Esitysherkku – matalan kynnyksen esityskritiikkiä Instagramissa

Mitä?

@esitysherkku on Jenny Mansikkasalon ja Miradonna Sirkan aloittama Instagram-tili, jossa postataan matalan kynnyksen esityskritiikkiä. Esityskritiikki keskittyy suomalaiseen esitystaiteeseen, erityisesti nykysirkukseen.

Miksi?
Mansikkasalo ja Sirkka työskentelevät itse vapaan taiteen kentällä ja ovat kokeneet henkilökohtaisesti sekä työympäristön toimesta valtavaa tarvetta esityskritiikille. Tarkoitus on tuoda esiin vapaan kentän teoksia niin, että yleisö löytäisi paikalle, herättää keskustelua esittävästä taiteesta sekä kannustaa lempeään kritiikkiin. Tavoitteena on tehdä aloite avoimemman keskustelukulttuurin puolesta. 

Ketkä?

Jenny Mansikkasalo on sirkustaiteilija, jonka työskentely pohjaa ilma-akrobatiaan, feministiseen ajatteluun sekä esitystaiteeseen. Monitaiteellisessa työssään hän on paneutunut sirkustaiteen keinoihin käsitellä yhteiskunnallisia aiheita. Mansikkasalo valmistui Turun AMK:n Taideakatemialta vuonna 2015 ja opiskelee toista vuotta Taiteen asiantuntijuuden maisteriohjelmassa Lapin yliopistolla.

Miradonna on performanssi- ja nykysirkustaiteilija, ohjaaja ja esiintyjä. Hänellä on AMK-tutkinto sirkuksesta ja MA tutkinto nykytaiteesta ja kuratoinnista. Taideteokset ovat useimmiten monitaiteisia sekoituksia: performansseja, installaatioita, videoita, ääniä ja mediataideteoksia. Miradonna on monitaideryhmä Recover Laboratoryn perustaja.

Missä?

Instagramissa: @esitysherkku

Ensimmäinen postaus julkaistiin tammikuussa 2023 Milla Jarkon Tiikeri-esityksestä. Esitysherkulle saa ehdottaa koettavia esityksiä tai kutsua katsomaan omaansa! Tulevaisuudessa myös vieraskynät ovat tervetulleita.
 
– Jenny & Mira