Flow Productions valittu Vuoden Teatteriksi 2020

  • Flow Productions vastaanotti palkinnon Thalia-juhlassa 9.3.
  • Flow Productions: The Secret Garden. (Kuvat: Janne-Pekka Manninen)
  • Flow Productions: Torni. (Kuva: Janne-Pekka Manninen)

Suomen Teatterit ry:n vuosittain jakaman Vuoden Teatteri -palkinnon on saanut tänä vuonna oululainen esittävän taiteen tuotantoryhmä Flow Productions. Vuoden Teatteri -palkinto jaettiin teatterialan Thalia-juhlassa Tampereen Komediateatterissa maanantaina 9.3. 

Flow Productions on tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan johtama tuotantoryhmä, joka tunnetaan elämyksellisistä monitaiteellisista näyttämöteoksista, immersiivisistä, paikkasidonnaisista teoksista sekä Flow-sirkus-esityssarjasta, jonka myötä Oulussa nähdään niin kotimaisia kuin ulkomaisia nykysirkuksen huippuja. 

”Olemme valtavan iloisia siitä, että kaltaisemme pieni taidetoimija huomioidaan näin merkittävällä palkinnolla. Se, että työmme koetaan tärkeäksi ja vahvuuksiamme tällä tavoin palkinnon perusteluissa nimetään, kannustaa todella paljon. Kiitollisina jatkamme intohimoista työtämme esittävien taiteiden hyväksi”, kertoo palkinnon vastaanottanut Yli- Maunula. 

Flow Productionsin kotinäyttämö sijaitsee Kulttuuritalo Valveella. Ryhmän toimintaa rahoittavat Oulun kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus. 

Palkinnon jakoi raati, johon kuuluivat Vuoden Teatteri 2019 -palkinnon voittaneen ANTI- festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen sekä näytelmäkirjailija Markku Hoikkala.

Raadin perustelut: 

”Flow Productionsin monitaiteelliset teokset muodostavat monipuolisen ohjelmiston, joka on samaan aikaan alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävä. Ryhmä osoittaa toiminnallaan miten erilaiset tuotantomallit ja teokset pystyvät kytkemään yhteen erilaisia yleisöjä. Flow Productionsin toiminta on dialogista niin taiteessa kuin sen muussa toiminnassa. Tuotantoryhmä on onnistunut luomaan toimivan ja strategisesti kehittyvän toimintakonseptin, jonka ytimessä on yhteistyö esittävän taiteen toimijoiden kanssa. 

Kansainväliset huippuvierailut nykysirkuksen alalta, immersiiviset teokset, jotka käsittelevät esimerkiksi ihmisen luontosuhdetta ja paratiisin pakkomiellettä tai ottavat lähtökohdakseen villan materiaalina, tai näyttämöteokset, jotka käsittelevät mykkyyttä, tuovat esiin Flow Productionsin toiminnan laaja-alaisuutta ja taidokasta kuratointia.”