Cirko-festivaalin ohjelmisto julki

  • Company Uusi Maailma: Ultra. Kuva: Oona Ahokas
  • Makeshift Company: Insomniac's Fable. Kuva: Ville Saarikoski.
  • Kompani Giraff: Tvärslöjd

Cirko-festivaalin ohjelma on täydentynyt uusilla kotimaisilla ja ulkomaisilla teoksilla. Festivaalin esitysohjelmisto on nyt kokonaisuudessaan julki ja kaikki liput ovat myynnissä. Cirko-festivaali järjestetään tänä vuonna 15.–20.5. Festivaalin tapahtumapaikkoina toimivat Stoa, Espoon kulttuurikeskus, Suomen Kansallisteatteri ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus.

Festivaalin avajaispäivänä Cirkossa nähdään Makeshift Companyn Insomniac’s Fable. Esitys on sanaton tarina, joka yhdistää sirkusta, tanssia ja kuvataidetta. Lavalla nähdään suomalainen sirkustaiteilija Sakari Männistö (Cirko-festivaalin nimikkotaiteilija vuonna 2015) ja brittiläinen tanssija Emma Lister. Visuaalista maailmaa luovat puupiirrokset, jotka cornwallilainen grafiikkapaja Ravenstongue on tehnyt tilaustyönä tätä esitystä varten. Insomniac’s Fable on intiimi teatteriteos, joka tutkii todellisuuden luonnetta, unia sekä rakkauden ja pakkomielteen välistä suhdetta.

Mitä tulee viidestä Kemissä varttuneesta sisaruksesta, joista isä toivoi insinöörejä? Taiteilijoita tietysti! Heikkisen sisarukset, Olli, Anni, Maiju, Liisa ja Eetu, viettivät lapsuutensa eri puolilla Kemiä, pääosin Ajoksen omakotitaloalueella. Lapsena aloitettujen musiikki- ja voimistelu-harrastusten seurauksena kukin on kulkenut oman tiensä ja nyt aikuisena he ovat kaksi muusikkoa, kaksi tanssijaa ja yksi sirkustaiteilija.

H-Kollektiivi haluaa tarjota ihmisille mahdollisuuden unohtaa hetkeksi yhteiskunnan ristiriidat ja palata 90-luvun turvalliseen kemiläislähiöön, jossa elämä oli huoletonta ja yhteisöllistä. Iltamissa katsojat pääsevät kurkistamaan Heikkisen sisarusten lapsuuteen, seikkailuihin, leikkeihin ja yhdessä koettuihin asioihin, jotka ovat muokanneet heistä ihmisiä ja taiteilijoita, joita he tänä päivänä ovat. Sisarusten välinen yhteisöllisyys ei rajoitu näyttämön reunaan vaan katsojat otetaan mukaan ainutlaatuiselle retkelle kokemaan yhdessä tekemisen voima. Esityksen on ohjannut Jani Nuutinen, yksi Circo Aereon taiteellisista johtajista ja suomalaisen nykysirkuksen pioneereista.

Cirko-festivaalin (yli 3-vuotiaille) lapsille suunnattu  teos on ruotsalaisen Kompani Giraffin Tvärslöjd. Kaksi sirkustaiteilijaa tekee mahdottomia taikatemppuja ja akrobaattisia kokeiluja, jotka yllättävät katsojan ja kutittavat nauruhermoja. Esityksessä ei ole perinteistä tarinaa, vaan se on avoin lasten omille tulkinnoille ja mielikuvitukselle. Kompani Giraff on nykysirkusryhmä, joka saa virtansa liikkeestä, runoudesta ja taikuudesta.

Vuoden 2018 Cirko-festivaalin aiemmat ohjelmajulkistukset ovat kolumbialaisen nykysirkusryhmän Circolombian teos Acéléré ja suomalaisen Company Uusi Maailman teos ULTRA. Festivaalin erilainen ja tänä vuonna laajempi ilmaisohjelman kokonaisuus julkaistaan maaliskuun lopussa.

OHJELMISTO
Company Uusi Maailma: ULTRA
15.5. & 16.5. klo 19.00, Stoa

Makeshift Company: Insomniac’s Fable
15.5. klo 20.30 & 17.5. klo 19.00, Cirko

H-Kollektiivi: Iltamat
16.5. & 17.5. klo 19.00, Espoon kulttuurikeskus

Circolombia: Acéléré
18.5. klo 19.00, 19.5. klo 15.00 + 19.00 & 20.5. klo 15, Suomen Kansallisteatteri

Kompani Giraff: Tvärslöjd
19.5. klo 16.00 & 20.5. klo 12.00 + klo 16.00, Cirko

Lisätietoa: www.cirko.fi
Liput: www.ticketmaster.fi

(Lähde: Cirkon tiedote 6.2.2018)