Cirko-festivaali tulee!

  • Circolombia: Acéléré Kuva: Roberto Ricciuti
  • Cirko Lab:in demoihin on vapaa pääsy

Cirko-festivaali 15.–20.5.2018

Cirko–Uuden sirkuksen keskuksen tuottama Cirko-festivaali on kansainvälisesti arvostettu, vuosittainen nykysirkusfestivaali, joka järjestetään tänä vuonna 14. kerran. Festivaali esittelee kiinnostavinta uutta sirkusta Suomesta ja maailmalta. Tämän vuoden odotetuimpiin esityksiin kuuluu Circolombian Acéléré, jossa Kansallisteatterin lavalle nousevat 14 Kolumbian eturivin esiintyjää pistävät todelliset sirkusbileet pystyyn. Ryhmä on ihastuttanut tyylillään katsojia ympäri maailmaa, ja heidän esityksiään voisi kutsua sirkuskonserteiksi.

Esiintyjien juuret ovat suurilta osin Kolumbian kansallisessa sirkuskoulussa, joka tunnetaan nimellä Circo Para Todos. Nimensä mukaisesti se tarjoaa sirkusta kaikille. Vuonna 2005 siitä tuli Kolumbian kansallinen sirkuskoulu, joka on nykyään merkittävä eteläamerikkalainen instituutio sirkuskoulutuksen alalla. Koulu perustettiin tukemaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria sirkuskoulutuksen avulla ja se oli maailman ensimmäinen ammatillinen sirkuskoulu vähäosaisille lapsille.

Circolombian johtajana ja taiteellisena tuottajana toimii Felicity Simpson, joka aloitti uransa sirkusesiintyjänä Iso-Britanniassa ja Euroopassa.  Muutettuaan Brasiliaan Simpson perusti Intrepida Trupen, joka 1980-luvulla toi sirkuksen myös musikaaleihin, oopperaan ja ulkoilmaan. Kahdenkymmenen vuoden ajan Simpson yhdisti innovatiivisesti sirkusta liike-elämään ja koulutukseen. Vuonna 1997 hän oli perustamassa Circo Para Todos -koulua. Acéléré-esityksestä on siis tavanomaisuus kaukana. Siinä juhlitaan Kolumbian moninaisuutta äänellä, tanssilla ja rajulla energialla, joka tarttuu myös katsojaan, ja säilyy muistona kehossamme vielä pitkään.

Cirko-festivaalin avaa kuitenkin Company Uusi Maailman näyttämöteos ULTRA, jossa spacerock kohtaa voimabaletin ja diskomusiikki nykyvoimistelun. CUM tunnetaan vahvasta estetiikasta ja avantgardistisesta otteesta. Makeshift Company puolestaan tarjoilee sanattoman tarinan Insomniac’s Fable, joka yhdistää sirkusta, tanssia ja kuvataidetta. Lavalla Sakari Männistö ja tanssija Emma Lister. H-kollektiivi vie meidät Iltamiin – Heikkisen sisarusten lapsuuteen, seikkailuihin, leikkeihin ja yhdessä koettuihin asioihin, jotka ovat muokanneet heistä ihmisiä ja taiteilijoita, joita he tänä päivänä ovat. Tvärslöjd on Kompani Giraffin lastenesitys, jossa tehdään mahdottomia taikatemppuja ja koreografioituja kokeiluja, jotka yllättävät katsojan ja kutittelevat nauruhermoja.

Company Uusi Maailma: ULTRA

ti 15.5.2018 klo 19:00 // ke 16.5.2018 klo 19:00 @Stoa

Makeshift Company: Insomniac’s Fable

ti 15.5.2018 klo 20:30 // to 17.5.2018 klo 19:00 @Cirko – Uuden sirkuksen keskus

H-kollektiivi: Iltamat

ke 16.5.2018 klo 19:00 // to 17.5.2018 klo 19:00 @Espoon kulttuurikeskus

Circolombia: Acéléré

pe 18.5.2018 klo 19:00 // la 19.5.2018 klo 15:00 @Kansallisteatteri
la 19.5.2018 klo 19:00 // su 20.5.2018 klo 15:00 @Kansallisteatteri

Kompani Giraff: Tvärslöjd

la 19.5.2018 klo 16:00 // su 20.5.2018 klo 12:00 // su 20.5.2018 klo 16:00
@Cirko – Uuden sirkuksen keskus

Seuraa ilmoitteluamme sosiaalisessa mediassa:
FB @cirkohelsinki
Instagram @cirkohelsinki
Twitter @cirkohelsinki

Liput myynnissä Ticketmasterissa.
Lisätietoa: www.cirko.fi/ohjelma

Humaneesi

Cirko-festivaalin maksullisen ohjelmiston lisäksi tarjolla on myös huikea ilmaisohjelmisto. Viritämme Cirkon Maneesi-salin vahvasti visuaaliseksi ympäristöksi, jossa tunnelmaa luo viisi erilaista iltaa DJ-seteistä nuorallatanssiin ja ilma-akrobatiasta teknoon.

