Teatterimuseon yleisöluento: Sirkusväkeä Euroopassa 1930–40-luvuilla 25.9.

Teatterimuseo järjestää tänä syksynä sirkustapaamisten sarjan yhteistyössä Sirkuksen tiedotuskeskuksen kanssa. Sarjan aloittaa avoin ja ilmainen yleisöluento keskiviikkona 25.9. klo 18.30.  

Tutkijatohtori Malte Gasche Helsingin yliopiston Pohjoismaiden tutkimuksen keskuksesta CENS:istä kertoo ajasta, jolloin sirkukset muodostivat kosmopoliitteja tiloja poliittisen vainon keskellä sekä sirkusihmisten erilaisista kohtaloista.

”Kautta aikojen on sirkusten kiertueilla ollut mukana erilaisista taustoista tulevia ihmisiä”, kertoo Malte Gasche. ”Vuosisatojen ajan on eurooppalaisten sirkusten johtajina ollut myös vähemmistökansallisuuksien edustajia. — Toisen maailmansodan aikana jotkut sirkukset osoittivat moraalista rohkeutta piilottamalla ihmisiä ratsioilta ja pelastivat ihmishenkiä.”

Yleisöluento liittyy Gaschen Helsingin yliopistossa koordinoimaan Unohdetut kosmopoliitit -tutkimushankkeeseen, jossa tutkitaan sirkusyhteisön jäsenten myötävaikutuksella toisen maailmansodan ja sotaa edeltäneen poliittisen ilmapiirin vaikutusta ihmiskohtaloihin Euroopassa.

Malte Gasche kertoo hankkeesta lisää blogissamme:  ”Eurooppalaisten sirkusihmisten kohtalo ennen ja jälkeen toisen maailmansodan – Unohdetut kosmopoliitit”. 

Avoin yleisöluento: Sirkusväkeä Euroopassa 1930–40-luvuilla
keskiviikkona 25.9. klo 18.30
Teatterimuseossa
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

Tilaisuuteen on ilmainen sisäänpääsy.

Tilaisuuden Facebook-tapahtuma

Sirkus on tullut Teatterimuseon tallennevastuulle tämän vuoden alusta ja on mukana kaikessa museon toiminnassa.