Cirkon kevään ohjelmisto, uusi tuottaja, vapaat pöytäpaikat ja Loisto!

Cirkon kevään 2023 ohjelmisto

Cirkon kevään 2023 ohjelmisto kietoutuu koettujen ja rakennettujen todellisuuksien ympärille, katsellen niitä sekä herkistä ja yksityisistä että hengästyttävän huimaavista perspektiiveistä. 

“Kuten asiaan kuuluu, kevät alkaa kahdella kotimaisella maailman ensi-illalla Cirkon omissa tiloissa. Olemmehan sentään uuden sirkuksen keskus. Tammikuussa Milla Jarkon pitkään kehitteillä ollut TIIKERI tursuaa, touhuaa ja somettaa ympäri Cirkoa. Heti perään Lumo Companyn Fineline tasapainoilee rakoilevan, repeilevän ja lopulta hajoavan maailman jännitteiden päällä.

Helmikuun lopulla Adelaidessa, Australiassa, vuonna 2019 ensi-iltansa saanut Gravity & Other Mythsin Out of Chaos… levittää Tanssin talon Erkko-salin näyttämölle huikean taidokkaiden akrobaattien sisäisen sielunmaiseman.

Kevään ohjelmiston tuo päätökseen Company Portmanteaun PERTO, jonka luomat päällekkäisissä ja limittäisissä maailmoissa elävät ihmiset ovat toisiaan niin lähellä, mutta kuitenkin niin pakahduttavan kaukana.

Tervetuloa ainutlaatuisille kulttuurimatkoille sirkustaiteilijoiden alati uutta luovaan mielikuvitukseen!”

Jarkko Lehmus, toiminnanjohtaja, Cirko

Milla Jarko: TIIKERI – Se (some@bility) NÄYTTÄMÖTEOS eli consertti ja bienanaali Cirkon Solmu-saliin ja muihin tiloihin

“Mikä on esitys?

TIIKERI ilmoittaa olevansa sellainen.

Touhuamme esityksiä somenäyttämöihimme minkä kerkiämme. Kun enää ei ole erillistä todellisuutta ja sometodellisuutta, vaan kaiken kattava somellisuus, niin mitä on esittäminen? Loppuuko se koskaan

TIIKERI – Teos näyttämölle ja vähän yli.”

PE 20.1. klo 19
LA 21.1. klo 19
KE 25.1. klo 19
TO 26.1. klo 19 (yleisökeskustelu esityksen jälkeen)
PE 27.1. klo 19
LA 28.1. klo 19

Näytös alkaa 19, ovet installaatioon aukeavat kello 18

Kesto: noin 90 min 
Esityspaikka: Cirko, Solmu-sali
Ikäsuositus: 12+
Lisätiedot: https://cirko.fi/esitys/milla-jarko/

Lumo Company: Fineline

Fineline kuvaa nimensä mukaisesti kaikkea sitä missä raja ja ero on hiuksen hieno.

Mikä on groteskin ja kauniin raja? Entä missä menee tasapainon ja epätasapainon raja? 

Teoksessa nähdään sirkustaiteilijat Hanna Moisala ja Anniina Peltovako, jotka tutkivat rajapintoja fyysisen liikkeen sekä visuaalisen ilmeen kautta ja haastavat tasapainoaan nuoralla tanssien. Pianisti Evalds Lazarevičsin elävä musiikki ja valosuunnittelija Mikki Kuntun valotaide ovat vuoropuhelussa sirkustaiteilijoiden liikekielen kanssa.

TO 2.2. klo 19
PE 3.2. klo 19
LA 4.2. klo 19

Kesto: noin 70 min
Esityspaikka: Cirko, Solmu-sali
Ikäsuositus: 10+
Lisätiedot: https://cirko.fi/esitys/lumo-company/

Gravity & Other Myths: Out Of Chaos…

Gravity and Other Mythsin Out of Chaos… pursuaa särmikästä, sykkivää ja räjähtävää akrobatiaa. Syntymään, evoluutioon ja kuolemaan viittaava teos sisältää hyvin henkilökohtaisia tunnustuksia siitä, miltä tuntuu olla lavalla ihmisten edessä… kainalot hiessä.