Humaneesi on festivaali-iltojen sykkivä sydän ja aurinkoinen olohuone, jonne voi tulla rentoutumaan esityksen jälkeen ja jatkamaan festivaalikokemusta. Sinne voi myös tulla ilman, että on nähnyt esitystäkään festivaalin maksullisesta ohjelmistosta, koska myös Humaneesi on pullollaan nähtävää, koettavaa, jaettavaa ja eteenpäin kerrottavaa.

Anna Humaneesin hullaannuttaa, ja muista, sinne on vapaa pääsy. Tule, tule!

ti 15.5. // We Jazz DJs

Humaneesin avaa Cirkon ja We Jazzin yhteisklubilla We Jazz DJs. Deejiikollektiivi tarjoilee svengaavaa jazzvinyyliä halki genren laajan tyylispektrin. Klubikeikalla päälinjana on jazzin vahva rytminen pulssi, jota käsitellään monesta eri kulmasta mm. lattari- ja kyljysjazz-sävyin.

ke 16.5. // Vuosttaš álbmogat –klubba

Vuosttaš álbmogat –klubba on Baltic Circle –festivaalin hostaama, alkuperäiskansojen musiikkiin ja nykytaiteeseen keskittyvä klubikonsepti. Siellä kuullaan saamelaisartistien uutta tuotantoa, jossa ikiaikainen traditio yhdistyy kokeilevaan elektro- ja popmusiikkiin.

Mio Negga aka 169, Saimiri, KEZO, ORCAH, aiemmin Lovisa Negga on julkaissut musiikkia monessa genressä ulottuen elektropopista mahtipontisiin kansallishymneihin.

Klubi-illan avaa Solju – äiti Ulla Pirttijärven ja tytär Hildá Länsmanin muodostama yhtye, jonka musiikissa yhdistyvät saamen kieli ja joiku uusiin ja innovatiivisiin äänimaisemiin. Yhtyeenä he sekä luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille, että nivovat yhteyksiä eurooppalaiseen kokeilevan popmusiikkiin.

to 17.5. // Circolombia

Cirko-festivaalin kansainvälinen suurvierailu, Circolombia, ei ainoastaan hengästytä Kansallisteatterissa upealla Acéléré-teoksellaan, vaan tuo kolumbialaiset katubileet myös festivaaliklubille Humaneesiin.

pe 18.5. // Musicorps

Suomen Solistiyhdistys jatkaa teemallisten kevättapahtumien sarjaa. Konserttikokonaisuus tarkastelee kehollisuuteen ja musiikkiin liittyviä teemoja kuten liikkeen ja äänen artikulaatiota, rytmisyyttä ja suhdetta tilaan sekä katsoja-kuulijoihin, äänen taajuuksien kehollisuutta sekä äänen ja liikkeen emotionaalisia horisontteja.

19.5. // Club Swire

Teknobändi Serotin ja sirkusryhmä Vireen yhteistyöprojekti Club Swire yhdistelee nuorallatanssia, klubikulttuuria ja bändisoittoa. Club Swire on nykysirkusesitys, jossa yleisö katsomossa olon sijaan pääsee bändin ja sirkusartistin kanssa samalle lavalle – eli tanssilattialle. Kontaktimikrofonin avulla sirkusväline muuntuu instrumentiksi, jota nuorallatanssija soittaa askelillaan.

Cirko Lab: Kevään demot

Esityskauden aikana yleisöllä on myös mahdollista päästä näkemään ja kuulemaan, miten esitys syntyy. Esityksen rakentuminen on kaikkea muuta kuin virtaviivainen matka, joten muutaman viikon välein järjestettävissä demoissa sisällöt vaihtelevat melkein valmiista esityksistä vasta ajatuksen tai ensimmäisen liikkeen tasolla oleviin aihioihin.

Cirkossa työskentelevät nykysirkusryhmät esittelevät demoissa tulevia teoksiaan, ja keväällä on mahdollisuus nähdä ja kokea vielä kolme erilaista teosta.

Kevään demot 2018

to 24.5. klo 15.00 CircusNext / Familiar Faces: Surface
to 31.5. klo 15.00 Onni Hämäläinen: Placebo Called Home
to 14.6. klo 15.00 Salla Hakanpää: Funis

Demoihin on vapaa pääsy. Tervetuloa! Lisätietoa: Demot keväällä 2018

(Lähde: Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen tiedote 2.5.2018)