Avoin haku: Esittävän taiteen residenssi Narvassa

Suomen Viron-instituutti ja Vaba Lava -keskus odottavat hakemuksia suomalaisilta tai Suomessa työskenteleviltä esiintyviltä taiteilijoilta tai taiteilijaryhmiltä (sirkus, tanssi, teatteri, performanssi). Haku päättyy 20.6.2019. Residenssijaksot ovat syyskuussa ja marraskuussa Narvassa, Itä-Virossa. Ohjelmaa tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Esittävän taiteen residenssi on Suomen Viron-instituutin pilottiprojekti yhteistyössä Narvan Vaba Lava -keskuksen kanssa. Yksi residenssijakso kestää kolme viikkoa. Tarjoamme kaksi jaksoa, joihin valitaan joko yksittäinen taiteilija tai maksimissaan 4-henkinen taiteilijaryhmä. Residenssin päätarkoitus on tarjota aikaa ja tilaa taiteelliseen työskentelyyn. Työskentelemme Narvassa tiiviisti paikallisten yleisöjen kanssa. Tästä syystä edellytämme taiteilijoita tekemään residenssin aikana yleisötyötä kuten työpajoja paikallisten koulujen kanssa 2 tuntia viikossa sekä pitämään yhden yleisölle avoimen tilaisuuden, kuten demoesityksen. Instituutti ja Vaba Lava koordinoivat ja fasilitoivat työpajat.

Narva on venäjänkielinen jälkiteollinen kaupunki Viron ja Venäjän rajalla. Kaupungilla on moniuloitteinen ja -vaiheinen historia – sitä on muun muassa ehdotettu Ruotsin valtakunnan pääkaupungiksi Tukholman sijaan. Narvassa toimi pitkään Kreenholmin tekstiilitehdas, joka oli huippuvuosinaan maailman suurin. Viron valtio on alkanut huomioida venäjänkielisiä alueita viime aikoina ja esimerkiksi Narvaan on noussut uusia tieteen ja taiteen tiloja (Viron taideakatemian Narvan taideresidenssi ja Vaba Lava -teatterikeskus). Lisäksi kaupungissa toimii Tarton yliopiston Narva Kolledž.

Vaba Lava -keskus sijaitsee keskeisellä paikalla vanhassa Baltijets-asetehtaassa. Tehdasrakennus on vuodelta 1947 ja tunnettiin aluksi vain nimellä Postilokero 22. Teatterikeskus avasi uudet ajanmukaiset ja viimeisen päälle remontoidut tilansa viime joulukuussa. Keskuksessa on kolme salia: Black Box, Studio ja pieni sali. Lisäksi keskuksessa on toimistotiloja, vierashuoneita, galleria, kahvila ja Viron yleisradion ERR:n toimituksen tilat ja studio.

Vaba Lava -yhdistyksen perusti yhdeksän vapaan kentän teatteri- ja tanssiryhmää vuonna 2010. Vaba Lavalla on kaksi päämäärää: tarjota esiintymismahdollisuuksia sekä vakiintuneille että nouseville vapaille toimijoille Virossa sekä edistää kansainvälistä toimintaa järjestämällä yhteistyöprojekteja, yhteistuotantoja, työpajoja ja seminaareja. Vaba Lava on Viron ensimmäinen esitystila, jolla ei ole omaa ryhmää. Vaba Lava pyrkii tarjoamaan vapaille ryhmille tiloja sekä tukipalveluita, toimimaan tuotanto-organisaationa ja alustana uusille ja kokeileville teoksille.

HAKU

Hae residenssiin täyttämällä hakulomake.

Viimeinen hakupäivä: 20.6.2019
Päätökset: 28.6.2019
Residenssijaksot: 28.8.–18.9. and 4.11.–24.11.

RESIDENSSIN EHDOT

– Residenssitaiteilijoiden on mainittava Suomen Viron-instituutti ja Wihurin rahasto residenssikumppanina kaikissa tiedotus- ja markkinointimateriaaleissa koskien residenssissä kehiteltyä tuotantoa.
– Residenssitaiteilijoilla on oltava voimassa oleva matkavakuutus omakustanteisesti.
– Vaba Lava ei pysty tarjoamaan lavastus-, valaistus- tai äänisuunnittelua eikä tekninen henkilökunta ole käytettävissä harjoitusajalla.

RESIDENSSI TARJOAA

Matkakulut (meno-paluu Suomesta Narvaan edullisinta vaihtoehtoa käyttäen. Emme tue lentomatkoja).
Majoituksen (koko ryhmän yhteinen asunto)
Stipendin 600 euroa residenssijaksolta per taiteilija. Maksimissaan neljä taiteilijaa per jakso. 500 euron materiaalibudjetin työpajoihin ja demoesitykseen

TILAT

Harjoitustilana on Vaba Lavan pieni sali, 82 m2, 52 seats. (Ei mahdollisuutta ripustaa valoja)
Studio-sali (136m2, 52 paikkaa) tai black box (370m2, 270 paikkaa) demoesitykselle / yleisölle avoimelle tapahtumalle
Vaba Lava keskus on avoinna 10–22, muutokset mahdollisia.
Toimistotilojen käyttö tarpeen mukaan.

MAJOITUS

Yksi asunto jaetuilla tai omilla huoneilla, yhteistilat (keittiö, wc, kylpyhuone), wifi.

For information about the residency in English, see this link (scroll down)

(Lähde: Suomen Viron-instituutin tiedote 4.6.2019)