Out of Chaos… on sisimmässään tarina kohtaamisesta ja muotoutumisesta: Miten ihmiset, planeetat ja suunnitelmat kohtaavat. Mitä yleisö, esiintyjä, ääni ja valo muodostavat yhdessä. Miten ajatukset muokkaavat meitä, ja vastaavasti miten me jäsennämme sisäistä ja ulkoista maailmaamme.

Huikean taidokkaiden maailmanluokan akrobaattien sisäisten sielunliikkeiden esiin tuominen paljastaa Gravity and Other Mythsille erityisen taikuuden; aidon inhimillinen yhteyden esiintyjien ja yleisön välillä. Tervetuloa kohtaamaan!

PE 24.2. klo 19 (yleisökeskustelu esityksen jälkeen)
LA 25.2. klo 19

Kesto: noin 70 min
Esityspaikka: Tanssin talo, Erkko-sali
Ikäsuositus: 10+
Lisätiedot: https://cirko.fi/esitys/gravity-other-myths/

Company Portmanteau: PERTO

PERTO tarkoittaa portugaliksi “lähellä” tai “vieressä”.

Teoksessa kamerat kuvaavat näyttämötapahtumia, joiden merkitykset muuntuvat ja laajenevat kuvamanipulaation avulla. Esitys luo yhdessä live-videokuvan ja esiintyjien kanssa kiehtovan mielikuvituksellisen tilan, jossa virtuaalisen ja todellisen rajat hämärtyvät.

PERTO yhdistää nykysirkusta, videotaidetta, tanssia ja fyysistä teatteria ja käsittelee teknologian kautta välitettyjä ihmissuhteita sekä eri kommunikaation muotojen kautta tapahtuvaa vuorovaikutusta.

PE 24.3.2023 klo 19
LA 25.3.2023 klo 19 (yleisökeskustelu esityksen jälkeen)
PE 31.3.2023 klo 19
LA 1.4.2023 klo 19

Kesto: 60 min
Esityspaikka: Cirko, Maneesi-sali
Ikäsuositus: 8+
Lisätiedot: https://cirko.fi/esitys/company-portmanteau/

Cirkon vastaavaksi tuottajaksi Salla Kurronen

Salla Kurronen on kulttuurituottaja (AMK), jolla on vahva kokemus esittävän taiteen, kaupunkitapahtumien ja festivaalien tuottamisesta. Salla siirtyy Cirkolle Pragma Helsingin tuotantopäällikkön tehtävästä. Aiemmin hän on toiminut mm. Helsingin juhlaviikkojen vastaavana tuottajana ja Baltic Circle -festivaalin tuotantopäällikkönä.

Salla Kurronen: ”On kiehtovaa päästä työskentelemään suomalaisen nykysirkuksen keskeisimpään kehityskeskukseen, osana hienoa asiantuntijatiimiä. Odotan innolla, että pääsemme yhdessä kehittämään Cirkosta vieläkin vahvempaa toimijaa ja tilaa, jossa sirkustaide saa tulevaisuudessakin kukoistaa!”

Cirkon toiminnanjohtaja Jarkko Lehmus: “Odotamme innolla Sallan aloittamista Cirkolla. Hän tuo mukanaan laajan tuotannollisen kokemuksen, kansainvälisen kontaktiverkoston ja kiinnostuksen rakenteellista kehittämistä kohtaan. Hän on erittäin arvokas lisä Cirkon koko toimintaa ja työyhteisöä ajatellen.”

Salla aloittaa Cirkolla tammikuussa.

Pöytäpaikkoja tarjolla nykysirkusryhmille

Cirkon 4. kerroksen avoin tila on vapautunut pitkäaikaisilta vuokralaisilta. Cirko tarjoaa tilaa nykysirkusryhmien avoimeksi toimistotilaksi. Tilaan mahtuu enintään neljä työpöytää. Pöytäpaikat kalustetaan vuokrauksen alkaessa.

