Kaikille avoin Performing HEL -seminaari pureutuu Venäjä-yhteistyöhön

Syyskuussa Helsingissä järjestettävän Performing HEL -katselmuksen seminaarissa suomalais-venäläinen paneeli pohtii verkostoitumisen mahdollisuuksia ja haasteita esittävien taiteiden näkökulmasta. Katselmuksen avaava seminaari on avoin kaikille. Performing HEL showcase on suunnattu kotimaisille ja kansainvälisille presenttereille sekä teatteri- ja festivaalijohtajille, joille avoin maksuton rekisteröityminen on parhaillaan käynnissä.

Covid jyllää ja poliittiset asetelmat poukkoilevat. Kuinka pitää yllä Suomen ja Venäjän valtioiden rajat ylittävää, hedelmällistä ja eloisaa yhteistyötä esittävien taiteiden kentällä – sekä ruohonjuuritasolla että isompien esittävän taiteen toimijoiden kesken? Entä mikä on esimerkiksi taloudellisten haasteiden ja sensuurin rooli yhteistyön toteuttamisessa?

Seminaari järjestetään 2. syyskuuta G18-juhlasalissa Helsingissä, yhteistyössä Klockriketeaternin kanssa, joka on yksi Performing HEL -tapahtuman partnereista. Tapahtuma striimataan ja jaetaan mm. Facebook-eventissä – sitä pääsevät siis seuraamaan kaikki halukkaat.

Seminaarin moderaattorina toimiva Nika Parkhomovskaya tunnetaan kuraattorina, teatterikriitikkona, tutkijana, tuottajana ja toimittajana, joka on organisoinut taidefestivaaleja laajasti sekä kotimaassaan että kansainvälisesti. Keskustelijoina nähdään tanssitaiteilija, elokuvantekijä ja kuraattori Kati Kallio, kansainvälisellä teatterikentällä laajasti toimiva dramaturgi–ohjaaja Jari Juutinen, teatterikriitkko, tuottaja ja teatterihistorian asiantuntija Oksana Efremenko sekä pietarilaisen Kannon Dance Housen ja nykytanssifestivaali OPEN LOOKin perustaja ja johtaja Vadim Kasparov.

Kiinnostus yhteistyön kehittämiseen suomalaisen ja venäläisen esittävän taiteen kentän välillä yhdistää Performing HEL-partnereita. Tanssin tiedotuskeskuksen Tanssin Venäjä-hanke on toiminut vuodesta 2014 lähtien, tuoden yhteen suomalaisia ja venäläisiä tanssitoimijoita – yksittäisistä taiteilijoista alan organisaatioihin. Myös Teatterin tiedotuskeskus TINFO sekä Sirkuksen tiedotuskeskus työskentelevät tahoillaan monipuolistaakseen Venäjä-yhteistyötä ja vahvistaakseen verkostoja.

Lisätietoja Performing HEL -seminaariin osallistumisesta julkaistaan elokuun alussa.

Katselmuksen online-ohjelmisto täydentynyt kolmella täyspitkällä tallenteella

Performing HEL on kotimaisen esittävän taiteen viennin- ja myynninedistämistapahtuma. Kiertuevalmiita tanssi-, teatteri- ja sirkusteoksia esittelevä katselmus on suunnattu kotimaisille ja kansainvälisille presenttereille, jotka valitsevat ohjelmistoja esimerkiksi teattereihin tai festivaaleille.

Rekisteröityminen tapahtumaan on auki toistaiseksi ja se on maksutonta. Katselmukseen voi osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyksin. Helsingissä ja Espoossa nähtävään ohjelmistoon voi kokonaisuudessaan tutustua täällä.

Etänä osallistuvien iloksi katselmuksen ohjelmaan on lisätty kolme täyspitkää teostallennetta: Suomen Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto Hitler ja Blondi, Espoon Kaupunginteatterin Aavesonaatti sekä tanssitaiteilija Tiia Kasurisen I’m not entirely here…(cybersad), joka nähdään ohjelmistossa myös livenä.

Demot, pitchaukset ja tallenteet – mukaan luettuna seminaaritallenne – ovat rekisteröityneiden presenttereiden katsottavissa syyskuun loppuun saakka tapahtuman verkkosivuilla.

Tanssia, musiikkia ja juhlahumua!

Koska kyseessä on verkostoitumistapahtuma, täytyy tietenkin myös juhlia yhdessä! Jos rajoitukset antavat periksi, luvassa on tanssia, musiikkia ja juhlahumua – sekä kohtaamisia kollegoiden kanssa läheltä ja kaukaa. Juhlat järjestetään lauantaina 4.9. Helsingissä. Tarkennukset sijainnista ja syksyn rajoitusten mukaisista järjestelyistä ilmoitetaan elokuussa. Performing HEL -bileisiin toivotetaan tervetulleiksi kaikki esittävän taiteen ammattilaiset.

Kotimaisen esittävän taiteen katselmus Performing HEL järjestetään kolmannen kerran 2.-5.9.2021. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman tapahtuman tavoitteena on suomalaisen esittävän taiteen myynnin ja viennin edistäminen.

Vuoden 2021 tapahtuman järjestävät Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskukset yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen, Espoon kaupunginteatterin, Svenska teaternin, Klockriketeaternin, Kansallisteatterin ja Teatterin tiedotuskeskus TINFO:n kanssa.