Hiljaisuus ry:n kuulumisia

  • Kuvassa vasemmalta: Riikka Vuorenmaa, Henna Kaikula, Jonna Leppänen, Lauri Sallinen ja Joonas Martikainen. (Kuva: Christofer Collina)
Poikkeuksellinen vuosi on hyödynnetty Hiljaisuus ry:ssä kehittämällä organisaation toimintaa. Olemme tehneet merkittävän panostuksen kestävän taideorganisaatiomallin tutkimiseen ja Hiljaisuus-organisaation kehittämiseen. Kehittämistyö on ollut mahdollista Taiteen edistämiskeskuksen ja Saaren kartanon tuella. Tällä hetkellä valmistaudumme ottamaan uuden organisaatiomallin käyttöön ensi vuoden alussa ja laadimme julkaisua kehittämiatyöstä, sillä haluamme jakaa oppimaamme muille samojen kysymysten kanssa painiville taidealan yhteisöille.
 
Hiljaisuuden online-tervehdys
 
Julkaisemme joulukuussa Hiljaisuuden ensimmäisen online-teoksen,  tervehdyksen Hiljaisuudesta ja Kaukosesta kaikille, jotka kesäkuussa kaipasivat Kaukosen kylätielle. Pian julkaistava online-teos on kokeilu Hiljaisuudelle ominaisen monitaiteisuuden ja kyläsidonnaisuuden välittämisestä virtuaalisessa muodossa. Online-teos on osa Luova Eurooppa -rahoitteista Festivallinks-hanketta. Tiedotamme online-teoksen julkaisusta Hiljaisuus-festivaalin Facebook-sivulla. 
 
Virtuaalinen tervehdys sisältää kolme syyskuussa Kaukosessa kuvattua monitaiteista videoteosta. Toteutimme syyskuussa pienimuotoisen tapahtuman Kaukosen kylässä epidemiatilanteesta johtuen ensisijaisesti kyläläisille. Tulevan festivaalin taiteelliset suunnittelijat  näytelmäkirjailija Taija Helminen, sirkustaiteilija Henna Kaikula, klarinetisti Lauri Sallinen ja skenografi Riikka Vuorenmaa suunnittelivat ja toteuttivat illan taiteellisen sisällön. Lisäksi katsoimme kyläläisten kanssa videoita ja valokuvia meinneiltä festivaaleilta ja muistelimme yhteistä taivalta. Videoteoksella haluamme lähettää lämpimiä terveisiä Kaukosesta kaikille Hiljaisuuden ystäville!
Hiljaisuus-residenssin haku aukeaa 15.1.2021
 
Haku Hiljaisuus-residenssiin vuodelle 2021 on auki 15.1.-15.2.2021. Hakuohjeet päivitetään tammikuun alussa Hiljaisuus-residenssin verkkosivulle www.hiljaisuusfestuvaali.fi/residenssi. Hiljaisuusresidenssi on esittävien taiteiden työskentelyä tukeva taiteilijaresidenssi Kaukosen kylässä. Residenssiin voi hakea kaikki esittävän taiteen ammattilaiset Suomesta ja ulkomailta. Tuemme ensisijaisesti nykysirkuksen projekteja sekä pohjoisille alueille linkittyviä työryhmiä. Vuoden 2021 haussa on mahdollista hakea residenssipaikkaa myös useammalle vuodelle. Pyrimme toteuttamaan residenssijaksot vuonna 2021 normaalisti, mutta seuraamme covid-pandemian etenemistä ja viranomaisohjeistusta.
 
Hiljaisuus-festivaali 10.–13.6.2021
 
Ensi kesän Hiljaisuus-festivaali ajoittuu torstaista sunnuntaille. Nykysirkuksen ja uuden säveltaideen rajapinnoilta eri taiteenlajien pariin kurottuva festivaali kuljettaa yleisönsä jälleen Kaukosen halki Kaukosen kylän esitellen mielenkiintoisia taiteilijoita, tuoden ihmisiä yhteen ja tunnustellen kylän rakennusten ja tarinoiden tunnelmia. Festivaalin taiteellisesta suunnittelusta vastaa monitaiteinen työryhmä, johon kuuluvat näytelmäkirjailija Taija Helminen, sirkustaiteilija Henna Kaikula, klarinetisti Lauri Sallinen sekä skenografi Riikka Vuorenmaa ja tuotannosta Jonna Leppänen ja Joonas Martikainen. Festivaalin talkoohaku aukeaa joulukuun puolivälissä. Vuonna 2021 festivaalia toteuttamaan etsitään talkoolaisia ja palkallista aputyövoimaa. Kumpiinkin tehtäviin haetaan samalla lomakkeella. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyy osoitteesta www.hiljaisuusfestivaali.fi.
 
Hiljaisuuden väki lomailee 19.12.2020–6.1.2021 ja toivottaa rauhallista loppuvuotta!