Jyväskylässä alkava 128 -poikkeusfestivaali tarjoaa elävää taidetta

  • Company Uusi Maailma – DEEP SHIT: Sami Keinänen & Mikko Kervinen (Kuva: Jarmo Lahtinen)
  • Company Uusi Maailma – Hazmat Hole: Saga Elgland (Kuva: Rosaliina Elgland)
  • Company Uusi Maailma – Hazmat Hole: Metempsychosis by Jere Suontausta (Kuva: Rosaliina Elgland)

Company Uusi Maailman 128-livefestivaali järjestetään 4.4.–10.5.2021. Poikkitaiteelliset teokset Deep Shit ja Hazmat Hole avaavat Company Uusi Maailman 15-vuotisjuhlaohjelmiston.  

”Festivaalin nimessä oleva luku ”128” viittaa tapahtuman kokonaiskatsojamäärään. Kumpaankin teokseen otetaan yhteensä 64 katsojaa, 64+64 on 128”, Company Uusi Maailman taiteellinen  johtaja, teosten ohjaaja Seija Hakkarainen avaa. ”Ei siis yhdellä kertaa, vaan Deep Shit esitetään kahdeksan kertaa kahdeksalle katsojalle, ja Hazmat Hole 64 kertaa yhdelle katsojalle”,  Hakkarainen jatkaa. ”Paljon on näytöksiä, korona määrittää mittakaavan – yhtä aikaa pieni ja iso.”  

Uusia maailmoja 15 vuotta  

128-festivaali aloittaa Company Uusi Maailman 15-vuotisohjelmiston. Vuonna 2006 perustettu  jyväskyläläinen ryhmä on esittänyt vuosien varrella viidessä eri maassa muun muassa progesirkusesityksiä, visuaalisia näyttämöteoksia ja performansseja. ”Meidän teoksia on usein vaikea lokeroida vain sirkukseen, tanssiin, teatteriin tai musiikkiin, koska ne valmistetaan omatyylisesti eri taiteen lajeja ja ilmaisun muotoja vapaasti fuusioiden.”  

Deep Shit 4.–11.4.21 Galleria Hoppa, Jyväskylä  

Deep Shit (K-18) on vähäpuheinen ja hersyvän lakoninen liikenäytelmä. Se on epäsovinnainen  pöytäfutisperformanssi, jossa jaellaan mitä absurdeimpia rangaistuksia. Deep Shit on esitetty aiemmin Jyväskylässä parkkihallissa sekä vanhassa paperitehtaassa. Deep Shit on still deep.  

Hazmat Hole 17.4.–10.5.21 Galleria Hoppa, Jyväskylä  

Hazmat Hole on yhden katsojan elämyslabyrintti. Se on esittävän taiteen ja tilainstallaation hybridi, jonka pääesiintyjinä toimivat kineettinen valoteos (Jere Suontausta) ja lähibaletisti (Saga Elgland). ”–katsoja astuu yksin moniaistiselle retkelle, josta muodostuu yksilöllinen kokemus” –  KSML 18.5.21.

Hazmat Hole oli ensimmäisen koronakevään 2020 koko Suomen ainoa sisätiloissa esitetty elävä esittävän taiteen teos, ja saa nyt toisen esityskautensa.  

Esitysten toteutuksessa on huomioitu THL:n ja OKM:n turvallisuus- ja hygieniaohjeet.  

Haastattelupyynnöt: Taiteellinen johtaja, ohjaaja Seija Hakkarainen / Company Uusi Maailma  050 562 0476 /

Lisätietoja, pääsyliput ja mediakuvat: www.uusimaailma.org