Sirkustaiteen valtionpalkinto Hiljaisuus-festivaalia järjestävälle Taideyhdistys Hiljaisuus ry:lle

  • Hiljaisuus-festivaalin taustajoukot vastaanottivat palkinnon Smolnasssa. Kuva: Sirkuksen tiedotuskeskus

Ministeri Sampo Terho jakoi kirjallisuuden, esittävien taiteiden ja monialaisen taiteen valtionpalkinnot 24. marraskuuta Helsingissä. Sirkustaiteen valtionpalkinnon sai Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry, joka järjestää jokavuotista Hiljaisuus-festivaalia Kittilässä.

Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina toimivat valtion taidetoimikunnat päättävät vuosittain alansa valtionpalkinnoista. Palkinnon voi saada taiteilija tai taiteilijaryhmä tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta. Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti oman taiteenalansa hyväksi. Myös taiteenalan yhdistys tai muu yhteisö voidaan palkita.

Sirkustaiteen valtionpalkinnon perustelut:

Taideyhdistys Hiljaisuus ry:n järjestämä Hiljaisuus-festivaali tuo esiin kiinnostavia suomalaisia ja kansainvälisiä esityksiä ja taiteilijoita. Kittilän Kaukosen kylässä vuosittain järjestettävä Hiljaisuus toimii sirkuksen, säveltaiteen ja monitaiteen kohtauspaikkana ja synnyttää sitä kautta uudenlaista yhteisöllisyyttä kentälle. Festivaali tekee myös pitkäjänteistä, rohkeaa ja omintakeista työtä näiden taiteenalojen edistämiseksi.

Erityisesti festivaalin keskiössä ovat kylän tupiin ja kauniille kylänraitille levittäytyvät sirkusensi-illat, samoin kuin kotimaiset ja kansainväliset residenssit ja vierailut. Hiljaisuus-festivaali tekee myös laajasti ja ansiokkaasti yhteistyötä pohjoisen alueen muiden toimijoiden kanssa.

Festivaalin järjestäjien vahva taiteellinen näkemys, ohjelmistovalinnat ja taiteilijoiden sitoutuneisuus korostavat tapahtuman erityislaatua. Hiljaisuus-festivaali on erinomainen esimerkki toiminnasta, joka kiinnostaa alueellisesti, kansallisesti sekä kansainvälisesti.

Tilaisuudessa jaettiin myös monialaisen taiteen valtionpalkinto, joka myönnettiin Suomen biotaiteen seuralle, näyttämö- ja esitystaiteen valtionpalkinto, joka myönnettiin monitaiteinen taidekollektiivi Wauhaus ry:lle sekä tanssitaiteen valtionpalkinto, joka myönnettiin Pirkanmaan tanssin keskuksen koordinoimalle esitys- ja harjoitustila Liikelaiturille.

Kuvassa sirkustaiteen palkinnon vastaanottaneet Hiljaisuus-festivaalin taiteellinen johtaja (esittävät taiteet) Henna Kaikula, festivaalin perustajiin kuuluva edellinen taiteellinen johtaja Sakari Männistö, festivaalijohtaja Joonas Martikainen ja tuottaja Jonna Leppänen.

(Lähde: opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 24.11.2017)