Performing HEL houkuttelee ison joukon ulkomaisia festivaali- ja teatterinjohtajia Helsinkiin ensi viikonloppuna

Helsingissä järjestetään elokuun lopussa nelipäiväinen kotimaisten esittävien taiteiden, sirkuksen, tanssin ja teatterin, katselmus kansainvälisille festivaali- ja teatterinjohtajille. Performing HEL -nimiseen showcaseen on tulossa yli 70 taloihinsa ohjelmistoja valitsevaa asiantuntijaa Suomen lisäksi 22 muusta maasta. Katselmuksen tarkoituksena on vahvistaa esittävien taiteiden kansainvälistä vientiä.

Kansainväliset vaikuttajat näkevät kymmenen esityksen demot, jotka ovat noin 20 minuutin mittaisia otteita ajankohtaisista sirkus-, tanssi- ja teatteriteoksista. Demoja esittävät mm. Raekallio Corp, Sirkum Polaris, WAUHAUS, Circo Aereo, Kinetic Orchestra, Wusheng Company, Saara Turunen, Tero Saarinen Company.

Katselmuksessa nähdään myös sirkusesitykset Ilmatila/Ilona Jäntti: Atlas, Sivuhenkilöt: Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen ja Kalle Nio: The Green, jotka ovat Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa, sekä tanssiteokset Petri Kekoni Companyn Sörnäistenniemen Möhkäle (ulkoilmaesitys Kalasatamassa) ja Susanna Leinonen Companyn Nasty.

Merkittävällä sijalla katselmuksessa ovat ns. teospitchaukset, joissa taiteilijalla tai ryhmällä on 15 minuuttia aikaa kertoa työstään. Kaksitoista suomalaista taiteilijaa tai ryhmää on valittu ”pitchaamaan” kahden aamupäivän aikana.

Helsingin juhlaviikot on katselmuksen tärkeä yhteistyökumppani. ”Yksi tapa, jolla Juhlaviikkojen kaltainen taidefestivaali voi pysyä ajassa kiinni, on tuoda esiin uusia teoksia ja tekijöitä. Festivaali voi luoda yhteyksiä ja tarjota yllättäviä tilaisuuksia kansainvälisiin kohtaamisiin. Tänä vuonna festivaalin ohjelmistossa nähdään monta kantaesitystä, joista Performing HEL -katselmuksessa on mukana kolme kotimaisen nykysirkuksen maailman ensi-iltaa”, kommentoi taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari Juhlaviikkojen panostusta tapahtumaan.

Miten valintoja tehdään New Yorkissa, Lontoossa tai Bogotássa – avoin paneelikeskustelu

Isojen festivaalien taiteelliset johtajat kertovat työstään avoimessa seminaarissa lauantaina 31.8. klo 16.00. Ohjaaja, Tampereen teatterikesän taiteellinen johtaja Hilkka-Liisa Iivanainen vetää keskustelua aiheesta, miten kuraattorit tekevät valintoja, mitkä tekijät vaikuttavat päätöksiin, millainen rooli ja vastuu heillä on esittävien taiteiden kehittymisestä. Keskustelemassa Helen Lannaghan Lontoosta (London Mime Festival), Anamarta de Pizarro Bogotásta (Festival Iberoamericano de Teatro, Colombia), Craig Peterson New Yorkista (Abrons Arts Center) ja Vigdís Jakobsdóttir Reykjavikista (Reykjavik Arts Festival).
”From gatekeeping to open platforms?” seminaari lauantaina 31.8. klo 16–17.30 Suvilahden Tiivistämössä.

Performing HEL 29.8.–1.9.2019 Helsingissä

Performing HEL -katselmuksen järjestävät Sirkuksen ja Tanssin tiedotuskeskukset yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen, Svenska Teaternin, Espoon teatterin, TINFO – Teatterin tiedotuskeskuksen ja Suomen Kansallisteatterin kanssa. Katselmusta tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jatkossa katselmuksen on määrä tapahtua joka toinen vuosi – seuraava Performing HEL järjestetään syksyllä 2021.

Tilastotietoa suomalaisen esittävän taiteen kansainvälisyydestä ja vierailuista ulkomailla on saatavilla sirkuksen, tanssin ja teatterin tiedotuskeskusten verkkosivuilta, kohdasta TILASTOT > sirkusinfo.fi  >www.danceinfo.fi >www.tinfo.fi