Supiaisen uutisia toukokuulle

  • Sirkus Supiainen: Ulkopuolella.
  • Sirkus Supiainen: Ulkopuolella.

Sirkus Supiainen aloittaa Routa Companyn omaehdotteisen työaikamallin mukaisen kokeilun

Syksyllä 2021 Sirkus Supiainen aloittaa Routa Companyn jalanjäljissä omaehdotteisen työaikakokeilun, jossa palkkaamme 1-3 sirkustaiteilijaa määräaikaiseen työsuhteeseen. Työsuhteessa palkattu sirkustaiteilija saa käyttää neljäsosan työajastaan oman taiteellisen työnsä äärellä, ainoana tähtäimenään oman ammattitaitonsa ylläpito ja kehittäminen. Sirkus Supiainen tarjoaa taiteilijalle työskentelytilojen lisäksi tukea, yhteistä ideointia ja ajatustenvaihtoa, mutta ei odota työskentelyperiodin päätteeksi minkäänlaista valmista taiteellista ulostuloa tai tuotetta. Sirkus Supiainen näkee, että työntekijän omista tarpeista kumpuava osaamisen kehittäminen palvelee niin meitä kuin sirkustaiteen kenttää laajemminkin. Tässä kokeilussa myös Supiaisen sirkuskoulun opettajat otetaan saman työaikakokeilun piiriin ja näin opettajien työaikaan sisällytetään aikaa omaan ammattitaidon sekä sirkustaitojen ylläpitoon ja kehittämiseen.

Uusi työaikamalli otetaan Sirkus Supiaisessa käyttöön syyskuun alussa 2021. Tulemme hakemaan joukkoomme 1-3 sirkustaiteilijaa valmistamaan uutta teosta Rauli Katajavuoren kanssa. Sirkustaiteilijat palkataan töihin Sirkus Supiaiseen produktiokohtaisesti 100% työsuhteeseen. Työajasta 75% käytetään esityksen valmistamiseen ja esittämiseen, ja 25% omaehdotteiseen työhön. Omaehdotteinen työ on taiteilijan itsensä ehdottamaa. Sen sisältö ja etenemisen suunnitelma tehdään taiteilijan kanssa hänen ehdotuksensa pohjalta.

Omaehdotteisen työn myötä taiteilija tekee työtä oman taiteellisen kehittymisensä eteen palkallisella työajalla, ja ammatillisen kehittymisen lisäksi kohenee työhyvinvointi. Taiteilija saa työyhteisön ja työtilat, sekä taiteellisen, tuotannollisen ja tiedotuksellisen tuen. Yksi iso asia on myös työvoimapoliittisen aseman paraneminen – työssäoloehto täyttyy koko työsuhteen ajan.

Lisätietoa Routa Companyn omaehdotteisen työn mallista:

’Omaehdotteisen työn malli

Omaehdotteisen työn malli on Routa Companyn kokeilu, jossa produktioon palkatut tanssitaiteilijat tekevät omaa, taiteelliseen kehittymiseen tähtäävää työtään osana kuukausipalkkaista työsuhdetta. Omaehdotteisen työn osuus on minimissään neljäsosa työajasta, ja sen sisältö on taiteilijan itsensä ehdottamaa. Loput työajasta käytetään Roudan tanssiproduktion harjoituksiin, valmisteluun ja esityksiin.

Omaehdotteisen työn palkkausmallilla Routa Company liittyy ajankohtaiseen keskusteluun taiteilijan työoloista. Roudan mielestä työnantajan on mahdollistettava taiteilijalle työn vaatimat sisällöt ja puitteet. Verrattuna henkilökohtaiseen apurahatyöskentelyyn, jossa tanssija työskentelee usein yksin ja ilman yhteisöä, tarjoaa Routa tanssijalle osana palkkausmalliaan taiteellisen, tuotannollisen ja tiedotuksellisen tuen sekä työskentelytilat ja sosiaalisen työympäristön. Omaehdotteisen työn palkkausmalli parantaa myös taiteilijan työvoimapoliittista asemaa, kun työsuhde kerryttää työssäoloehtoa.

