• Kuva: Inkeri Jäntti

Humaneesi: Musicorps

Suomen Solistiyhdistys

Cirko-festivaalilla päivä päättyy Humaneesiin - ilmaiseen klubiin Cirkon omassa Maneesi-salissa. Humaneesi on vahvasti visuaalinen ympäristö, jonka tunnelman luo viisi erilaista iltaa DJ-seteistä nuorallatanssiin ja ilma-akrobatiasta teknoon.

Musicorps jatkaa Suomen Solistiyhdistyksen teemallisten kevättapahtumien sarjaa. Konserttikokonaisuus tarkastelee kehollisuuteen ja musiikkiin liittyviä teemoja kuten liikkeen ja äänen artikulaatiota, rytmisyyttä ja suhdetta tilaan sekä katsoja-kuulijoihin, äänen taajuuksien kehollisuutta sekä äänen ja liikkeen emotionaalisia horisontteja.

Tapahtuma tarjoaa uuden näkökulman klassisen musiikin ja tanssin ikivanhaan virtuoottiseen taitoon ja hallintaan perustuvaan esitystraditioon, jonka kontrastina toimivat liikeimprovisaatio, nykyteknologia ja itse musiikki. Kokonaisuus hyödyntää digitaalista musiikki-ilmaisullista teknologiaa.

Ohjelma

*J.S. Bach: Partita E-duuri
Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viulu
Jan Fecko, tanssi

Konsertissa kuullaan Jan Feckon liikeilmaisun kuvittamana Bachin sooloviuluteoksista ehkä tanssillisin: Partita E-duuri.

*K. Stockhausen: Der kleine Harlekin (15 min)
Lauri Sallinen, klarinetti/liike

Lauri Sallisen esittämä Stockhausenin sävellys tanssivalle sooloklarinetistille on eräänlainen klassikkoteos liikkeen ja musisoinnin yhteistoiminnasta. Teoksen koreografia on tarkkaan kirjattu ylös nuottiin, pääasiassa rytminotaatiolla ja tarkkoine sanallisine ohjeineen. Koreografia sisältää merkittävissä määrin rytmiikkaa, joka on saumattomassa vuoropuhelussa klarinetin kanssa. Steppausta, muuta tanssia ja mimiikkaa yhdistelevässä teoksessa musiikki, liike ja liikkeestä syntyvät äänet nivoutuvat yhteen vauhdikkaaksi, hauskaksi, avantgardiseksi ja virtuoosiseksi kokonaisuudeksi.

Esitystä ovat valmistaneet yhdessä Lauri Sallisen kanssa koreografi Mikko Hyvönen ja tanssitaiteilija Marjo Selin. Puvustuksen on suunnitellut ja valmistanut pukusuunnittelija Tarja Suopajärvi.

*Pix Graeca (18 min) (2015)
M. Hynninen: ...sicut aurora procedit viululle, ilma-akrobaatille ja live-elektroniikalle (2015)
Ilona Jäntti, koreografia ja ilma-akrobatia
Mirka Malmi, viulu

*Ysaÿe Project (20 min) (2017)
E. Ysaÿe: Soolosonaatti nro 2
Ilona Jäntti ja Natalie Reckert, koreografia ja akrobatia
Mirka Malmi, viulu

Pix Graeca ja Ysaÿe Project ovat teospari, jotka muodostavat musiikkia ja liikettä tutkailevan kokonaisesityksen.

Pix graeca (hartsi) on viulisti Mirka Malmin, säveltäjä Maija Hynnisen ja koreografi Ilona Jäntin yhteisteos. Esitystä yhteen sitovana teemana on kontrastien luominen: teoksen äänimaailma rakentuu kahdesta elementistä, akustisesta ja elektronisesta, ja ihmiskehon ja metallisten ilma-akrobatiavälineiden kohtaaminen tekee kontrastista myös visuaalisen. Yhteisenä nimittäjänä on hartsi: sen kitkan avulla luodaan tarttumapinta sekä jousen ja viulun kielen, että ilma-akrobaatin käsien ja trapetsin välille.

Mitä tapahtuu, kun klassinen sooloviulu yhdistetään perinteisesti viihteellisenä pidettyyn sirkukseen? Ainakin tarvitaan luottamusta, jotta esitys syntyy. Ysaÿe Project on viulisti Mirka Malmin, ilma-akrobaatti Ilona Jäntin ja käsilläseisoja Natalie Reckertin yhteisteos. Teos muokkautuu esitystilan mukaan ja sitä voidaan esittää perinteisten esityspaikkojen lisäksi julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa kuten museoissa tai kirjastossa. Teoksen musiikkina kuullaan Eugène Ysaÿen sonaatti sooloviululle numero 2. Esitys on Suomen ensi-ilta. Ysaÿe Projectin kantaesitys oli Kunsthaus Zugissa, Young ID Zug -festivaalilla Sveitsissä 30.9.2017.

*Britten for cello and body (n. 20 min)
B. Britten: Soolosellosonaatti No1
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
Hanna Pajala, tanssi
Aki Päivärinne, ääniteknologia

Britten for cello and body on Brittenin soolosellosonaattiin No1 ja improvisaatioon pohjautuva teos sellolle ja tanssille sekä SoivaLiike-teknologialle, jossa yhdistyvät liikeimprovisaatio, nykyteknologia ja musiikki. SoivaLiike on interaktiivinen, digitaalinen musiikki-ilmaisullinen työkalu, missä tanssijan kehoon asetettujen sensorien liikedataa tulkitaan uudelleen ääneksi. Metodissa äänen ja tanssin perinteinen järjestyssuhde on käännetty, ja tanssija toimii kehollisen liikekomposition luomisen ohella myös äänen synnyttäjänä – liikkuvana säveltäjänä. Kehollisen kuulemisen kautta avataan mahdollisuus myös musiikin emotionaaliselle resonoinnille, mikä haastaa klassisen muusikon kehollisia normeja ja konventioita.

Verkkosivuille

http://www.cirko.fi/ohjelma/musicorps