Sirkus Supiaisen uutisia, joulukuu 2022

Sirkus Supiaisen Näyttämö-teatterin joulukuun ohjelmassa kolme vierailuesityksen ensi-iltaa, muutama vierailunäytös ja jokunen oma keikka.

EITHER PUT ON THESE GLASSES OR START EATING THAT TRASH CAN (vierailu)

It is the year 1985 – Dawn of a new age. Kauko-idästä kantautuu hiljainen dubattu huuto. Mystiset ja silminnähden lapselliset voimat vangitsevat kokonaisen sukupolven. Huono laatu on uusi normi. Miekanterät kimaltelevat kuvaputkitelevisioissa kaikissa sateenkaaren väreissä ja tusinatuotetut Ninja -toimintaelokuvat valtaavat beta- ja vhs-hyllyt. Karatesalit täyttyvät, syntetisaattorit pumppaavat subharmonista pahuutta ja rasvatut muskelit pullottavat jokaisen teinipojan unelmissa.

40 vuotta myöhemmin. Maailma on absurdi. Kultaisen sukupolven loisto on tummunut. Vitsikirjat ovat vaihtuneet meemeihin, hybridikybersota on totta ja Uri Geller on palannut. Nostalgian raunioiden sammaloituneesta graniitista paljastuu kaksi aikakapseliin kapaloitua VHS-soturia, jotka tietämättään ovat odottaneet tätä hetkeä syntymästään asti.

Anders Lillhongan ja Matti Haaponiemen improvisatorisen työskentelyn keskiössä on vuorovaikutus ja leikki, jossa yhdistyy lapsuuden toimintaelokuvien sankarit, pop-kulttuuri, tietokonepelit sekä itämaisten taistelulajien mystiikka, estetiikka ja pseudo-tiede. Kouriintuntuvan fyysisyyden lisäksi työskentely pursuaa taiteilijoiden itse tekemiä analogisia ja synteettisiä ääni- ja videomaisemia. Työ on jatkuvasti syvenevä improvisaatioesitys, joka samanaikaisesti muistelee menneitä ja kehittyy eletyn elämän mukana. Tekijöille työ on parhaimmillaan, kun se nautitaan yhdessä yleisön kanssa. Tervetuloa!

Blind Gut Company: Maannos (ensi-ilta /vierailu)

Nykysirkussoolo metsästä, juurista ja elämästä.

Ehkä syynä on modernin elämän uuvuttava rytmi tai näennäinen turvallisuus, ehkä ihmiskunnan valtavien ongelmien aiheuttama näköalattomuus? Uudessa sooloteoksessaan sirkustaiteilija Tuomas Vuorinen purkaa kokemaansa merkityksen puutetta ja tyhjyyden tunnetta sekä menee metsään etsiessään ratkaisua.

Voiko luontoyhteyden vahvistaminen muistuttaa jotakin olennaista ihmisenä olemisesta? Tuomas rakentaa näyttämölle lapsuutensa metsän ja kutsuu yleisön kanssaan vaellukselle, etsimään elinvoimaisuuden lähdettä. Vaikka esityksessä todellisuus ajoittain sumenee tunnistamattomaksi ja autenttisuus kietoutuu keinotekoisuuteen, pysyy pyrkimys rehellisyyteen ehdottomana läpi yhteisen matkan.

Maannos on esinemanipulaatioon ja keppijongleeraukseen pohjautuva nykysirkusteos, jonka vahva visuaalisuus rakentuu kerros kerrokselta videotaiteen yhdistyessä tanssinomaiseen liikkeeseen ja installaatiomaiseen lavastukseen. Aistiärsykkeitä tulvivat maailmat antavat tilaa vähäeleiselle sirkukselle ja vilpittömille kohtaamisille.

Ohjaus ja esiintyminen: Tuomas Vuorinen
Valosuunnittelu: Kauri Klemelä
Tuotanto: Blind Gut Company

NÄYTÖSKALENTERI

2.12. Either put on these glasses or start eating that trash can klo 19
3.12. Either put on these glasses or start eating that trash can klo 18
3.12. Työttömien Teatteri: Tuki-iltama Ukrainalle! klo 19
6.12. NÄYTTÄMÖ-teatterin ja Sirkus Supiaisen itsenäisyyspäiväjuhlat! Laura Kielo (featuring Rauli Katajavuori) + J-P Piirainen klo 15
8.12. Blind Gut Company: Maannos (Ensi-ilta) klo 19
9.12. Blind Gut Company: Maannos klo 19
10.12. Blind Gut Company: Maannos klo 19
11.12 Blind Gut Company: Maannos klo 16
12.12. Sirkus Supiainen: Miika Nuutinen, Sinkkola, Joensuu
13.12. Sirkus Supiainen: Rau-Kat, Pikku-Finlandia, Helsinki
15.12. Lindon Shimizu (soolo, työnimi (ensi-ilta)) klo 19
17.12. Sirkus Supiainen: SIRKUSMOBILE Joensuun tori
17.12. Lindon Shimizu (duo, työnimi (ensi-ilta))  klo 19
18.12. Lindon Shimizu (duo, työnimi)