Omaehdotteisen työn malli on konkreettinen arvovalinta. Oman taiteellisen työn mahdollistaminen antaa voimaa myös työstettävään tanssiteokseen ja on toimiva väline monimuotoisen ja persoonallisen tanssitaiteen kehittämiseen. Roudan malli on myös kannanotto työelämässä viihtymiseen ja taiteen parissa laajemminkin tehtävään ilmaisen, lähes näkymättömän työn määrään. Routa Company haastaa tanssikentän toimijat kokeilemaan omaehdotteisen työn mallia. Routa jakaa mielellään kokemuksia mallin tarkemmasta toiminnasta koskien mm. tanssijavalintoja, omaehdotteisen työn sisältöjen suunnittelemista yhdessä tanssitaiteilijoiden kanssa, työajan jaksottamista, omaehdotteisen työn edistymisen kriteerejä ja tarkastelua, sekä niin työntekijöiden kuin työnantajan näkökulmasta koettuja hyötyjä. ’

–        http://routacompany.fi/omaehdotteisen-tyon-malli/?fbclid=IwAR1_Mbhyo9oSOTdr_CpBPQGKEEpCzV__T-paL7vTXtEvcr7ekrL8j42WHeI

Tulevat näytökset toukokuussa

  1. Tanssiteatteri MINIMI: Irtikytkentä (ensi-ilta) 29.5. 2021  NÄYTTÄMÖ-teatteri

(vierailu, ainoastaan yksi näytös)

IRTIKYTKENTÄ

Irtikytkentä – Tilanne, jossa kaksi tai useampi asia eivät ole yhteydessä toisiinsa tavalla, jolla niiden pitäisi olla. -Cambridge sanakirja

Mutta mikä on se tapa, jolla meidän pitäisi muodostaa yhteys toisiimme? Ketä tämä “oikea tapa palvelee?

IRTIKYTKENTÄ tutkii yhteyden muodostumisen hankaluutta käyttäen metaforana kaksiosaista sirkushevosta. Tämä “melankomedia” yhdistää sirkustekniikkaa (ilma-akrobatia, akrobatia), tanssia ja naamioteatteria. IRTIKYTKENTÄ vie yleisön ajelulle nykysirkushevosten karuselliin, jossa asiat eivät aina yhdisty kuin niiden “pitäisi”. Ja se sallittakoon.

TEKIJÄTIEDOT
Konsepti ja ohjaus: Meri-Maija Näykki
Äänisuunnittelu: Markus Tapio
Tuotanto: Tanssiteatteri Minimi
Yhteistyössä: Sirkus Supiainen, Taiteen edistämiskeskus, TelepArt -rahasto

  1. Sirkus Supiainen: Ulkopuolella, Kupoliteltta NÄYTTÄMÖ-teatterin vieressä 27. ja 30.5. klo 19

’Sirkustaidetta ja konemusiikkia yhdistävä teos vapauttaa ymmärtämisen ja tulkinnan ikeestä. Ulkopuolella-teos on puhdistava kokemus. Kyse ei ole päälle puskevasta, väkisin ilmaisuun pyrkivästä tai tarinaa kertovasta performanssista. Ollaan sen kaltaisen taiteen äärellä, joka vapauttaa katsojan tulkinnan pakosta ja ohjaa kokemuksen ja tunteen äärelle. Teos on katarttinen. Teos tekee uutta. Ulkopuolella on teos, joka ei merkityksellistä mitään valmiiksi. Taide on tunne, ei puhki selitetty merkitys. Jalmarin ja Rauli Katajavuoren esitys on taidetta, joka tuntuu eikä selitä.

Kaikki, jotka luulevat jotakin jostakin ymmärtävänsä, käykää sisään Supiaisen telttaan. Kaiken tajun ja järkeen perustuvan tulkinnan voitte heittää. Aina ei tarvitse ymmärtää. Tunteessa, muodon aistimisessa ja kauneuden kokemuksessa on kylliksi.’

