Katsaus tiedotuskeskuksen kevääseen 2017

  • CINARS-tapahtuma 2016. Kuva: Sirkuksen tiedotuskeskus

Tiedotuskeskuksen vuosi 2017 on käynnistynyt täydellä tohinalla, ja Sirkusinfon koko tiimi on palannut työpöytien ääreen. Vuoden ensimmäinen kentälle suunnattu tapahtumamme on tuottajakahvit 25.1. klo 10.30–12.00. Kevätkauden aikana on tiedossa totuttuun tapaan lisää tuottajakahveja ja erilaisia työpajoja. Myös esittävien taiteiden tiedostuskeskusten järjestämät, alojen yhteiset tuottajatapaamiset jatkuvat vuonna 2017.

Yksi kevään kotimaan toimintamme tärkeimmistä asioista on vuoden 2016 sirkuksen tilastotietojen kerääminen, joka käynnistyy tammi–helmikuun vaihteessa. Tilastot kokoaa viime vuonnakin saman urakan tehnyt Kaisa Tiainen. Kaisa laatii tilastot myös Tanssin tiedotuskeskukselle, jonka kanssa yhteistyössä olemme kehittäneet tilastointia viime vuodesta lähtien. Tule tuottajakahveille 25.1., niin voit jutella tilastointiin liittyvistä kysymyksistäsi Kaisan kanssa! 

Aloitamme tänä vuonna tilastotietojen keräämisen uudella sähköisellä lomakkeella, joka tulee löytymään Sirkka-tietokannan yhteydestä.  Tilastointiin osallistuvien ryhmien kannattaakin käydä pian tutustumassa uusittuun Sirkka-tietokannan näkymään ja päivittämässä profiilinsa. Sirkka-tietokantaa on uudistettu niin, että käyttäjätunnuksella, joka on liitetty tietylle ryhmälle, pääsee päivittämään kaikkia ryhmän teoksia ja ryhmän profiilia. Ne ryhmät, joilla ei ole vielä Sirkka-profiilia ja tunnuksia, voivat pyytää tunnukset ja ohjeita tiedottajaltamme Johanna Mäkelältä ().

On tärkeää, että mahdollisimman moni ryhmä ilmoittaa vuoden 2016 esitys- ja katsojatietonsa meille. Tarvitsemme kattavat luvut sirkuskentän toiminnasta viestiäksemme tehokkaasti sirkuksen vaikuttavuudesta ja kasvavan kentän tarpeista erilaisille kohderyhmille. Esimerkiksi kulttuuripoliittiset päättäjät ja rahoittajat seuraavat alan kehitystä meiltä saamiensa lukujen perusteella.

Vuonna 2017 yksi kotimaan toimintamme painopisteistämme on yhteistyön tiivistäminen kotimaisten sirkusoppilaitosten kanssa. Haluamme sitouttaa uudet sirkussukupolvet toimintamme piiriin ja kertoa opiskelijoille erilaisista mahdollisuuksista, joita kauttamme voi avautua. Kotimaassa osallistumme aktiivisesti jatkossakin kulttuuripoliittiseen keskusteluun ja uuden VOS-lain suunnitteluun verkostojemme kautta.

Tuemme ryhmien kansainvälistymistä ja taiteilijoiden kansainvälisen osaamisen kehittymistä hankkeidemme ja verkostojemme avulla. Muun muassa huhtikuussa järjestämme opintomatkan Lontooseen CANVAS-showcasen yhteyteen. Kutsumme myös kansainvälisiä avainhenkilöitä tutustumaan suomalaiseen sirkustaiteeseen tärkeimpien sirkustapahtumien yhteydessä. Tulemme edistämään kevään–kesän aikana suomalaisen sirkuksen näkyvyyttä erilaisissa tapahtumissa muun muassa New Yorkissa, Lontoossa ja Berliinissä. Kansainvälistymisessä teemme tiivistä yhteistyötä muiden taiteen tiedotuskeskusten, Suomen kulttuuri-instituuttien ja suurlähetystöjen sekä Team Finland -kumppanien kanssa.

Kansainväliset CASA- ja Circus Incubator -hankkeet, joissa olemme olleet mukana, päättyvät kuluvan vuoden aikana. Suunnittelemmekin jo näppäimistöt sauhuten seuraavia kansainvälisiä yhteistyöhankkeitamme. Kuluvan vuoden alussa jätämme myös hyvästit Baltic Nordic Circus Networkin koordinointivastuulle. Verkoston toiminta jatkuu, kiitos KulturKontakt Nordin pitkäaikaisen verkostotuen, ja pysymme jatkossakin verkoston aktiivisena jäsenenä. Verkoston uutena koordinaattorina aloittaa pikapuoliin ruotsalainen Manegen.


Tekijä

Kirjoittaja on Sirkuksen tiedotuskeskuksen viestintäsuunnittelija.