Agit-Cirkin tuottama uusi virtuaalisten sirkusesitysten sarja alkaa kesäkuun lopussa

Unum on sarja sirkusesityksiä, jotka koetaan virtuaalisesti mobiililaitteen ja kuulokkeiden kautta. Virtuaalisten esitysten sarjan kuratoi sirkustaiteilija Sakari Männistö. Unum on latinaa ja tarkoittaa yksi, englanniksi solitary. Esitykset esitetään yksin, ja esitykset katsotaan yksin, mutta 360° videoformaatin kautta katsoja on samassa tilassa esiintyjän kanssa.

Unum käyttää hyödykseen 360° videotekniikan immersiivistä luonnetta, esitykset on suunniteltu yhdelle katsojalle: sinulle. Unum on uusi tapa tehdä ja kokea esitys; kyseessä ei ole media- tai digitaide -teos, eikä olemassa olevan esityksen uuteen formaattiin ujuttaminen. Olemme esiintyjiä ja ammattitaitomme on esitysten valmistamisessa. Videoita ei leikata, vaan esitykset nähdään alusta loppuun asti kuten ne tapahtuivat, katsoja kokee teoksen, kuin olisi ollut paikan päällä sitä katsomassa. Esiintyjä on katseen alla, lavalla, epätäydellisenä, ihmisenä.

Katsojalla on valta valita mihin suuntaan milloinkin katsoo, mutta esiintyjällä on valta valita kameran sijainti, ympäristö ja esityksen sisältö. Esityksistä tulee kuin peli tai leikki, jossa esiintyjä tarjoaa katsojalle vaihtoehtoja ja katsoja voi katsoa mitä julkeudessaan haluaa. Ruudun läpi, lähietäisyydeltä suoraan silmiin katsomisen kautta teokset linkittyvät ASMR (autonomous sensory meridian response) -genreen. ASMR-triggeröinti tapahtuu henkiökohtaisen huomion kautta, esitys tapahtuu juuri sinulle, ja vain sinulle, lähietäisyydeltä.

Sirkus on fyysistä, se on hämmästyttävää ja hengästyttävää, lavalla yksityiskohdat, hiki, kipu, ponnistus ja voimankäyttö voivat jäädä vaille huomiota, joko tarkoituksella tai vahingossa. Tämän teoksen sisällä, emme tekijöinä pysty piiloutumaan, olemme paljaana kaikennäkevän °360 kameran silmän alla. Se on esiintyjälle jännittävää, epämukavaa ja pelottavaakin, mutta samalla juuri sitä, mitä esiintyminen useimmiten on.

Unum -projektin ensimmäisissä esityksissä esiintyvät sirkustaiteilijat Inka Lilja (FIN/GER), Emile Pienault (CAN), sekä Sakari Männistö (FIN). Ensimmäiset kolme teosta valmistetaan Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien Together Alone -rahoituksen tukemana. Unum -teossarjan taustalla on suomalainen nykysirkusryhmä Agit-Cirk.

Teosten ensi-esitykset ovat kesäkuun lopussa!