Sirkuksen lumo -palkinto 2018 myönnettiin teokselle Portmanteau

  • Mira Ravald ja Luis Sartori Do Vale. (Kuva: Petri Tuohimaa)
  • Portmanteau. Kuvassa: Luis Sartori do Vale ja Mira Ravald. (Kuva: Laure Villain)
  • Portmanteau. (Kuva: Mira Ravald)
  • Portmanteau. Kuvassa: Mira Ravald. (Kuva: ManuGo)

Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt vuosittain jaettavan Sirkuksen lumo -palkinnon Mira Ravaldin ja Luis Sartori Do Valen esittämälle teokselle Portmanteau. Vuoden 2018 palkinto luovutettiin teatteri-, tanssi- ja sirkusalojen yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019 Teater Viiruksessa.

Portmanteau on monitaiteinen esitys, jossa yhdistetään nuorallatanssia, jonglöörausta, tanssia, kuva- ja valotaidetta sekä livemusiikkia. Palkintoperusteissaan raati pitää Portmanteauta taiteellisesti kunnianhimoisena, tyylikkäänä ja joka osa-alueeltaan viimeisteltynä kokonaisuutena, joka yhdistelee onnistuneesti eri taiteenlajeja. Suvereenit tekijät ovat luoneet puhuttelevan, lämminhenkisen, kekseliään, lumoavan ja vilpittömän teoksen, jossa näyttämötyöskentely on taitavaa ja parhaimmillaan suorastaan hypnoottista. Eri elementit musiikki ja valosuunnittelu mukaan lukien muodostavat tasapainoisen teoksen, jossa kaikkien työryhmän jäsenten panos on olennainen.

Portmanteau kantaesitettiin Flow-sirkuksessa Oulussa 2.-4.2.2018. Sen jälkeen teos on esitetty muun muassa Festival UP! -tapahtumassa Belgiassa maaliskuussa 2018, Cirko – Uuden sirkuksen keskuksessa syyskuussa 2018 ja Circus Ruska Festivalilla helmikuussa 2019. Seuraavaksi esitys matkaa Annemasseen, Ranskaan, jossa sen voi nähdä Château Rougessa 22.-23. maaliskuuta.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen Lumo -palkinto jaettiin vuonna 2010.

Sirkuksen lumo -palkinnon raadin jäseniä olivat toimittajat Annikki Alku, Nina Jääskeläinen ja Maria Säkö sekä taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula. Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Lotta Vaulo toimi raadin puheenjohtajana.