2018

Sirkus vahvistaa asemiaan Suomessa – Pienet ryhmät nostavat esitys- ja katsojamääriään

Suomalaiset sirkusryhmät ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus järjestivät vuonna 2018 yhteensä 1163 esitystä, jotka keräsivät Suomessa ja ulkomailla kaiken kaikkiaan 191 553 katsojaa. Kotimaan osalta tilastoitujen esityskertojen ja katsojamäärien luvut nousivat, korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Sirkusryhmien ja Cirkon esitysten määrä kotimaassa on kohonnut 11 prosenttia ja katsojien määrä 29 prosenttia edellisvuodesta.

Huomionarvoista on, että yhä suurempi osa sirkusryhmien esitystoiminnasta tehdään ilman julkista tukea. Sekä esityksistä että katsojista lähes puolet on valtion toiminta-avustuksen ulkopuolella toimivien ryhmien tuottamia, kun taas toiminta-avustusta saavien ryhmien luvut ovat laskemassa. Toiminta-avustuksen piirissä on yksitoista ryhmää ja yksi sirkuskeskus. Ne esiintyivät vuonna 2018 yhteensä 627 kertaa ja esityksiä kävi katsomassa yhteensä 101 328 ihmistä. Avustuksen ulkopuolella toimivat 25 ryhmää ja sooloartistia tuottivat puolestaan 551 esitystä. Ne keräsivät 91 839 katsojaa.

Vuoden 2018 osalta tilastoitiin 39 kantaesitystä. Myös kantaesityksistä puolet oli sellaisten ryhmien tuottamia, jotka eivät saa valtion toiminta-avustusta. Vaikka sirkuskenttä kasvaa ja monimuotoistuu, sirkusryhmille kohdistettu valtion toiminta-avustus on pysähtynyt vuoden 2014 tasolle, eli 305 000 euroon. Tämä on johtanut siihen, että sirkusta tuotetaan yhä enemmän ryhmien oman toiminnan tuloilla ja produktiokohtaisilla apurahoilla. Asetelma tekee pitkän tähtäimen suunnittelun ryhmille haastavaksi ja jättää teosten elinkaaren lyhyeksi.

Iso-Britannia edellisvuoden tapaan suosituin vierailukohde

Kaiken kaikkiaan 17 suomalaisryhmää kiersi vuonna 2018 ulkomailla, yhteensä 30 maassa. Iso-Britannia piti paikkansa suosituimpana vierailukohteena, toiseksi suosituin vierailumaa oli Ranska. Sirkusryhmät suuntasivat ulkomaille harvemmin kuin edellisinä viitenä vuonna keskimäärin. Kansainväliseen toimintaan suunnattujen tukien riittämättömyys vaikuttaa sirkusryhmien liikkuvuuteen, ja tämä alkaa näkyä myös tilastoissa. Sirkus pitää kuitenkin edelleen selvästi paikkansa kansainvälisimpänä esittävän taiteen lajina: vuonna 2018 sirkusryhmien esityksistä reilu kolmasosa ja yleisöstä puolet oli Suomen ulkopuolella.

Kun tarkastellaan kokonaislukuja, jotka sisältävät sekä perinteisen kiertävän sirkuksen että nykysirkuksen esitystoiminnan luvut, ovat ne samalla tasolla kuin 2010-luvulla keskimäärin. Kaiken kaikkiaan sirkusesityksiä tilastoitiin vuoden 2018 osalta yhteensä 1529 esityskertaa, jotka keräsivät yhteensä 412 873 katsojaa. Tilastoluvuissa on mukana yhteensä 39 sirkustoimijaa.