Lumous-nykysirkusfestivaali on klovnerian ja fyysisyyden juhlaa

  • Kallo Collective: Helga: Kuva: Mihaela Bodlovic
  • Agit-Cirkin kaksoisilta Lyydia ja Väkevä. Kuvat: Ari Kauppila
  • Taina Mäki-Iso: Medeia. Kuva: Mika Haaranen.

Lumous-nykysirkusfestivaalilla nähdään 11.–13.10. kiehtova kavalkadi kekseliäitä ja puhuttelevia sooloesityksiä. Korson Lumosalissa (Urpiaisentie 14, Vantaa) esitettävät teokset hyödyntävät klovneriaa sekä taitavaa fyysistä ilmaisua. Huumoriakaan ei unohdeta.

Festivaali avataan huimalla yhteisesityksellä. Agit-Cirk-taiteilijaryhmän nykysirkusteokset Väkevä ja Lyydia ovat vahvoja kehollisen ilmaisun taidonnäytteitä.

Väkevässä voimamies ja hammasatleetti (Sasu Peistola) esiintyy aivan kosketusetäisyydellä ja johdattaa yleisön entisaikojen voimamiesrituaaleihin: miltä esimerkiksi tuntuu, kun painavan metallikuulan heiluriliike pysäytetään vatsalihaksilla?

Jenni Lehtisen Lyydia puolestaan on lyyrinen ja kaunis esitys, jossa ilmaistaan tunteita, joita ihmiskehon ja -mielen äärirajoille vieminen synnyttävät. Esitystilassa liikutaan kupolimaisissa rakenteissa tasapainoillen, käsillä seisten ja ilma-akrobatian keinoin.

Yllätyksellistä, herättelevää ja humoristista klovneriaa

Klovneria on viimeisten 10–15 vuoden aikana noussut yhä useamman nykysirkuksen tekijän kiinnostuksenkohteeksi. Lumous-festivaalilla nähdään kaksi hienoa klovneriaesitystä.

Kotimaisen klovnerian pioneerina tunnetun Taina Mäki-Ison Medeia – Klovnin raivonhallintaopas  -esityksessä Martta-klovni saa esitettäväkseen klassisen kreikkalaisen myytin Medeiasta, joka koston nimissä tappaa omat lapsensa. Tarinan julmuus kuitenkin kauhistuttaa klovnia. Mäki-Iso kertoo esityksen linkittyvän raivonhallintaan. Vaikka maailmassa olevan aggression määrä lienee entisellään, sen osoittamistavat ovat muuttuneet: esimerkiksi vihapuheesta on keskusteltu paljon.

–Medeiassa yhdistän myytin sekä raivon, ärtymyksen ja äkkipikaisuuden tunteitani ja teen niistä naurettavia. Palautteen mukaan yleisö on kokenut esityksen voimaannuttavana, Taina Mäki-Iso toteaa.

Fyysiseen komiikkaan ja klovneriaan erikoistuneen Kallo Collectiven Helga-teoksen keskiössä puolestaan on Henni Kervisen esittämä entinen kabareetähti Helga. Ikääntymistä, naiseutta ja yksinäisyyttä käsittelevässä teoksessa käydään lämpimän humoristisesti läpi Helgan elämäntarinaa. Esityksessä hyödynnetään klovneriaa, miimiä ja fyysistä ilmaisua. Välillä hypätään myös yläilmoihin taituroimaan trapetsilla.

Lumous-nykysirkusfestivaalin pääsylippuja voi ostaa osoitteesta netticket.fi tai puoli tuntia ennen esitystä ovelta, jos lippuja on yhä jäljellä. Esitysten suositusikäraja on 10 vuotta. Festivaalin järjestää Vantaan kulttuuripalvelut.

Ohjelma: www.vantaa.fi/lumous

(Lähde: Lumous-nykysirkusfestivaalin tiedote 1.10.2018)