Sirkus Supiaisen uutisia tammikuulle 2021

Sirkus Supiaisen vuosi 2021 käynnistyi kahdella residenssivierailulla 

Supiaisen residenssissä työskentelee tällä hetkellä lomittain kaksi työryhmää; Vilus-työryhmä Life after -teoksen ja Hedda Liukkala Mitämeri -teoksen parissa. 

Life After on VILUS-työryhmän aivosoluja nyrjäyttävä nykysirkusteos, jossa käsitellään avaruuden ilmiöitä, ajan suhteellisuutta ja todellisuuden kerroksellisuutta sirkus- ja esitystaiteen keinoja hyväksi käyttäen. Teoksessa nähdään mm. illuusio painottomuudesta ja irtonaisista raajoista sekä varjojen salattua maailmaa. VILUS- työryhmään kuuluvat sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervo, sirkustaiteilija Hedda Liukkala, valosuunnittelija Kauri Klemelä, äänisuunnittelija Tuomas Gröndahl, pukusuunnittelija Enna Paavilainen sekä lavastaja Perttu Sinervo. Teos saa ensi-iltansa joulukuussa 2021 Tampereen Teatteri Telakalla. 

Mitämeri – ’Tales of the Plastic Sea’ on sirkus- ja performanssitaiteilija Hedda Liukkalan ensimmäinen pitkä sooloteos. Esitys on kokoelma kohtauksia merenalaisesta todellisuudesta, missä muovi on muuttumaton osa maailmaa. Mitämeri on kansantarinallinen kertomus joka muodostuu läpikuultavina riuttoina kelluvista ja pyörteilevistä muovihunnuista, jotka kietoutuvat cyr-renkaan ja esiintyjän ympärille luoden myyttistä maisemaa, lumoavia kuvia sekä vahvoja tunnelmia. Esityksen ensi-ilta sijoittuu alkuvuoteen 2022. Teoksen taiteelliseen työryhmään kuuluu Liukkalan lisäksi muusikko Lotta Ahlbeck, sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervo sekä kuvataiteilija Sofi Häkkinen.  Työskentelyä on tukenut: Recover Laboratory (FI), Espace Catastrophe (BE), Betty Fvck’s Queerlesque (FI), Sirkus Supiainen ja Näyttämö-teatteri (FI), Taiteen Edistämiskeskus  

Sirkus Supiaisen muuta toimintaa

  1. Sirkus Supiaisen Työttömien Teatteri valmistaa NÄYTTÄMÖ-teatterissa ’Merta edemmäs’ -nimistä näytelmää. Tämä esitys saa ensi-iltansa helmi-maaliskuun taitteessa NÄYTTÄMÖ-teatterissa ja esitystä esitetään pandemiarajoitusten sallimissa määrin paikalla olevalle yleisölle. Esitys tulee nähtäville elävänä myös tietoverkkoon.  
  2. Taiteilijanimeä ’Vielä Nimeämätön’ käyttävä ja Meditation Machine -orkesterista tunnettu taiteilija valmistelee Sirkus Supiaisen tulevaa ’Tuhatvuotinen Karjala’ -teosta NÄYTTÄMÖ-teatterissa öisin, muiden ihmisten ja toimijoiden ollessa poissa.

Tuhatvuotinen Karjala

’Mikä sydämestä lähtee, se sydämellä vastaanotetaan’

Työryhmä:
Ohjaus, käsikirjoitus, valosuunnittelu, puvustus ja lavastus: Vielä Nimeämätön
Musiikki: Samppa Uimonen & Vielä Nimeämätön
Näyttämöllä: Vielä Nimeämätön

Tuhatvuotinen Karjala -esitysprojektissa luodaan silta sukupolvien yli. Tuleva teos tulee pohjautumaan runonlaulaja Samppa Uimosen saman nimiseen Tuhatvuotinen Karjala-teokseen. Tuhatvuotinen Karjala -esitys tuo Samppa Uimosen pääteoksen takaisin luoksemme uudessa muodossa kuin haamuna menneestä mutta samalla kuin näkynä tulevaisuudesta.  ’Tuhatvuotinen Karjala’ on taidetta, joka tuntuu eikä selitä. Aina ei tarvitse ymmärtää. Nyt on hyvä hetki tuntea.

Teoksen valmistamista tukee Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö.

Videoprojekti

Sirkus Supiainen on työstänyt marraskuusta 2020 alkaen kymmenosaista sirkusvideoesityssarjaa ja julkaissutkin näistä muutaman. Edessä on tosin useamman uudelleen kuvaaminen, kissan tuhottua kuvatut kovalevyn, jolla kuvatut videomateriaalit olivat. Eihän nämä esitysvideot todellista samassa tilassa koettua sirkustaidekokemusta tavoita, mutta koitamme löytää tapoja, keinoja ja välineitä siihen, että taiteemme voisi olla tavoitettavissa ja koettavissa myös aikana, jolloin emme voi harjoittaa esitystoimintaa.

video 1/10

video 2/10

Sirkuskoulu

Supiaisen sirkuskoulutoiminnan kevätkausi 2021 käynnistyy 11.1.