaation myötä mielikuvituksellisessa tilassa.
 
Nykysirkusta, tanssia, fyysistä teatteria ja esityshetkessä kuvattua videokuvaa yhdistävä teos käsittelee eri näkökulmia elämään sekä eri rooleja yhteiskunnassa, jossa ihmisuhteet ovat teknologian välittämiä.