Sirkuksen lumo -palkinto sirkustaiteilija- ja ohjaaja Sanna Silvennoiselle

  • Sirkusohjaaja Sanna Silvennoinen. Kuva: Juho Rahijärvi
  • Sanna Sivennoinen ja Sanna Rekola Thalia-juhlassa. Kuva: Sami Hyrynkangas

Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt Sirkuksen lumo -palkinnon sirkustaiteilija ja -ohjaaja Sanna Silvennoiselle. Vuoden 2022 palkinto luovutettiin teatteri-, tanssi- ja sirkusalojen yhteisessä Thalia-juhlassa 27.3.2023 Q-teatterissa.

Sanna Silvennoinen on aktiivisella ja monipuolisella taiteellisella toiminnallaan esiintyjänä, koreografina ja ohjaajana kehittänyt suomalaista sirkusta yli kahden vuosikymmen ajan.

Sanna Silvennoinen on tavattoman monipuolinen ohjaaja, joka on työskennellyt  hyvin eri tyyppisissä produktioissa suurista CircOpera-tuotannoista katuesityksiin ja kaikkea siltä väliltä. Hänen nykysirkuksen genreen kuuluvaa ohjaustyötään on nähty mm. useissa Circo Aereon ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin tuotannoissa. Viimeisimmistä teoksista mainittakoon vuonna 2022 kantaesitetty svengaava Optimismi ja 2021 kantaesitetty riemukas Talvisirkus Vauhti. Nerokkaat The Pianist ja The Artist sekä hyvässä kahjo Lion – The Weird and Magical Abracadabra Circus Show ovat kiertäneet ja saaneet erinomaisen vastaanoton niin eri puolilla Suomea kuin ulkomailla. Eri taiteenalojen ammattilaisten kanssa työskentely ja taiteenlajien yhdistäminen on ollut tunnusomaista Silvennoisen ohjaamille teoksille. Näyttämöteosten lisäksi hän on ohjannut sarjan sirkuslyhytelokuvia sekä toiminut esiintyjänä lajinaan ilma-akrobatia.

Silvennoisen ohjaukselliset ratkaisut ovat tuoreita, yllättäviä ja rohkeita. Hänen teostensa rytmi on hienosti rakennettu ja huumori on lämmintä ja vilpitöntä eikä aliarvioi katsojaa. Ohjaajan roolissaan hän malttaa pysyä pois parrasvaloista antaen esiintyvien artistien nousta täyteen loistoonsa. 

Sanna Silvennoinen on esimerkillään osoittanut, että Suomessakin on mahdollista toimia päätoimisesti sirkusohjaajana. Silvennoinen on työskennellyt niin laajasti ja vaikuttavasti suomalaisen nykysirkuksen kentällä, että suomalainen nykysirkus näyttäisi hyvin erilaiselta ilman hänen arvokasta taiteellista panostaan.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen Lumo -palkinto jaettiin vuonna 2010.

Sirkuksen lumo -palkinnon raadin jäseniä olivat toimittajat Nina Jääskeläinen ja Emma Vainio sekä taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula. Raadin sihteerinä toimi Johanna Mäkelä Sirkuksen tiedotuskeskuksesta.

> Sirkuksen lumo –palkinto