Tupacircuksen esityksiä Jyväskylän Kesässä ja Multian Kesäjuhlassa

  • Tupacircus: Iloitku. Kuva Matti Häyrynen
  • Tupacircus: Iloitku. Kuva Matti Häyrynen
  • Tupacircus: Iloitku. Kuva Matti Häyrynen
  • Tupacircus: Iloitku. Kuva Matti Häyrynen
  • Petite Responsabilite – The Day I Killed the Sun Tiihalassa. Kuva: Markku Arvonen

Nykysirkusta ja itkuvirsiperinnettä yhdistelevä Iloitku tutkii itkun eri puolia sekä itkemisen ja nauramisen suhdetta. Samalla se kertoo kahden klovnin, Juskan ja Barbaran, ilojen ja surujen värittämän elämäntarinan. Teoksen esittävät Sanna Warsell, Juhani Saksio, Marjut Hernesniemi, Myrsky Rönkä, Harri Varpanen ja Vesa Purokuru sekä muusikot Laura Pukki, Sanna Purokuru ja Emmi Kuittinen. Iloitku nähdään Jyväskylän Kesän ohjelmistossa 7.–9.7.2018 Juomatehtaan intiimissä Studiossa, jossa Tupacircuksen improvisatorinen, rehevä ja läsnäoleva tyyli tulee lähelle katsojaa. Esitys soveltuu myös lapsille.

Vesa Purokurun vetämä Tupacircus esiintyy myös Multian Kesäjuhlassa. Heinäkuussa vietettävällä Multian kulttuurifestivaalilla juhlistetaan tänä vuonna kunnan 150-vuotisjuhlaa, ja Tupacircuksen esitys on saanut nimekseen 150+. Aikakäsitystä, ajan kulua ja ikiä tutkiva esitys valmistuu kolmipäiväisen residenssin aikana ja se esitetään Tiihalan Tuvassa 19.7.2018.

Tupacircuksessa kohtaavat perinteinen 170-vuotias talonpoikaistupa ja nykysirkus. Vuonna 2008 perustetussa Tupacirkuksessa yhdistyvät Tiihalan vanhan isännän sirkusharrastus ja emännän musiikkiharrastus sekä heidän ystäviensä osaaminen. Tupacircuksen esitysten valmistusprosessi on ollut usein nopea ja tiivis. Esitystä muhitetaan mielissä kevään–kesän aikana ja sitten se synnytetään muutamassa päivässä. Esitykselle sovitaan teema, tunnelma ja rakenne, jolloin improvisaatiolle jää runsaasti tilaa. Temppujen sijaan keskitytään sisältöön, tarinallisuuteen ja tunnelmiin. Esityksissä yhdistellään eri taidemuotoja.

Toulouselaisen Le Lidon sirkuskoulun valmistuva vuosikurssi vieraili parhaillaan meneillä olevalla Suomen kiertueellaan myös Tupacircuksessa ja esiintyi Tiihalan tuvassa 3.6.2018.

Lisää tietoa Tupasircuksesta. Tupacircus Facebookissa.