2017

Suomalaisten sirkusesitysten määrä ulkomailla noussut huipputasolle

Vuoden 2017 sirkustilastoissa on mukana 36 sirkustoimijaa, joiden järjestämät 1445 sirkusesitystä tavoittivat yhteensä 390 915 katsojaa. Luvuissa ovat mukana sekä sirkusryhmien, sirkuskeskuksen että perinteisen sirkuksen esitystoiminnan luvut. Näiden lisäksi tilastossa mainitaan Tanssiteatteri Hurjaruuthin järjestämät 82 sirkusesitystä ja 31 118 katsojaa.

Vuonna 2017 sirkusryhmät ja sirkuskeskus järjestivät kotimaassa 680 ja ulkomailla 533 esityskertaa. Ulkomaiden osalta esityskertojen määrä on noussut huippuvuoden 2015 tasolle.

Iso-Britannia nousi Ranskan ohi vierailujen suosituimmaksi kohdemaaksi

Vuonna 2017 Iso-Britanniassa suomalaista sirkusta esitettiin 116 kertaa, kun perinteisesti suosituimmassa maassa Ranskassa esityksiä nähtiin 109. Saksassa vierailtiin 68 esityksen verran, mikä on yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Sirkusryhmien esityksistä 45 % ja katsojista 65 % oli ulkomailla. Esiintyminen ulkomailla on ryhmille tärkeä tulonlähde.

Vuoden 2017 kotimaan esitys- ja katsojamäärät ovat samalla tasolla kuin 2010-luvulla keskimäärin. Edellisvuonna 2016 kotimaan esitys- ja katsojamäärät olivat keskimääräistä parikymmentä prosenttia korkeammat. Kokonaisuudessaan esityskertojen ja yleisökäyntien määrä vuonna 2017 oli kuitenkin korkeampi kuin viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin. Sirkuksen esityskertojan ja katsojamäärien kehitystä koko tilastoinnin ajalta voi tarkastella graafeina, jotka avautuvat valikosta oikealla.

Kantaesityksiä vuoden 2017 tilastossa mukana olevat sirkusryhmät ja työryhmät tuottivat yhteensä 28 kappaletta. Ne löytyvät valikoidusta ohjelmistoluettelosta.

Esitystoiminnan lisäksi sirkusryhmillä on monimuotoista muuta toimintaa. Yleisötyöstä koottu tilasto julkaistaan nyt ensimmäisen kerran. Vuonna 2017 tilastoinnin piirissä olevat sirkustoimijat raportoivat 92 yleisötyötapahtumaa, jotka keräsivät 6.870 osallistujaa.

Valtion toiminta-avustusta saavien sirkusryhmien ja Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen tulot ja menot on koottu omaan taloustilastoon. Huomionarvoista on, että ryhmien ja sirkuskeskuksen oman toiminnan tulot ylittävät miljoona euroa. Keskimäärin toimijat tuplaavat saamansa toiminta-avustuksen oman toiminnan tuloina.