New Horizons saapui Helsinkiin

  • Marina Rieger ja Jānis Laucenieks.

New Horizons Leadership Project on tuore hanke, jolla tuetaan Baltian ja Pohjoismaiden alueen nousevien toimijoiden asiantuntijuutta ja urakehitystä. Ohjelman ensimmäiset osallistujat Jānis Laucenieks ja Marina Rieger saapuivat marraskuussa Helsinkiin Sirkuksen tiedotuskeskuksen vierailevaksi asiantuntijakaksikoksi.

Baltic Nordic Circus Networkin (siirryt toiselle sivustolle) jäsenten yhteishanke käynnistyi syyskuussa 2020 organisaatioiden ja osallistujien yhteisessä verkkoseminaarissa, jossa katseet luotiin kohti tuntematonta Covid-19 -rajoitusten jyllätessä. Vaikka ohjelmaan tehtiin lukuisia muutoksia ja sen toteutuminen näytti välillä epätodennäköiseltä, Riiassa toimiva Jānis ja Tukholmassa majaansa pitävä Marina pääsivät kuitenkin viettämään aikaa marraskuun lopusta joulukuun puoliväliin Helsingissä. Työnvarjostuksen ja kenttätutkimuksen puitteissa tutustuttiin suomalaisen nykysirkuksen kenttään, sen rakenteisiin ja yhteistyöhön muiden esittävien taiteiden kanssa.

Kolmen viikon mittaisen vaihdon tarkoituksena oli luoda uusia verkostoja ja strategioita kentän toiminnan tueksi ja kehittää uusia johtamisen ja yhteistoiminnan muotoja. Sirkuksen tiedotuskeskus toimi vastaanottavana organisaationa jakamalla asiantuntemustaan, tukemalla osallistujien työtä tuomalla heidät kontaktiin paikallisen sirkusyhteisön kanssa ja antamalla mahdollisuuksia palautteeseen ja reflektointiin.

Jānis ja Marina ottivat yhdeksi erityiskohteekseen liikkuvuuden kestävän kehityksen nykysirkuksen alalla, johtaen kestävien kiertueverkostojen tutkimiseen ja Agenda 2030 – The Global Goals for Sustainable Development -ohjelman (sdgs.un.org/goals) soveltamiseen.

Vaihdon aikaiset tapaamiset ja aktiviteetit lukuina:

Jānis ja Marina tapasivat 18 suomalaista sirkuksen ja esittävien taiteiden ammattilaista yhteensä 10 eri organisaatiosta. Heistä 3 oli esiintyjiä, joiden kanssa keskusteltiin kestävästä kiertue- ja taiteellisesta toiminnasta esiintyvän taiteilijan näkökulmasta ja 4 toi mukaan ohjelmistoja tuottavan organisaation näkökulman.

Lisäksi he osallistuivat kahteen työpajaan, joissa käsiteltiin johtajuutta, viestintää ja kestävää kehitystä kulttuurialalla, kahteen esitelmään koskien uutta suomalaista teatteria ja sirkusta ja kahteen kansainväliseen verkostotapaamiseen, joihin osallistui esittävien taiteiden ja katutaiteen toimijoita Euroopasta ja muualta maailmasta. Tämän lisäksi he saivat henkilökohtaisen englanninkielisen yhteenvedon suomenkielisestä sirkustaitetta ja ilmastonmuutosta koskevasta verkkokeskustelusta ja virtuaalisen esittelykierroksen esityspaikasta.

Nämä moninaiset kohtaamiset antoivat tilaisuuden tutkia suomalaisen kulttuurikentän organisaatiorakenteita ja johtajuusmalleja. Suurkiitos Sirkuksen tiedotuskeskuksen mentoreille ja asiantuntijoille, näiden uusien näköalojen avaaminen tarjosi monipuolisen ja runsaan vaihtokokemuksen – ja jatkoa seuraa vuonna 2021!

Voit seurata Jānisia, Marinaa ja hankkeen tulevia vaiheita osoitteessa www.nhlp.net

Sirkuksen tiedotuskeskuksessa vierailleet NHLP-osallistujat

Marina Rieger (s. 1995) kasvoi nuorisosirkuksen parissa Saksassa ja on kiertänyt esiintyjänä. Strapmania Collectivessa hän toimii tuottajana ja managerina ja on aktiivinen sirkusverkostoissa, jotka edistävät kestävää kehitystä ja nykysirkuksen parempaa ymmärrystä. Tällä hetkellä Marina asuu Tukholmassa, jossa hän myös opiskelee pohjoismaista kulttuuria ja kulttuuriteoriaa, kehittäen samalla omaa näkemystään ja uusia taiteellisiaa tutkimuskäytäntöjä.

Mikä oli parasta: Kiitokset Sirkuksen tiedotuskeskukselle mahdollisuudesta tavata suomalaisia kulttuurialan toimijoita erittäin laajalta skaalalta! Opin kuuntelemaan ja tarkkailemaan kenttää kriittisesti heidän näkökulmistaan ja lähden Helsingistä täynnä uusia näkemyksiä, mahdollisuuksia ja intohimoa toimia kulttuuriaktiivina ja sirkustaiteen puolestapuhujana. Mikä upea sirkusfinaali vuoden 2020 loppuun!

Marinan vaihtoaikanaan kirjoittamaa blogia voi lukea täällä (siirryt toiselle sivustolle)

Jānis Laucenieks (s. 1989) on syntyjään Latviasta. Opiskeltuaan ensin Latvian ja Ranskan kulttuurienvälisiä suhteita, hän opiskeli musiikkitiedettä Ranskassa Université Lumières Lyon 2:ssa. Vuosina 2017-2019 Jānis suoritti kulttuurituottajan tutkinnon Latvian Kulttuuriakatemiassa Riiassa. Hän rakastaa klovneja, oopperaa ja esittäviä taiteita ylipäätään. Baltic American Freedom Foundationin stipendiaattina Jānis oli vuoden mittaisessa harjoittelussa San Franciscon Circus Centerissä. Vuosien 2019 ja 2020 aikana hän toimi myös kansainvälisen Well-being Residency Networkin koordinaattorina.

Mikä oli parasta: Suomi on sirkusmaa ja mielestäni yksi Euroopan hyvistä esimerkeistä nykysirkuksen kehittämisessä. Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten muun muassa Cirko, Sirkuksen tiedotuskeskus ja muut toimijat työskentelevät yhdessä tämän kaiken mahdollistamiseksi. Teillä on uskomattoman elävä ja energinen sirkusammattilaisten yhteisö!

Jānisin vaihtoaikanaan kirjoittamaa blogia voi lukea täällä (siirryt toiselle sivustolle)

Jānis ja Marina haluavat sydämellisesti kiittää kaikkia tapaamiaan ammattilaisia upeista kohtaamisista ja Sirkuksen tiedotuskeskusta tuesta!

Baltic Nordic Circus Networkin New Horizons Leadership Projectia ovat tukeneet Nordisk Kulturfond, Pohjoismainen kulttuuripiste, Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Lundin kunta.


Tekijä

Kirjoittaja on Sirkuksen tiedotuskeskuksen viestintäsuunnittelija.