Jyväskylän Kesän teatteriohjelmistossa taikaa, taituruutta ja audiovisuaalisia spektaakkeleja

  • WHS: Lähtö Kuva: Tom Hakala
  • Circo Aereo: The Artist. Kuva: Sanna Breilin.
  • Company Uusi Maailma: CUM Boys (2014). Kuva: Jukka Kaikkonen

Jyväskylän Kesän teatteriohjelmistossa nähdään vaikuttavia sanattomia, fyysisiä ja visuaalisia esityksiä. Ohjelmiston helmiä ovat ensi kertaa Jyväskylään saapuva nykysirkuksen pioneeriryhmä WHS sekä harvoin esitetty Mika Taanilan ja Circle-yhtyeen audiovisuaalinen spektaakkeli SSEENNSSEESS.

Lauantaina 7.7. ja sunnuntaina 8.7. Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään WHS-ryhmän esitys Lähtö. Lähtö on kuvataiteilija ja taikuri Kalle Nionohjaama mystinen, humoristinen ja traaginen esitys. Kokonaisuudessa yhdistyvät näyttämöilluusiot, tanssi, teatteri, sirkus, valtavat videoprojisoinnit sekä jylhät äänimaisemat. Esityksessä seurataan toisistaan vieraantunutta pariskuntaa, joka harhailee unenomaisten kuvien keskellä. Kansainvälisesti palkittu teos on saanut inspiraatiota 1800-luvun taikureiden lavailluusioista. Lähtö mykisti vastikään yleisönsä loppuunmyydyillä esityksillä London Mime -festivaalilla.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa koetaan torstaina 5.7. audiovisuaalinen spektaakkeli. SSEENNSSEESS on elokuvantekijä Mika Taanilan sekä Suomen ja koko maailman parhaaksi kutsutun kulttiyhtye Circlen yhteistyön viimeisin ilmentymä. Teos on installaation ja livekonsertin risteymä, jota on esitetty vain muutamia kertoja ympäri maailman. SSEENNSSEESS yhdistää Circlen hypnoottisen musiikin Taanilan keräämään ja manipuloimaan visuaaliseen materiaaliin, joka koostuu muun muassa arkisto- ja opetusfilmeistä. Surrealistinen ja humoristinen teos on läpisävelletty, mutta jokainen esitys on uniikki ja sisältää improvisaatiota.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään torstaina 5.7. Thom Moncktonin ja Circo Aereon teos The Artist. Älykkäässä ja lapsellisen innostuneessa esityksessä seurataan erään taiteilijan rankkaa työskentelyä hänen odottaessaan inspiraatiota ja taistellessaan sen kaoottisten seurausten kanssa. Helsingin juhlaviikoilla ensiesityksensä saanut The Artist on kerännyt ylistäviä arvioita. Fyysisen teatterin ja klovnerian taituri Monckton on aiemmin hurmannut Kesässä loppuunmyydyillä esityksillään The Pianist (2014) ja Only Bones (2017).

Company Uusi Maailma on jyväskyläläinen, kansainvälisesti esiintyvä ja palkittu esittävän taiteen ryhmä. Ryhmän uusi kantaesitys CUM BOYS vol. 4 – KOSMOKSEN LAPSET esitetään Ilokiven teatteritilassa kuudesti festivaaliviikolla. Esityksessä kurkistetaan CUM BOYS -tanssistarojen arkeen, jossa avautuu suomalaiskalsarillinen mielenmaisema. ”Pojat” ajautuvat myös kosmoottisille poluille ja värikkäisiin yhteisfantasioihin. Esitykset toteutetaan sanattoman teatterin, tanssin, akrobatian, musiikin sekä valon fuusiona, absurdilla otteella ja mustan huumorin höystämänä. Aiemmin Kesässä on nähty CUM:n teokset Kerrostalo (2012), RAJATILA (2013) ja CUM BOYS vol.3 – CUM IN (2017).

Jyväskylän Kesään on vakiintunut vahva teatteriohjelmiston perinne. Toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju kuvailee tämänvuotista ohjelmistoa:

– Meillä on erityinen paikka festivaalina, joka tuo esiin teatterin uusia ja yllättäviä ilmiöitä. Tämän vuoden ohjelmistoa rakentaessamme olemme miettineet erityisesti sitä, mikä on seuraava uusi asia, jonka haluamme tuoda Jyväskylään koettavaksi.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta. Vuonna 2018 festivaalin teemana on uni ja uneksiminen.

Liput Lähtö ja The Artist -esityksiin ovat myynnissä nyt osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi/liput. SSEENNSSEESS ja CUM BOYS vol. 4 -esitysten liput tulevat myyntiin pian. Jyväskylän Kesän teatteriohjelmisto täydentyy edelleen kevään aikana.

(Lähde: Jyväskylän Kesän tiedote 7.3.2018)