Koronan vaikutukset näkyvät sirkuksen tilastoissa – katsojaluvuissa raju lasku vuonna 2020

Esitysmäärä puolittui ja katsojaluvut tippuivat ennätysvuoteen 2019 verrattuna jopa yli 80 prosenttia. 

Sirkusryhmät ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus järjestivät vuonna 2020 yhteensä 814 esitystä, ja nämä esitykset tavoittivat Suomessa ja ulkomailla yhteensä 47 577 katsojaa. Kun lasketaan mukaan perinteisen kiertävän sirkuksen tilastoidut luvut, eli Sirkus Finlandia, on esitysmäärä yhteensä 919, ja katsojaluku 84 577. Esitysmäärä laski edellisvuoteen verrattuna 51 prosenttia ja katsojaluvut putosivat peräti 86 prosenttia.

Silloin kun esityksiä oli mahdollista järjestää, toteutettiin ne kokoontumisrajoituksista johtuen aiempaa pienemmille yleisöille. Vuonna 2020 esitykset tavoittivat Suomessa ja ulkomailla keskimäärin 92 katsojaa, kun edellisten viiden vuoden aikana keskikatsojaluku on ollut 160–200.

Sirkustaiteilijat siirtyivät poikkeustilanteesta johtuen aiempaa näkyvämmin myös digitaalisten esitysmuotojen pariin, joten tiedotuskeskus tilastoi ensimmäistä kertaa verkon välityksellä toteutettuja esityksiä ja yleisötyötä. Verkossa esitetyt teokset saivat yhteensä reilut 23 000 katsomiskertaa.

Ulkomainen kiertuetoiminta tyrehtyi

Suomalaiset sirkusryhmät ovat aiempina vuosina saaneet suuria yleisöjä erityisesti ulkomailla, mutta vuonna 2020 ulkomainen kiertuetoiminta pysähtyi lähes täysin rajojen sulkeuduttua. Ulkomaille tehtyjen vierailuesitysten määrä laski 80 prosenttia edellisvuodesta ja katsojamäärä putosi jopa 95 prosenttia. Yhteenlasketusta katsojamäärästä ainoastaan neljännes oli Suomen rajojen ulkopuolella, kun aiempina vuosina ulkomailla on tavoitettu reilusti yli puolet kaikista tilastoiduista katsojista.

Suomalaisten sirkusryhmien teoksia nähtiin viime vuonna vain 17 maassa, kun vuonna 2019 ulkomaanvierailut kattoivat 34 eri maata. Kansainvälinen esitystoiminta painottui vahvasti Eurooppaan vuonna 2020. Eniten esityksiä oli Ruotsissa, mutta suurimmat katsojamäärät tavoitettiin australialaisilla festivaaleilla tammi-maaliskuussa.

Kantaesityksiä tuotettiin vuoden 2020 aikana yhteensä 26, eli myös kantaesitysten määrä puolittui edelliseen vuoteen verrattuna. Kantaesityksistä 12 oli valtion toiminta-avustusta saavien ryhmien tuotantoja.

Vuoden 2020 tilastoinnissa oli mukana yhteensä 36 sirkusryhmää, sooloartistia ja yhdistystä sekä yksi sirkuskeskus. Moni ilman valtion toiminta-avustusta toimiva ryhmä joutui jäädyttämään kaiken esitystoimintansa vuonna 2020, eikä siksi aiemmasta poiketen ole mukana tilastossa.

Vuonna 2020 yhteensä 14 sirkustoimijaa sai valtion toiminta-avustusta, mikä kasvatti sirkukselle myönnettyjen toiminta-avustusten kokonaismäärää hieman.

Tutustu tarkempiin tilastoihin ja graafeihin täällä