Flow Productionsin syksy

  • Flow Productions: VARIKKO (Kuva: JP Manninen)
  • HMG: 3D (Kuva: David Konecny)
  • Reflectors: The Veil (Kuva: Mitro Härkönen)
  • Race Horse Company: O'DD (Kuva: Minja Kaukoniemi)

VARIKKO

Elokuun lopussa kantaesitetyn VARIKKO-tuotannon esitykset jatkuvat. Tämä nykytanssia ja -sirkusta, teatteria, musiikkia ja visuaalisia taiteita sisältävä teos on saanut loistavat kritiikit ja yleisöpalautteen. Sanomalehti Kaleva kiteyttää immersiivisen teoksen olevan ”yhtä aikaa runollinen ja raadollinen, kaunis ja ruma, uhkaava ja lohduttava”.

Varikko heijastaa sodan, pandemian ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Synkän keskellä katsoja voi silti kokea myös helpotuksen, huumorin ja lohdun hetkiä –  jopa kauneutta. Omat sävynsä teokseen tuovat syksyn jatkuvasti vaihteleva luonnonvalo, alkava pimeän aika ja korjaamon valtavista lasi-ikkunoista heijastuvat auringonlaskut.

”Teoksen nimi Varikko voidaan myös tulkita metaforana: ihmiskunnalla on tarve merkittäviin korjaaviin ja huoltaviin toimiin suhteessa ilmastonmuutokseen ja pandemiaan”, kertoo ohjaaja Pirjo Yli-Maunula. ”Lisäksi Ukrainan sota on paitsi saanut aikaan tuhoa ja kärsimystä, myös yhdistänyt sotaa vastustavia ihmisiä uudella tavalla toimimaan aktiivisesti sodasta kärsineiden hyväksi.”

Esityskertoja on neljä viikossa 30.9. saakka. Liput: https://www.ticketmaster.fi/venue/oulun-kaupunginvarikko-oulu-tickets/ouv/333

Lisätietoja: https://www.flowprod.fi/portfolio/varikko/

FLOW-SIRKUS

Syyskauden Flow-sirkus esityssarjassa nähdään kolme teosta: Reflectors-ryhmän The Veil, ranskalaisen HMG-ryhmän 3D ja Race Horse Companyn O’DD. Kaikista esitysvierailuista järjestetään näytöksiä kulttuuritalo Valveella myös Taidetestaajille. 

The Veil on nykysirkusteos, joka muistuttaa unta, satua ja runoa. Se kuljettaa katsojan ihmismielen sisäiseen maailmaan, joka näyttäytyy päällekkäisten muuttuvien pintojen, köysien, verhojen, varjojen, projisointien ja liikkeen vyyhtinä. Esitys tekee näkyväksi vaiheen, jossa ajatukset ja tunteet ovat vielä suodattamattomina. Vyyhdin ytimessä ja sen läpi vaeltaa esityksen osana omia aikojaan Edison-kissa, joka vapaasta tahdostaan kohtaa ilma-akrobaatti Salla Hakanpään jäsennellyn liikkeen, nousevat ja laskeutuvat verhot sekä yleisön katseen – jos on kohdatakseen. The Veil esitetään Valvesalissa 5.–8.10. Teoksen työryhmään kuuluvat ilma-akrobaatti Salla Hakanpää, valo-ja videosuunnittelija Ainu Palmu, pukusuunnittelija Anne Jämsä ja dramaturgi Eira Virekoski.
 
7.–11.11. Oulussa vieraileva ranskalainen akrobaatti ja nuorallatanssija Jonathan Guichard on luonut erikoisen sirkusvälineen, kaarevan puisen laudan, johon on jännitetty vaijeri. Tämä isokokoinen, kolmiulotteinen jousenkaltainen väline keinuu, rullaa ja kääntyilee sirkustaiteilijan tanssiessa ja tasapainoillessa sen kanssa. Samalla syntyy jatkuvasti muuttuva äänimaisema, jonka toteuttamiseen myös äänisuunnittelija Mikaël Le Guillou osallistuu.  Tuloksena on jännittävä, leikkisä ja hyvin omintakeinen teos, jota yleisö pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä.
 
Marraskuun lopulla Race Horse Company vierailee toistamiseen Flow-sirkuksessa teoksella O’DD. Vuonna 2022 Sirkuksen Lumo-palkinnolla huomioitu teos on Sci-fin maailmoista inspiraatiota ammentava nykysirkusesitys, joka tutkii ihmisyyden tiloja ja muutosta yksilöä suurempien voimien kourissa. Trampoliinivirtuoosi Rauli Dahlbergin kunnianhimoinen sooloteos vie kokijan futuristiseen nykysirkuksen uneksittuun todellisuuteen. Esitykset Valvesalissa 22.–26.11.