-Sanna Jääskeläinen, Karjalainen 5.5.2017.

’Ulkopuolella-teoksen yhdistelmä nykysirkusta ja musiikkia näyttäytyy myös tila- ja valotaiteena. Se tuottaa monenlaisia aistikokemuksia lempeästi ja kauniisti.’ – Kaisa Kurikka Turun Sanomat

’Rauli Katajavuoren teos tuo mieleen sekä muinaiset myytit että modernin tähtitieteen. Savuhämyssä pyöreän kuvun alla pallot muuttuvat planeetoiksi ja työmaalamput toisiaan kiertäviksi tähdiksi Olli Jalmari Vainionpään intensiivisen musiikin säestyksellä. Pallot jatkavat lumoavaa liikettään niin paraboloidipinnalla vieriessään kuin hengästyttävässä jongleerauksessakin. Vaikka esiintyjä jättää näyttämön, paikalle jäävät painovoima ja muut fysiikan lait. Kiehtovan kaunis liike jatkuu heilahdellen säännöllisen rytmin ja kaaoksen välillä.’

-Tenka Issakainen, Lapin Kansa 15.8.2018

Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
Musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
Lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Esiintyjä: Rauli Katajavuori
Tuotanto: Sirkus Supiainen

Sirkus Supiaisen tulevat ensi-illat

1) Woyzeck (ensi-ilta Pilke! -esittävän taiteen festivaalilla 29.8. -5.9.2021)

Esitys köyhästä sotilaasta, täynnä pelkoa, nöyryytystä, epätoivoa ja harhanäkyjä.
Woyzeck on Georg Büchnerin kirjoittamasta näytelmästä monologinäytelmäksi Rauli Katajavuoren sovittama visuaalisen teatterin esitys siitä, kuinka kaikki kärjistyy kohti traagista loppua.

Woyzeck-esitys tullaan toteuttamaan Sirkus Supiaisen, intiimissä 60 katsojan kupoliteltassa ja esitystä on valmistettu vuodesta 2008 alkaen, kun Rauli Katajavuori valmisti esityksen käsikirjoituksen opiskellessaan teatterikorkeakoulussa. Tällöin myös valmistettiin jo esityksen ensimmäiset kohtaukset.

Georg Büchner

Sovitus yhdelle esiintyjälle ja ohjaus: Rauli Katajavuori
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä / Rauli Katajavuori
Esiintyjä: Jasu Parviainen
Tuotanto: Sirkus Supiainen

2) VEGAS SHOW (työnimi)

VEGAS SHOW on hurja yhden miehen sirkus! VEGAS-SHOW tuo yleisön eteen itäsuomalaisen tulkinnan Vegasista, sen myyttisen loiston aikaan. Jos muistat nimet Rat Pack ja Elvis tulet kenties rakastamaan tätä Sirkus Supiaisen kaikkien aikojen suurinta yhden esiintyjän näyttämötuotantoa. Sisällöstään huolimatta VEGAS-SHOW on perhekeskeinen show, joka viihdyttää taatusti! Koe maailmanluokan jongleeraustaidon jännitys ja itäsuomalaisen onnistujan loputon hauskuus hänen esitellessä uskomattomia taitojaan. Tätä ainutlaatuista intiimissä kupoliteltassa esitettävää VEGAS SHOW esitystä ei kannata jättää kokematta.

Konsepti: Rauli Katajavuori ja Miika Nuutinen
Ohjaus ja lavastus: Rauli Katajavuori
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Esiintyjä: Miika Nuutinen
Tuotanto: Sirkus Supiainen

Tulossa

SIRKUS SUPIAISEN KIERTÄVÄ SIRKUSFESTIVAALI (kesä 2021)

Sirkus Supiaisen toteuttaa kiertävän sirkusfestivaalin nyt kolmatta kertaa ja vierailupaikkakunnat vuodelle 2021 alkavat varmistua, mutta vielä on myös vapaata aikaa tarjolla. Nyt on siis mahtava tilaisuus saada Supiaisen kiertävä sirkusfestivaali vierailemaan paikkakunnallasi.

