Avoin haku: Vaba Lava Narvan residenssi

Suomen Viron-instituutti pilotoi esittävän taiteen residenssiä Narvassa vuosina 2019–2020 yhteistyössä Vaba Lava -taidekeskuksen kanssa. Syksyllä 2019 järjestettiin kaksi residenssijaksoa. Kolmas ja viimeinen jakso toteutuu keväällä 2020. Residenssi edellyttää työskentelyä paikallisten koululaisten kanssa, mutta suurin osa ajasta on varattu omaan taiteelliseen työskentelyyn. Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella residenssistä ei tule taiteilijoille kuluja.

Suomen Viron-instituutti ja Vaba Lava -keskus odottavat hakemuksia suomalaisilta tai Suomessa työskenteleviltä esiintyviltä taiteilijoilta tai taiteilijaryhmiltä (sirkus, tanssi, teatteri, performanssi). Haku päättyy 1.3.2020. Residenssijakso kestää kolme viikkoa (7.-28.5), ja järjestetään Narvassa, Itä-Virossa. Ohjelmaa tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto (siirryt toiselle sivustolle).

Residenssiin valitaan maksimissaan 4-henkinen taiteilijaryhmä. Residenssin päätarkoitus on tarjota aikaa ja tilaa taiteelliseen työskentelyyn. Työskentelemme Narvassa tiiviisti paikallisten yleisöjen kanssa. Tästä syystä edellytämme taiteilijoita tekemään residenssin aikana yleisötyötä kuten työpajoja paikallisten koulujen kanssa 2 tuntia viikossa sekä pitämään yhden yleisölle avoimen tilaisuuden, kuten demoesityksen. Instituutti ja Vaba Lava koordinoivat ja fasilitoivat työpajoja.

Haku

Hae residenssiin täyttämällä hakulomake (Microsoft Forms, siirryt toiselle sivustolle)
Viimeinen hakupäivä: 1.3.2020
Päätökset: 5.3.2020
Residenssijakso: 7.-28.5.2020

Residenssin ehdot

  • Residenssitaiteilijoiden on mainittava Suomen Viron-instituutti ja Wihurin rahasto residenssikumppanina kaikissa tiedotus- ja markkinointimateriaaleissa koskien residenssissä kehiteltyä tuotantoa.
  • Residenssitaiteilijoilla on oltava voimassa oleva matkavakuutus omakustanteisesti.
  • Vaba Lava ei pysty tarjoamaan lavastus-, valaistus- tai äänisuunnittelua eikä tekninen henkilökunta ole käytettävissä harjoitusajalla.

Residenssi tarjoaa

  • Matkakulut (meno-paluu Suomesta Narvaan edullisinta vaihtoehtoa käyttäen. Emme tue lentomatkoja).
  • Majoituksen (koko ryhmän yhteinen asuminen Vaba Lavan tiloissa)
  • Stipendin 600 euroa residenssijaksolta per taiteilija. Maksimissaan neljä taiteilijaa per jakso. 500 euron materiaalibudjetin työpajoihin ja demoesitykseen.

Tilat

  • Harjoitustilana on Vaba Lavan pieni sali, 82 m2, 52 paikkaa (Ei mahdollisuutta ripustaa valoja)
  • Studio-sali (136m2, 52 paikkaa) tai Black box (370m2, 270 paikkaa) demoesitykselle / yleisölle avoimelle tapahtumalle
  • Vaba Lava keskus on avoinna 10–22, muutokset mahdollisia.
  • Toimistotilojen käyttö tarpeen mukaan.

Majoitus

Majoittuminen tapahtuu Vaba Lavan tiloissa. Keskuksella on kahden hengen huoneita ja yhteistilat (keittiö, wc, kylpyhuone), wifi.

Narva

Narva on venäjänkielinen jälkiteollinen kaupunki Viron ja Venäjän rajalla. Kaupungilla on moniuloitteinen ja -vaiheinen historia. Narvassa toimi pitkään Kreenholmin tekstiilitehdas, joka oli huippuvuosinaan maailman suurin. Viron valtio on alkanut huomioida venäjänkielisiä alueita viime aikoina ja esimerkiksi Narvaan on noussut uusia tieteen ja taiteen tiloja (Viron taideakatemian Narvan taideresidenssi ja Vaba Lava -teatterikeskus). Lisäksi kaupungissa toimii Tarton yliopiston Narva Kolledž.

Vaba Lava -keskus sijaitsee keskeisellä paikalla vanhassa Baltijets-asetehtaassa. Teatterikeskus avasi uudet ajanmukaiset ja viimeisen päälle remontoidut tilansa joulukuussa 2018. Keskuksessa on kolme salia: Black Box, Studio ja pieni sali. Lisäksi keskuksessa on toimistotiloja, vierashuoneita, galleria, kahvila ja Viron yleisradion ERR:n toimituksen tilat ja studio.

Vaba Lava -yhdistyksen perusti yhdeksän vapaan kentän teatteri- ja tanssiryhmää vuonna 2010. Vaba Lava on Viron ensimmäinen esitystila, jolla ei ole omaa ryhmää. Vaba Lava pyrkii tarjoamaan vapaille ryhmille tiloja sekä tukipalveluita, toimimaan tuotanto-organisaationa ja alustana uusille ja kokeileville teoksille. Vaba Lavalla on toimipiste sekä Narvassa että Tallinnassa.

Suomen Viron-instituutti (siirryt toiselle sivustolle)

(Lähde: Suomen Viron-instituutin tiedote 12.2.2020)