Nykysirkus vahvistuu vauhdilla Saksassa

  • Berlin Circus Festival järjestetään Tempelhofin kentällä. Kuva: Berlin Circus Festival
  • Ilona Jäntti & Aino Venna: Yablochkov Candle Kuva: Kimmo Metsäranta
  • Sisus-ryhmän Mosh Split vierailee Berlin Circus Festivalilla 2017.
  • Sisus: Mosh Split. Kuva: Auvo Takkinen
  • Berlin Circus Festival
  • Clunker Circus: Ihanan paljon kaikkea. Kuva: Jenny Mansikkasalo
  • Essi Kalima. Kuva: Rosa Bodenstab

Saksaa pidettiin pitkään nykysirkuksen kehitysmaana. Eläväisempi nykysirkuksen kenttä löytyi pikemminkin Ranskasta, Kanadasta ja Pohjoismaista. Muutaman viime vuoden aikana kiinnostus nykysirkusta kohtaan on kuitenkin kasvanut Saksassa. Samalla ala on hiljalleen ammattimaistunut. 82 miljoonan asukkaan sekä merkittävien kansainvälisten esittävän taiteen festivaalien maa tarjoaa myös suomalaisille sirkustaiteilijoille houkuttelevia näkymiä.

Kasvusta huolimatta sirkustaide ei edelleenkään ole tunnustettu taidemuoto Saksassa. Tilanne vaikeuttaa huomattavasti esimerkiksi esiintymis- ja tukimahdollisuuksia. Alan avaintoimijat tekivät hiljattain yhteisen manifestin asiantilan muuttamiseksi. Esikuvaksi on usein otettu Pohjoismaat, joissa nykysirkuksen tukeminen on jo johtanut tasokkaan, kansainvälisesti tunnustetun kentän kehittymiseen.

Inspiroituminen suomalaisesta nykysirkuksesta näkyy pian Berliinissä. Elokuussa 2017 kolmatta kertaa järjestettävän Berlin Circus Festivalin teemamaa on tänä vuonna Suomi. Tempelhofin vanhalla lentokentällä esitettävästä festivaaliohjelmasta miltei puolet esittelee nykysirkusta Suomesta. Myös Berlin Circus Festival on kasvanut nopeasti ja tapahtumaan odotetaan tänä vuonna peräti 5 000 kävijää.

Saksankielisen Euroopan mahdollisuuksiin tarttuu myös Suomen Saksan-instituutin, Sirkuksen tiedotuskeskuksen, Tanssin tiedotuskeskuksen ja Esitystaiteen keskuksen käynnistämä SZENEfrei -hanke. Tarkoituksena on lisätä sirkustaiteen, tanssitaiteen ja esitystaiteen vapaan kentän näkyvyyttä, verkostoja ja työmahdollisuuksia Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Kolmivuotisen hankkeen ohjelmaan kuuluu esitysvierailujen ohessa asiantuntijavierailuja ja verkostoitumistapahtumia. Toukokuussa toimme muun muassa kolme kiinnostavaa nykysirkuksen toimijaa Cirko-festivaalille Helsinkiin tutustumaan uusiin tuotantoihin ja sirkustaiteilijoihin sekä suunnittelemaan yhteistyötä. Loppuvuodesta julkaistaan Simo Vassisen toimittama, kaikille saatavilla oleva SZENEfrei -käsikirja sirkustaiteen, tanssitaiteen ja esitystaiteen kentästä Saksassa.

Pidäthän mielessä, että SZENEfrei avoin haku on vielä 15.6.2017 asti käynnissä. Avoin haku on suunnattu kaikille vapaan kentän ammattilaisille, joilla on kuluvan vuoden aikana tulossa esitysvierailu Saksassa, Itävallassa tai Sveitsissä. Tukipäätökset tehdään yhdessä alan taiteilijoista koostuvan juryn kanssa.

SZENEfrei -hanketta tukee vuonna 2017 Koneen Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.


Tekijä

Kirjoittaja on Suomen Saksan-instituutin kulttuurivastaava