Sirkuksen lumo -palkinto 2019 myönnettiin Kalle Lehdolle

  • Race Horse Company: Chevalier. (Kuva: Hannu Huhtamo)
  • Kalle Lehto & Yun Pubit: An Nyong (Kuva: Stacey Kim)
  • Race Horse Company: Chevalier (Kuva: Antti Suniala)

Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt vuosittain jaettavan Sirkuksen lumo -palkinnon sirkustaiteilija Kalle Lehdolle. Vuoden 2019 palkinto luovutettiin teatteri-, tanssi- ja sirkusalojen yhteisessä Thalia-juhlassa 9.3.2020 Tampereen Komediateatterissa.

Kalle Lehto on erittäin monipuolinen sirkustaiteilija, joka on tehnyt suomalaisella sirkusalalla pitkäjänteistä ja sitkeää työtä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Palkintoperusteissaan raati nostaa esiin Lehdon vaikuttavan ja ansiokkaan työskentelyn monenlaisten yleisöjen parissa sekä laajan ja merkityksekkään yhteistyön muiden sirkustoimijoiden kanssa. Lehto on tehnyt kunnianhimoista työtä yhtenä Race Horse Companyn jäsenenä. Sooloesiintyjänä hänet tunnetaan erityisesti lapsille suunnatuista korkeatasoisista teoksista. Herttakuninkaat-ryhmässä hän on toteuttanut kiinnostavia esityksiä erilaisille erityisryhmille, kuten vanhuksille ja maahanmuuttajille.

Uutterana sirkusalan ammattilaisena Lehto on ollut mukana kansainvälisissä projekteissa ja tuonut sirkusosaamistaan myös teatterin suuntaan kallistuviin teoksiin. Kaikessa työskentelyssään Lehto tähtää korkeaan taiteelliseen tasoon esityksen kohderyhmästä riippumatta. Raati myös arvostaa Lehdon positiivista ja rakentavaa asennetta kaikkia yhteistyömuotoja ja uusia haasteita kohtaan.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen lumo -palkinto jaettiin vuonna 2010.

Sirkuksen lumo -palkinnon raadin jäseniä olivat toimittajat Annikki Alku, Nina Jääskeläinen ja Maria Säkö sekä taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula. Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Lotta Vaulo toimi raadin puheenjohtajana.