Tiedotuskeskus lahjoitti suomalaista sirkusta käsittelevän arkistoaineistonsa Teatterimuseoon

  • Kuvassa Teatterimuseon harjoittelijat Eemu Laurila ja Sonja Kalliomäki. (Kuva: Johanna Mäkelä)
  • Sirkusaineistot löysivät paikkansa Teatterimuseon arkistossa. (Kuva: Johanna Mäkelä)

Sirkuksen tiedotuskeskuksen keräämä suomalaista sirkusta koskeva lehtileike-, painotuote- ja käsiohjelma-arkisto siirtyi Teatterimuseoon. Vuodesta 2007 alkaen kerrytetty, sirkusryhmien toimintaan painottuva, mutta koko suomalaista sirkusalaa koskeva aineisto on nyt siellä mihin sen alunperinkin oli suunniteltu päätyvän, osana valtakunnallisen esittävien taiteiden vastuumuseon kokoelmaa. 

Tiedotuskeskuksen lehtileikekokoelma sisältää lehtijuttuja sirkusryhmien ja sirkusalan ammattilaisten toiminnasta sekä perinteistä sirkusta, sosiaalista sirkusta ja nuorisosirkusta koskevia artikkeleja. Vanhimmat leikkeet ovat 1990-luvulta ja pääosa on vuosilta 2007–2019, jolloin kokoelmaa kartutettiin hankkimalla leikkeet Cision Finlandilta (myöhemmin M-Brain).  Aineistoa kertyi yhteensä 32 mapillista. Se on lajiteltu julkaisuvuosien ja sirkusalan toimijoiden nimien mukaan. 

Oman toimintansa yhteydessä tiedotuskeskus on kerännyt myös sirkusesitysten käsiohjelmia ja painotuotteita ja saanut niitä sirkusalan toimijoilta. Painotuotteiden ja käsiohjelmien lisäksi myös tiedotuskeskuksen kotimaisen sirkuksen dvd-videoarkisto siirtyi Teatterimuseoon. Nämä aineistot käsittelevät suunnilleen samaa ajanjaksoa ja ovat sirkusryhmien itsestään tuottamaa markkinointi- ja viestintämateriaalia. Yhdessä lehtileikkeiden ja sähköisten lähteiden kanssa niiden avulla on mahdollista muodostaa kuva esimerkiksi jonkin yksittäisen sirkusteoksen olemuksesta ja vastaanotosta. Teatterimuseolla on hyvät tutkijapalvelut, joiden kautta aineistoon pääsee tutustumaan. 

Teatterimuseon tallennusvastuualue esittävien taiteiden valtakunnallisena vastuumuseona pitää sisällään kotimaisen ammattimaisen teatterin, tanssin, oopperan, sirkuksen ja esitystaiteen tallennuksen. Sirkuksen tiedotuskeskuksen aineistolahjoituksen myötä museon kokoelmaan saapui uusi genre, nykysirkus. Teatterimuseo ottaa vastaan lahjoituksia sirkustaiteen ryhmiltä, järjestöiltä sekä yksityishenkilöiltä. Voit lukea lisää aiheesta museon sivulla, jolla kerrotaan myös Kysy museolta palvelusta:  https://www.teatterimuseo.fi/fi/Kysy-museolta-sirkuksesta

Parhaillaan Teatterimuseo suunnittelee uutta ydinnäyttelyään ja kutsuu taiteilijoita tulemaan mukaan vuorovaikutukseen näyttelyn sisällöntuotannon suunnittelussa: https://www.teatterimuseo.fi/fi/Yhteinen-katse-kohti-ydinnayttelya-2023