• Kuva: Sofi Häkkinen

Mönttilaiva

Recover Laboratory/

Lapsille ja lapsenmielisille! Mönttilaiva on immersiivinen taideinstallaatio, joka voidaan rakentaa minkälaiseen tilaan tahansa.

Täällä et istu katsomossa, vaan voit kokea maailman ympärilläsi. Kestoton installaatio koostuu interaktiivisista veistoksista, valo- ja videotaiteesta sekä musiikista ja se toimii sekä ilman esiintyjiä, että esiintyjien kanssa. Esiintyjät ovat sirkus-, tanssi-, performanssitaiteen ammattilaisia sekä muusikoita, jotka “asuvat” teoksessa vedenalaisissa hahmoissaan. Teoksessa käydessään kokija ikään kuin vierailee heidän kotonaan: esiintyjillä ei ole kestollisia esityksiä, vaan he voivat olla tilassa useamman tunnin ajan vuorovaikutuksessa kokijoiden kanssa. Teokseen voi tulla milloin vain; ei tiettyjä alkamisaikoja! Keskimääräinen kesto kokijalle on 15 minuuttia, mutta teoksessa saa viettää myös pidemmän tai lyhyemmän ajan.

Mönttilaiva tarjoaa innostavan alustan lapsille ja nuorille luomaan omia leikkejä, merkityksiä ja ajatuksia. Teos jättää vaaleassa minimalistisuudessaan tilaa katsojan omalle mielikuvitukselle ja omille ajatuksille, ja antaa lempeää vastapainoa aikamme kiihkeälle elämänmenolle, ja silmien ohi vyöryvälle kuvatulvalle. Teos on todellinen ihmemaa, jossa lapset saavat oikeasti osallistua, eikä heitä aliarvioida. Mönttilaivaa on kiitelty sen erityisestä muuntautumiskyvystä eri ikäisille sopivaksi, koska se nojaa lapsen omaan kokemukseen eikä valmiina tarjoiltuun tarinaan.
Kaikkeen saa myös koskea!

Vedenalaiseen maailmaan voi uppoutua haluamallaan tavalla: voit vain kulkea, katsoa ja kokea, tai koskea, vuorovaikuttaa ja leikkiä: tila rohkaisee kokeilemaan omaa luovuuttaan. Teos tarjoaa tarjoaa lämpimän ja ennakkoluulottoman alustan myös kohtaamiselle. Kaikki me haluamme tulla nähdyksi ja ymmärretyksi: tähän maailmaan jokainen on tervetullut sellaisena kuin on. Teos on myös ihana hengähdyspaikka aikuisille, jossa uppoutua hetkeksi lempeän viileään, mielikuvitusta kutittelevaan tunnelmaan.

Verkkosivuille

https://www.recoverlaboratory.com/

Työryhmä ja esiintyjät

Taiteellinen ohjaus: Miradonna Sirkka ja Sofi Häkkinen
Esiintyjät: Vaihtuva Recover Laboratoryn muusikko ja performanssitaiteilija
Tuottaja: Inna Huttunen

Kantaesitys

2016, Suomenlinna

Videot