Sirkuksen lumo -palkinto 2017 myönnettiin Kallo Collectivelle

  • Kallo Collective: KWALK. Kuva: Gemma Tweedie
  • Kallo Collective: Chameleon. Kuva: Jouni Ihalainen
  • Kallo Collective: Caterpillars. Kuva: Heidi-Hanna Karhu
  • Kallo Collective: Members of Our Limbs. Kuva: Heidi-Hanna Karhu

Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt vuosittain jaettavan Sirkuksen lumo -palkinnon fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistuneelle nykysirkusryhmä Kallo Collectivelle. Vuoden 2017 palkinto luovutettiin teatteri-, tanssi- ja sirkusalojen yhteisessä Thalia-juhlassa KOM-teatterissa 9.4.2018.

Kallo Collective on kehittänyt fyysistä komediaa ja tehnyt nykyklovneriaa tunnetuksi tuottaen korkeatasoisia sanattomia esityksiä eri ikäisille yleisöille. Ryhmän perustaneet suomalaiset Jenni Kallo ja Sampo Kurppa sekä uusi-seelantilainen Thom Monckton ovat luotsanneet ryhmää pitkäjänteisesti ja kollektiivisesti. Ryhmä on toiminut merkittävänä yhteisöllisyyden rakentajana myös alan sisällä, muun muassa ylläpitämällä residenssitoimintaa. Kansainvälisen ryhmän maantieteellinen vaikutusalue on hyvin laaja. Virtuoosiset klovnerian mestarit pudottavat yleisön polvilleen Kittilästä Uuteen-Seelantiin.

Yhdeksän toimintavuotensa aikana Kallo Collective on toteuttanut 12 tuotantoa ja esittänyt niitä Euroopan maiden lisäksi Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Kiinassa, Australiassa, Uudessa–Seelannissa, Ranskan Guyanassa ja Georgiassa. Pienille näyttämöille suunnitellut ja intiimin yleisösuhteen luovat esitykset ovat tavoittaneet jo yli 50 000 katsojaa 600 esityskerrallaan. Vuosi 2017 oli Kallo Collectiven toiminnassa vauhdikas: ryhmä tuotti neljä kantaesitystä ja lanseerasi älykkään klovnerian NouNous-festivaalin, joka toi ryhmän omien teosten ohella kiinnostavia kansainvälisiä vieraita Helsinkiin. Vuosi 2018 on Kallo Collectiven kymmenes toimintavuosi. Vuoden alussa taiteellisen johtajan kapula siirtyi Jenni Kallolta Thom Moncktonille.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen Lumo -palkinto jaettiin vuonna 2009.

Sirkuksen lumo -palkinnon raadissa istuivat toimittajat Annikki Alku, Nina Jääskeläinen, Merja Koskiniemi, Elisabeth Nordgren ja Silja Ylitalo sekä taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula. Raadin puheenjohtajana oli Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Lotta Vaulo. Palkinnon Thalia-juhlassa jakoi tiedotuskeskuksen puheenjohtaja, Tanssiteatteri Hurjaruuthin taiteellinen johtaja Arja Pettersson.