Suomi-palkinto myönnetty Ilona Jäntille

  • Ilmatila: Atlas. Kuva: Tuula Jeker
  • Ilona Jäntin suomalais-japanilainen AIR-teos esitettiin maiden välisten diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlassa Fukuokassa marras-joulukuun taitteessa.
  • Jäntti & Venna: Ballantine Scale. Photo: Ulla Kokki

Click here for English

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on palkinnut yhdeksän taiteilijaa ja yhteisöä Suomi-palkinnoilla 11.12.2019. Tämän vuoden Suomi-palkinnot saivat sirkustaiteilija, koreografi Ilona Jäntti; valokuva- ja videotaiteilija, elokuvaohjaaja Marja Helander; kapellimestari Klaus Mäkelä; muotoilija, työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen; lavarunokollektiivi Helsinki Poetry Connection; teatterifestivaali Lainsuojattomat; media Ruskeat tytöt ja tanssiryhmä Raekallio Corp. sekä Amos Rex -ilmiö.

”Tänä vuonna Suomi-palkinnoilla on haluttu kunnioittaa sekä merkittävän uran tehneitä taiteen ja kulttuurin ammattilaisia että nuoremman polven edelläkävijöitä. Suomi-palkinnon tänä vuonna saavat yksilöt, ryhmät ja kulttuuriorganisaatiot muodostavat mielestäni hyvin rikkaan näkymän suomalaiseen taiteeseen ja kulttuuriin”, sanoi ministeri Hanna Kosonen.

Sirkustaiteilija, koreografi Ilona Jäntin palkintoperusteissa todetaan, että ”Jäntti on suomalaisen sirkuskentän pitkän linjan vaikuttaja ja kansainvälisesti tunnetuimpia tekijöitä. Hänen perustamansa Ilmatila-nykysirkusryhmä yhdistää nykysirkuksen ja ilma-akrobatian kiehtovalla ja uutta luovalla tavalla eri taiteen muotoihin musiikista animaatioon ja nykytanssiin. Useissa Jäntin teoksissa esityspaikalla on erityinen merkitys, ja ne avaavat silmät kokemaan ympäröivän maailman tuoreesti. 

Koreografina ja ilma-akrobaattina Jäntti on omaperäinen ja alati uusia yhteistyömuotoja etsivä taiteilija, jonka vahva läsnäolo ja tunnistettava liikekieli vievät nykysirkusta taiteenalana uusiin suuntiin, uusiin paikkoihin ja uusille yleisöille.”

Lue Opetusministeriön tiedote 11.12.2019 ”Ministeri Kosonen jakoi Suomi-palkinnot” (siirryt toiselle sivustolle) 

Lisätietoa Ilona Jäntistä: Ilmatila.com (siirryt toiselle sivustolle) 

Ilona Jäntin suomalais-japanilainen yhteistuotantoteos AIR esitettiin vastikään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlallisuuksiin liittyen Fukuokassa Japanissa. Lue lisää >>>