Uusi Old Mine Residency kutsuu taiteilijoita ja tutkijoita

Outokummun historialliselle kaivosalueelle, Pohjois-Karjalaan on avattu uusi taiteilijoille ja tutkijoille tarkoitettu residenssi. Residenssipaikka on taiteilijoille ja tutkijoille maksuton ja siihen sisältyy asunto ja työskentelytilat. 

Tillat sijaitsevat nykyisin museona toimivalla Vanhan Kaivoksen alueella, noin kilometrin päässä Outokummun keskustasta. Asuintaloa kutsutaan insinöörikonttoriksi. Rakennus toimi 1970-80 -luvuilla kaivosteknisen ryhmän konttiritiloina. Nyt se antaa taiteilijoiden ja tutkijoiden käyttöön neljä asuinhuonetta sekä yhteiset ruokailu- ja sosiaalitilat. Talossa on myös kirjoittajille ja kuvataiteilijoille soveltuvat työhuoneet. 

Residenssiin saapuvilla taiteilijoilla on erikseen sovitusti käytettävissä myös Outokummun kaivosalueen upeat tilat: Teatteri Kiisu 220 paikallisella ja Kulttuuritalo Marita 143 paikkaisella katsomollaan, 1000 m2 kokoinen ja 17 m korkea Kiisuhalli sekä kymmenen metriä maan alla sijaitseva Karbidi, jonka keskellä sijaitsee avotulisija. Lisäksi käytössä ovat muut Vanhan kaivoksen tilat, Museotunnelit, Murskaamo, Kaivostorni, Suodinosasto, Jauhimo, Kappeli ja Nostokonehuone. 

Historiallisista lähtökohdistaan johtuen asuinrakennuksen tilat eivät ole esteettömiä. Kaivosalue ei myöskään ole kaikilta osin esteetön, eikä kaivoksen tiloissa ole lämmitystä. 

Työskentelyjakso residenssissä voi olla kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Vuoden 2020 residenssipaikkojen haku on avoinna 15. – 30.11.2019. Jatkossa hakuaika on syyskuun ajan. Residenssiin haetaan sähköisellä lomakkeella hakuaikana. 

Residenssipaikkaa voivat hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat ja -tutkijat sekä taiteilija- ja tutkijaryhmät ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen. Residenssiin on myös mahdollista hakea lapsen tai perheen kanssa.

Lue lisää ja linkki hakulomakkeeseen residenssin kotisivuilla.

Vanhan Kaivoksen Residenssin toiminnasta vastaa Outokummun kaupunki. Yhteyshenkilönä residenssiä koskevissa asioissa toimivat kulttuuriohjaaja Mari Kortelainen ja hyvinvointijohtaja Jukka Orenius. Residenssin perustamisessa ja toiminnassa yhteistyökumppaneina toimivat Itä-Suomen tanssin aluekeskus, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria Outokumpu, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Taiteen edistämiskeskus.

ITAK on ylpeä ja iloinen hyvästä yhteistyöstä Outokummun kaupungin kanssa sekä kaupungin rohkeasta ja ajassa kiinni olevasta asenteesta, joka on johtanut taidetta ja tiedettä tukevan residenssin perustamiseen ainutlaatuisiin, historiallisiin ja kansainvälisesti kiinnostaviin tiloihin.

Residenssihakua ja residenssiä koskevat kyselyt:

Mari Kortelainen, kulttuuriohjaaja

tel. +358 50 44 5779 299

Jukka Orenius, hyvinvointijohtaja

tel. +358 50 356 1546