Talvisirkuksessa jongleerataan muistoilla

  • Talvisirkus Muisti Kuva: Joona Pettersson
  • Talvisirkus Muisti Kuva: Joona Pettersson

Muistat Tuhkimon, Lumikin, Ruususen varmaan
ja Punahilkan ja sudenkin harmaan… Mutta muistatko mihin taskuun panit avaimet?
Talvisirkus Muisti vilisee viittauksia tunnistettaviin yhteismuistoihin – ja se on huikeaa tulevaisuuden sirkusta, jota ei tarvitse pelätä heti unohtavansa.

Visuaalis­esti upea ja sielul­taan läm­min­henk­i­nen koko per­heen Talvisirkus Helsingin Kaapelitehtaalla on joulu­na­jan ehdo­ton ykkösko­hde. Tänä vuonna Tanssiteatteri Hurjaruuthin tekijätiimi on hypännyt muistin mysteerin kimppuun. Esi­tyk­sen ohjaa muun muassa Talvisirkus Unen ja lukuisia muita rakastet­tuja Talvisirkuk­sia ohjan­nut Arja Pet­ters­son. Sirkuskoreografiasta vastaa Sanna Silvennoinen. Esiintyjät tule­vat Suomesta, Espan­jasta, Belgiasta, Ran­skasta, Islannista ja Argen­ti­inasta.

Mukana artistikaartissa ovat Cirque du Soleilin matkassa kolme vuotta esiintynyt suomalainen nuorallatanssija Veera Kaijanen, jalkapallojongleerauksen viiden Guinnessin ennätyksen haltija argentiinalainen Victor Rubilar sekä useita huikean ilma-akrobatian, tasapainopyöräilyn ja muiden sirkuslajien taitajia. Suomessa harvinainen sirkuslaji korealainen kehto heittää esiintyjät ilmaan päätähuimaavasti. Näyttämöllä nähdään myös kaksi sydämellistä klovnihahmoa (espanjalaiset Guillermo Aranzana ja Roi Borrallas). Talvisirkus muistuttaa meitä siitä, että aito klovneria ammentaa inhimillisyydestä ja vuorovaikutuksesta yleisön kanssa.

No onkos tullut kesä nyt Talvisirkuksen keskelle?

Muisti aiheena näkyy myös esityksen visuaalisessa ilmeessä. Kyse ei ole nostalgiseen retrokuplaan sukeltamisesta vaan muistamisen, unohtamisen, kollektiivisen muistin ja monitulkintaisten muistojen tutkailussa. Menneiden vuosikymmenten huippusuunnittelijoiden kuosit saavat kyllä näkyä esiintyjien puvuissa. Kukkakuviot ja mehukkaat printtikankaat ovat isossa osassa visuaalista ilmettä.
– Puvustus on toteutettu 95-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista, kertoo Talvisirkuksen pukusuunnittelija ja vaatemerkki Tauko Designin perustaja Kaisa Rissanen.

Videolavastuksessa tuodaan esiin muistin muotoja, muun muassa keräilijöiden kummia kokoelmia, muistoesineitä, sammaloituneita sirkusvaunuja ja kukkamuistoja kesästä. Videosuunnittelusta vastaa Joona Pettersson, lavastuksesta Reija Hirvikoski ja valosuunnittelu on Riku Virtasen. Musi­ik­in säveltää ja esittää sirku­sorkesteri Unohtumaton eli useissa kokoonpanoissa vaikuttaneet loistavat muusikot Pentti Luomakangas, Niko Votkin, Eero Tikkanen ja Otto Eskelinen.

Esitys soveltuu kaiken ikäisille. Joka vuosi myös monet aikuisryhmät löytävät Talvisirkuksen pariin. Ikäsuositus 3+. Esitykset Kaapelite­htaan Pan­nuhal­lissa 3.11.2016 – 8.1.2017

TALVISIRKUS MUISTI
Ohjaus: Arja Pet­ters­son
Koreografia: Sanna Silvennoinen
Musiikin sävellys ja esitys: Pentti Luomakangas, Otto Eskelinen, Eero Tikkanen, Niko Votkin
Lavastus: Reija Hirvikoski
Videosuunnittelu: Joona Pettersson
Pukusuunnittelu: Kaisa Rissanen / Tauko Design
Valosuunnittelu: Riku Virtanen
Esiintyjät: Guillermo Aranzana (ESP), Birta Benonysdottir (ISL), Raphaël Gacon (FRA), Roi Borrallas (ESP), Yldor Llach (ESP), Arce López Gutiérrez (ESP), Veera Kaijanen, Stina Kopra, Sophie Mandoux (BEL), Lotta Paavilainen, Justus Pienmunne, Victor Rubilar (ARG), Matilda Anttila, Chris Hills (UK), Nicolas Cautain (FRA)

Näytösajat, lipputiedot ja lisätiedot:
www.hurjaruuth.fi
www.talvisirkus.fi
www.facebook.com/tanssiteatteri.hurjaruuth
www.instagram.com/talvisirkus/
twitter.com/Hurjaruuth
#hurjaruuth
#talvisirkus

(lähde: Tanssiteatteri Hurjaruuth 25.10.2106)