Sirkus Supiainen toteuttaa vuonna 2021 kiertävän sirkusfestivaalin kolmannen kerran.  Kiertue toteutetaan pääsääntöisesti Joensuun maaseutualueilla, Kontiolahdessa, Liperissä, Outokummussa ja Polvijärvellä Joensuun seudun Leader-yhdistyksen tukemana. Mikäli aikaa jää niin kiertävä sirkusfestivaali on mahdollista toteuttaa myös tämän Leader-alueen ulkopuolella.

Kiertävän sirkusfestivaalin ohjelmistossa on vuonna 2021 kolme eri esitystä, joista kaikki sopivat kaiken ikäisille katsojille mutta kaikki ovat toisistaan hyvin poikkeavia.

1) Ulkopuolella (kupoliteltassa, nuorille ja aikuisille)

”Sirkustaidetta ja konemusiikkia yhdistävä teos vapauttaa ymmärtämisen ja tulkinnan ikeestä. Ulkopuolella-teos on puhdistava kokemus. Ollaan sen kaltaisen taiteen äärellä, joka vapauttaa katsojan tulkinnan pakosta ja ohjaa kokemuksen ja tunteen äärelle. Teos on katarttinen. Teos tekee uutta. Ulkopuolella on teos, joka ei merkityksellistä mitään valmiiksi. Se antaa tilan ja mahdollisuuden syventyä muotoon, väriin, ääneen ja liikkeeseen, joista sielu löytyy tai sitten ei. Subjektiivisuus on hiljaisesti läsnä. Jokainen on vapaa tulkitsemaan niin kuin itse tahtoo. Taide on tunne, ei puhki selitetty merkitys. Rauli Katajavuoren esitys on taidetta, joka tuntuu eikä selitä. Kaikki, jotka luulevat jotakin jostakin ymmärtävänsä, käykää sisään Supiaisen telttaan. Kaiken tajun ja järkeen perustuvan tulkinnan voitte heittää. Aina ei tarvitse ymmärtää. Tunteessa, muodon aistimisessa ja kauneuden kokemuksessa on kylliksi.’” -Sanna Jääskeläinen Karjalainen 5.5.2017

***

Ulkopuolella-esityksessä konkretisoituu ajatus omassa kuplassa olemisesta, transsia lähentyvästä olotilasta. Siinä katse ja kokeminen kiinnittyvät intensiivisesti tiettyyn kohteeseen. Esitykseen rakentuu rituaalinkaltaisuutta, jopa riittimäisyyttä eli sellaisia kansanperinteeseen viittaavia elementtejä, jotka nykymaailma on sulkenut ulkopuolelleen ja joiden tilalle on tullut muita rituaaleja. Ulkopuolella-teoksen yhdistelmä nykysirkusta ja musiikkia näyttäytyy myös tila- ja valotaiteena. Se tuottaa monenlaisia aistikokemuksia lempeästi ja kauniisti.’ Kaisa Kurikka Turun Sanomat 3.3.2018

***

’Käsitteellinen mutta yhtä lailla kaikenikäisille sopiva Ulkopuolella-esitys. Rauli Katajavuoren teos tuo mieleen sekä muinaiset myytit että modernin tähtitieteen. Savuhämyssä pyöreän kuvun alla pallot muuttuvat planeetoiksi ja työmaalamput toisiaan kiertäviksi tähdiksi Olli Jalmari Vainionpään intensiivisen musiikin säestyksellä. Pallot jatkavat lumoavaa liikettään niin paraboloidipinnalla vieriessään kuin hengästyttävässä jongleerauksessakin. Vaikka esiintyjä jättää näyttämön, paikalle jäävät painovoima ja muut fysiikan lait. Kiehtovan kaunis liike jatkuu heilahdellen säännöllisen rytmin ja kaaoksen välillä.’ -Tenka Issakainen, Lapin Kansa 15.8.2018

https://www.youtube.com/watch?v=GCheGk3qfqg

2) SIRKÜSMOBILE – esitys rapistuneessa sirkusautossa!

