– Lähdin Kiovaan vuonna 2002 opiskelemaan käsinseisontaa, koska lajista loytyi niin vähän tietoa, että se tuntui melkein salatieteeltä. Salaisuudet loytyivät silloin Kiovan vanhan kaupungin sydämestä, pienestä huoneesta, jonka ovessa oli numero 21. Huoneen keskellä seisoi säteilevä vanha mies ja miehen ympärillä harjoittelivat taitavimmat käsinseisojat jotka olen koskaan nähnyt, kertoo Jaakko Tenhunen, suomalainen käsinseisonnan pioneeri ja opettaja.
– Kun vuoden 2016 lopussa lähdimme Andrey Morarun kanssa suunnittelemaan verkkokursseja, meidät yllätti se, että niin monet harjoittelumetodit, kuten periodisointi eri alustojen välillä, olivat – ja ovat edelleen – tuntemattomia konsepteja jopa suurimmalle osalle alan ammattilaisista, taustoittaa Tenhunen projektin lähtökohtia.
Käsinseisonta on ei vaadi erityistä treenitilaa, välineitä, turvatoimia tai välttämättä edes opettajaa. Sen vuoksi se soveltuu erityisen hyvin ihmisille, jotka eivät välttämättä halua harjoitella isossa ryhmässä tai käydä tunneilla. Tieto siitä miten, kuinka paljon ja kuinka usein pitäisi harjoitella, on kuitenkin ratkaisevan tärkeää.
Pitkälle edellämainituista syistä, ja sen takia että kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä Ukrainaan opiskelemaan, kehitimme Room 21 verkkokurssit, jotka sisältävät yli 180 opetusvideota ja yli 120 sivua tietoa e-kirjan muodossa. Englanninkielisissä kurssimateriaaleissa välitämme eteenpäin sitä osaamista, jota opettajamme Vitold Antonovich meille antoi ja jota meille on kertynyt omistauduttuamme lajille yhteensä jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajalta.
Sen lisäksi, että kurssin harjoitukset on selitetty erittäin yksityiskohtaisesti, sisältyy e-kirjoihin myos kuukausittainen treenikalenteri haasteineen, neuvoja esitysnumeron ja liikesarjojen kehittämiseen, käsinseisonnan filosofiaa, tietoa kehotyypin mukaisesta harjoittelemisesta ym.
Alusta lähtien tärkeä tavoitteemme oli, että halusimme näyttää miten erilaisia harjoituksia voi avustaa oikein. Eli halusimme opettaa ihmisiä myös opettamaan käsinseisontaa. Tuntimäärinä käsinseisonta vaatii niin paljon harjoittelua, että jos harjoittelee vain silloin kun oma opettaja on läsnä, ei pääse kovin pitkälle. Siksi tieto siitä, miten liikkeitä tulee avustaa oikein, on olennaista.
Verkkokurssit on jaettu kolmeen tasoon
Beginner. Aloittelijan kurssi on tarkoitettu ihmisille joilla ei ole mitään aikaisempaa kokemusta käsinseisonnasta.
Intermediate. Keskitason kurssilla lähdetään kehittämään voimanousuja, dynaamisia liikesarjoja ja otetaan ensimmäiset askeleet yhden käden käsinseisontaa kohti.
Advanced kurssi on suunnattu edistyneille käsinseisojille ja ammattilaisille. Se tarjoaa haastetta taatusti loppuelämäksi. Kurssi käsittelee lähes pelkästään yhden käden variaatioita; hyppyjä, yhden käden nousuja ja lippuja ym.
Kaikki kurssit ovat englannin kielisiä. Ne löytyvät hintatietoineen osoitteesta room21.net
Ihmiset Room 21:n takana
Jaakko Tenhunen löysi käsinseisonnan 21 vuoden iässä ja lähti vuonna 2002 ensimmäisenä suomalaisena Kiovan sirkuskouluun. Kolmen kylmän talven ja lukemattomien raidebussimatkojen jälkeen hänen matkansa jatkui Britanniaan Nofit State Circus -ryhmän kiertueelle, ja sille tielle hän jäi. Nykyään Jaakko työskentelee sekä opettamisen että esiintymisen parissa Brasiliassa ja Euroopassa.
Andrey Moraru on kansainvälisesti palkittu käsinseisoja, jonka elämästä suurin osa on omistettu käsinseisonnalle. Andreyn taitotaso on lähes käsittämätön ja tyylillisesti omaa luokkaansa. Andrey on yli 190 cm pitkä, mikä on hyvin harvinaista käsinseisojalle ja antaa oman erityisvärinsä hänen työlleen. Andrey on kehittänyt myös uniikkia käsinseisonnan ’sanastoa’ luomalla erittäin vaativia variaatioita, erityisesti ’Figa’ elementistä/asennosta.
Lue lisää: room21.net
Katso traileri Vimeossa
Seuraa meitä Instagramissa | Facebookissa
(Lähde: Room 21 tiedote 29.1.2018)