Pöytävuokra on 100€ + alv 24% / kk.

Vuokra sisältää pöydän ja tuolin lisäksi veden, lämmityksen, sähkön, viikoittaisen siivouksen, internet-yhteyden, 3. kerroksen kopiokoneen/printterin ja keittiön käytön sekä tietenkin vallan mainion työyhteisön!

Lisätiedot:
Jarkko Lehmus, toiminnanjohtaja
044 732 1150,

Tanssin ja sirkuksen tuotanto- ja kiertueympäristön kehittämishanke Loisto

Zodiakin, Cirkon ja Tanssin talon yhteinen kehittämishanke Loisto on käynnistynyt. Kyseessä on pilotti, jossa hankekumppanit tutkivat ja kokeilevat uusia toimintamalleja tuotantoon, teosmyyntiin ja markkinointiin liittyen.

Loisto-hankkeen tarkoituksena on kehittää hankekumppanien Zodiak – Uuden tanssin keskuksen, Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen ja Tanssin talon toimintaa ja verkostoja, jotta ne voivat toimia tulevaisuudessa yhä paremmin taiteilijoita tukevina tuotanto- ja esitysalustoina. 

Hankkeen aikana luodaan kestäviä tulevaisuuden malleja taiteilijoiden kansainvälistymiseen ja yhteistyöhön tuotanto- ja esitysalustojen kanssa sekä rakennetaan kansainvälisiä ja kotimaisia osatuotanto- ja kiertueverkostoja pohjustamaan tulevaisuuden toimintaa . Pilotointivaiheen aikana kertyvää tietoa ja osaamista tullaan myös jakamaan laajemmin esittävän taiteen kentällä.

Syksyllä 2022 analysoidaan aiempia kiertuehankkeita ja -aloitteita ja tunnistetaan ongelmakohdat, tarkoituksena löytää ratkaisuehdotuksia sekä kotimaisen että kansainvälisen toiminnan vahvistamiseksi. Lisäksi benchmarkataan erilaisia olemassa olevia toimintamalleja. Vuoden 2023 aikana kokeillaan ja sovelletaan uusia toimintamalleja ja vuonna 2024 tulevaa toimintaa konseptoidaan ja sille haetaan jatkorahoitusta.

Lisäksi Loistossa vahvistetaan hankekumppaneiden osaamista markkinointityössä ja kokeillaan käytännössä, millä eri keinoin tuotanto-ja esitysalustojen sekä taiteilijoiden kansainvälistä tunnettuutta voidaan tehostaa. Pilotointiin pyydettiin mukaan sellaisia taiteilijoita ja työryhmiä, joihin kohdistuu kansainvälistä kiinnostusta ja joiden hankekumppaneiden ohjelmistoissa jo olevien teosten kautta voidaan mallintaa ja kehittää tuotanto- ja esitysalustoille mahdollista tulevaisuuden toimintaa. Mallinnuksen tuloksista halutaan mahdollisimman monipuolinen käsitys jatkokehittelyä varten, joten mukaan pyydettiin profiileiltaan riittävän erilaisia ja eri uravaiheissa olevia taiteilijoita, joiden teokset ovat erikokoisia ja tavoittavat eri yleisöjä ja ammattikenttää. 

Hankkeeseen osallistuvat taiteilijat ja työryhmät, joiden teosmyyntiä ja kansainvälistymistä tehostetaan hankekauden aikana: Tiia Kasurinen, Milla Koistinen, Mikko Niemistö, Johanna Nuutinen, Hands some Feet sekä Sivuhenkilöt-työryhmä.

Loisto on tanssin ja sirkuksen tuotanto- ja kiertueympäristön kehittämishanke. Hankkeen kumppanit ovat Zodiak – Uuden tanssin keskus, Cirko – Uuden sirkuksen keskus ja Tanssin talo, ja sille on myönnetty Jane ja Aatos Erkon säätiön toimesta proof-of-concept rahoitus vuosille 2022-2024.