Agit-Cirkin virtuaalisen Unum-teossarjan kolme uutta osaa kantaesitetään marraskuussa

  • Jenni Lehtinen & Sasu Peistola: Hold
  • Gabriela Muñoz & Sampo Kurppa: Still Hungry

Nykysirkusryhmä Agit-Cirk vie rohkeasti esityksiä paikkoihin ja tilaisuuksiin, joissa ei yleensä nähdä sirkusta. Seuraavaksi katsoja pääsee sukeltamaan 360°-videotekniikalla toteutettuun virtuaaliseen maailmaan, kun Unum-teossarjan kolme uutta osaa saa ensi-iltansa marraskuussa.

Unum on sarja sirkusesityksiä, jotka koetaan virtuaalisesti mobiililaitteen ja kuulokkeiden kautta. Virtuaalisten esitysten sarjan kuratoi sirkustaiteilija Sakari MännistöUnum on latinaa ja tarkoittaa yksi (englanniksi solitary). Unum-sarjan ensimmäiset osat nähtiin kesällä ja ne saavat nyt jatkoa kolmella uudella teoksella. Esiintyjinä tullaan näkemään Gabriela Muñoz ja Sampo KurppaJenni Lehtinen ja Sasu Peistola sekä Marjo Ylikorva. Teokset on kuvattu Meksikossa, Helsingissä ja Rovaniemellä.

Teossarjassa hyödynnetään 360°-videotekniikan immersiivistä luonnetta – esitykset on suunniteltu yhdelle katsojalle: sinulle. Unumin myötä Agit-Cirk esittelee uuden tavan tehdä ja kokea esitys; kyseessä ei ole media- tai digitaideteos, eikä olemassa olevan esityksen ujuttaminen uuteen formaattiin. Videoita ei leikata, vaan esitykset nähdään alusta loppuun asti kuten ne tapahtuivat ja katsoja kokee teoksen kuin olisi ollut paikan päällä sitä katsomassa.

UNUM-sarjan syksyn 2020 kantaesitykset

Gabriela Muñoz & Sampo Kurppa: Still Hungry?
Virtuaalinen kantaesitys 24.11. klo 10

Yöllinen keittiö Meksikossa, jossa yöpalalla kaksi klovnia ja keskellä pöytää sinä. Mitä sinä näet? Pienieleisen mimiikan johdattelemana jännitys yössä tiivistyy. Mitä seuraavaksi tapahtuu, kumpaa hahmoista päätät seurata – löytääkö majoneesi tiensä leipien väliin?

Jenni Lehtinen & Sasu Peistola: Hold
Virtuaalinen kantaesitys 26.11. klo 10

Luonto, akrobatia ja syksyn karuus. Avaat silmäsi ja kaatunut puunrunko lepää muutamien, yhä vahvojen oksien ja katkenneen rungon tyven varassa. Toinen vetreämpi puu huojuu tuulessa, valmiina pudottamaan lehtensä seuraavan puuskan sattuessa. Akrobaatit liikkuvat hiljaa mukautuen ympäristöön. Paksu sammal peittää kiviä tehden niiden kylmistä ja kovista pinnoista houkuttelevan pehmeitä. Hengitys ja ihmisen tuottama ääni rikkovat illuusion yksin olemisesta luonnon keskellä.

Marjo Ylikorva: Hapuilu
Virtuaalinen kantaesitys 28.11. klo 10

Teos ihmettelee arvaamattomuutta, koittaen selviytyä haparoinnista ja hamuilla kontrollia. Samaan aikaan kääntöpuolella on selkeys sekä seesteisyys, jota on joskus miltei mahdotonta nähdä. Miten pidän pallon hallinnassani? Mitä jos hallinta kirpoaa? Taistelen pallon hallinnasta tietämättä taipuuko keho mukanani. Herpaantumaton keskittyminen tuntuukin vapauttavalta – keskitän ajatukseni ja fokukseni yhteen objektiin, palloon. Osaanko ja haluanko huomioida samalla ympäristöäni? Entä katsojaa?

Teossarjan tiimoilta järjestetään myös yleisökeskustelu Agit-Cirkin Facebook-kanavalla lauantaina 28.11. klo 12.

Uudet esitykset julkaistaan Agit-Cirkin YouTube-kanavalla 24.11., 26.11. ja 28.11. Teossarjan aiemmat kolme osaa ovat katsottavissa täältä: https://bit.ly/2TpIrLR 

Sirkustaitelija Vilhelmiina Sinervo on liittynyt Agit-Cirkin jäseneksi. 

Agit-Cirk on saanut uuden jäsenen, kun sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervo on liittynyt joukkoomme. Vilhelmiina Sinervo on suomalaislähtöinen sirkustaiteilija, joka on valmistunut Académie Fratellinista vuonna 2017 ja Turun AMK:sta vuonna 2015. Hän on työskennellyt aikaisemmin mm. NoFit State Circusin ja Cirque Electriquen kanssa ja valmistelee nyt VILUS-työryhmän kanssa Life After -sooloesitystä. Agit-Cirkin jäsenet toivottavat Vilhelmiinan lämpimästi tervetulleeksi toimintaan mukaan.