SIRKÜSMOBILE on yllättävä kaikenikäisille katsojille sopiva koronaturvallinen ulkoilmaesitys. SIRKÜSMOBILE pysäköidään ja esitys alkaa. Sirkusta tapahtuu auton katolla, sisällä ja jopa ihan pihalla! Luvassa on jongleerausta tasapainoilua, taikuutta ja tulta. (ulkoilmaesitys, kaikenikäisille)

3) VEGAS-SHOW (kupoliteltassa, lapsille aikuisten seurassa, nuorille ja aikuisille)

VEGAS SHOW on hurja yhden miehen sirkus! VEGAS-SHOW tuo yleisön eteen itäsuomalaisen tulkinnan Vegasista, sen myyttisen loiston aikaan. Jos muistat nimet Rat Pack ja Elvis tulet kenties rakastamaan tätä Sirkus Supiaisen kaikkien aikojen suurinta yhden esiintyjän näyttämötuotantoa. Sisällöstään huolimatta VEGAS-SHOW on perhekeskeinen show, joka viihdyttää taatusti! Koe maailmanluokan jongleeraustaidon jännitys ja itäsuomalaisen onnistujan loputon hauskuus hänen esitellessä uskomattomia taitojaan. Tätä ainutlaatuista intiimissä kupoliteltassa esitettävää VEGAS SHOW esitystä ei kannata jättää kokematta.

Kahden päivän aikana pidetään kupolitelttamme luona myös sirkukseen tutustumistyöpajoja ja ohjelmassa on niin tasapainoilua, jongleerausta kuin taikuutta.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä ja sovitaan festivaalille ja paikkakunnalle yhteisesti sopiva ajankohta kohtaamiseen.

Pilke!-festivaali 29.8.–5.9.2021

PILKE! – esittävän taiteen festivaali lapsille ja nuorille!

Pilke! -festivaalin ydin ajatuksena on tarjota laadukasta esittävää taidetta lapsille ja nuorille ja heidän aikuisilleen. Haluamme tuoda esiin ja edistää lastenkulttuuria, inspiroida ympärillä olevia ihmisiä ja olla rakentamassa parempaa, yhteisöllistä ja tapahtumarikasta Pohjois-Karjalaa. Festivaalin ohjelma koostuu lapsille ja nuorille suunnatuista ammattilaisten toteuttamista sirkus- ja teatteriesityksistä. Festivaalin yhteydessä järjestetään myös sirkustyöpajoja.

 Festivaali järjestetään nyt jo neljättä kertaa Sirkus Supiaisen NÄYTTÄMÖ-teatterissa Joensuussa.

Festivaalin ohjelma julkaistaan kesäkuussa!

Supiaisen Residenssi

Supiaisen residenssissä työskentelee Tanssiteatteri Minimin IRTIKYTKENTÄ -esityksen työryhmä toukokuun loppuun asti, jolloin Irtikytkentä -esitys saa ensi-iltansa NÄYTTÄMÖ-teatterissa 29.5. klo 19.

Mennyttä

Kaikki huhtikuun näytökset Supiaisen NÄYTTÄMÖ-teatterissa olivat kaikki loppuunmyytyjä!

Huhtikuun näytökset NÄYTTÄMÖ-teatterissa:
10.4. Kahden tanssiteoksen ilta: Placebo / bound to clouds klo 19  (loppuunmyyty)
11.4. Kahden tanssiteoksen ilta: Placebo / bound to clouds klo 19 (loppuunmyyty)
17.4. Sirkus Supiainen: db klo 19 (loppuunmyyty)
18.4. Sirkus Supiainen: db klo 19 (loppuunmyyty)

Muuta

Sirkus Supiaisen Työttömien teatteri valmistaa parhaillaan lyhytelokuvaa työnimeltään ’Traffic light juggler’ ja elokuva saa ensi-iltansa vuoden 2021 aikana.