Sirkustutkimuksen kansainvälinen verkkoportaali Circus Arts Research Platform on julkaistu

  • CNACin tutkimusjohtaja Cyril Thomas esittelee CARP-hanketta. Kuva: David Konecny
  • Mui-Ling Verbist Circuscentrumista puhuu Circus and Its Others II -konferenssissa Prahassa. Kuva: David Konecny
  • Circus and Its Others II -konferenssi toi yhteen noin sata tutkijaa. Kuva: David Konecny
  • Tässä lähetetään kiitokset CARP-hankketta Montrealissa tekevälle Anna-Karyna Barlatille. Kuva: David Konecny

Sirkuksen tiedotuskeskus on kehittänyt sirkusta koskevan tutkimustiedon saavutettavuutta kansainvälisessä Circus Arts Research Platform (CARP) –projektissa yhdessä kolmen muun sirkuksen tiedotus- ja dokumentaatiokeskuksen kanssa. Hanke edistää tutkijoiden verkottumista ja tutkimustiedon välittymistä laajemman käyttäjäkunnan saataville. Hankkeessa on nyt julkaistu verkkosivusto, joka kokoaa ajankohtaisen, sirkukseen liittyvän monialaisen akateemisen tutkimuksen avoimeen verkkoportaaliin.

Verkossa osoitteessa CircusArtsResearchPlatform.com  julkaistulta sivustolta löytyy kansainvälinen sirkustutkimuksen bibliografia, joka tällä hetkellä sisältää viitteen yli 2000 akateemiseen sirkusta käsittelevään julkaisuun. Bibliografia on koottu kahden oppilaitoksen, ranskalaisen Centre national des arts du Cirquen ja kanadalaisen the École Nationale de Cirquen kirjastotietokantojen pohjalta ja sitä varten on tehty tietohakuja sadasta akateemisesta tietokannasta maailmanlaajuisesti. Bibliografiaa täydennetään säännöllisesti.

Jo julkaisun aikaan sivustolla esitellään 120 tutkijan profiilit. Lisäksi sivustolle on kartoitettu sirkustutkimukseen liittyvät yliopistot ja tutkimuslaitokset sekä merkittävät sirkusaiheiset kokoelmat, joita ylläpitävät arkistot, museot, kirjastot ja tietokeskukset esitellään maailmankartalle sijoitettuina. Sivustolta löytyy myös paljon muuta sirkustutkimukseen liittyvää tietoa, kuten kansainvälinen listaus sirkusaiheisista tutkimusseminaareista vuodesta 1988 alkaen. Uutisia-osiossa julkaistaan ajankohtaisten sirkustutkimuskonferenssien Call for papers -ilmoituksia. Sivuston valtaisaa tietomäärää päivitetään ja kerrytetään hankkeen edetessä.

Circus Arts Research Platform (CARP) esiteltiin Prahassa järjestetyssä Circus and Its Others II -konferenssissa 29.8.2018. Se sai konferenssiin kokoontuneen kansainvälisen tutkijayhteisön  aplodeeraamaan spontaanisti. Uutisointi sirkustutkimusportaalin lanseerauksesta on saanut osakseen kiitosta avoimen tiedon jakamisen mahdollistamisesta ja useisiin eri oppiaineisiin liittyvän tutkimuksen kokoamisesta yhteen.

Hankkeen yhteistyökumppanit ovat Centre national des arts du cirque ja Chaire d’Innovation cirque et marionette ICIMA (Ranska), École national de cirque de Montréal ja Centre de recherche d’innovation et de transfert en arts du cirque (CRITAC) (Kanada), Circuscentrum (Belgia) sekä Sirkuksen tiedotuskeskus. Projektia tehdään yhteistyössä tutkimusyhteisön kanssa. Hankkeen ohjausryhmässä on mukana yhdeksän tutkijaa eri mantereilta.

Lähde tutkimusmatkalle osoitteessa: circusartsresearchplatform.com!