Zero Gravity Companyn Ruusut-hanke toi osallistavaa taidetta osaksi ikäihmisten arkea

  • Zero Gravity Company: Kurtturuusut (Kuva: Aida Piirainen)
  • Zero Gravity Company: Kurtturuusut (Kuva: Aida Piirainen)
  • Zero Gravity Company: Seinäruusut (Kuva: Aida Piirainen)

Zero Gravity Companyn kaksivuotinen ikäihmisille suunnattu Ruusut-hanke on saatu päätökseen. Hankkeen aikana kierrettiin esiintymässä palvelutaloissa, tehtiin puutarhatöitä ikäihmisten pihoilla ja jaettiin merkityksellisiä hetkiä taiteen äärellä. Hankkeen tavoitteena oli tuoda osallistavat taidekokemukset lähelle ikäihmisiä ja heidän arkeaan. Samalla hankkeessa toteutettiin Zero Gravity Companylle uudenlaista yhteistyötä vihertyön kanssa.

Hanke koostui ikäihmisten pihoilla kesällä 2022 toteutetuista Kurtturuusut-taidepäivistä sekä keväällä 2023 palvelutaloja kiertäneestä Seinäruusut-esityksestä ja kukkasidontatyöpajasta.

Kurtturuusut-teoksessa vietettiin päivä ikäihmisen kotipihalla yhdessä puutarhatöitä tehden, kahvitellen, maalaten ja temppuillen. Teoksessa haitalliseksi vieraslajiksi määritelty kurtturuusu kitkettiin osallistujien pihalta sirkustaiteilijoiden tyyliin yhdessä ammattiviherrakentajan kanssa. Esitys rakentui sirkuksen ja vihertyön vuoropuhelusta: sirkusta tehtiin vihertyön kanssa yhdessä, sen ympärillä ja siitä vaikuttuen. Merkittäväksi vierailuilla muodostui taiteilijoiden ja esityksen osallistujien välinen kohtaaminen ja yhdessä jaettu aika.

“Oli hienoa olla vastaanottajana, olen niin usein antajana. Kyllä minut otettiin huomioon! Joka hetki. Kaikessa.”
– Kurtturuusut-osallistujan palautteesta

Palvelutalovierailuilla korostui Seinäruusut-teoksen monitaiteisuus ja moniaistisuus, joiden myötä teosta saattoi kokea niin kuunnellen, katsellen, tunnustellen kuin kukkia tuoksutellenkin. Vierailuilla oli selvästi nähtävissä, kuinka teos kommunikoi eri tavalla eri ihmisille: jotkut asukkaista alkoivat hyräillä mukana, kun kuulivat tutun sävelmän ja toiset taas reagoivat vahvasti kosketukseen. Nämä välittömät reaktiot olivat arvokasta palautetta teoksesta ja muistuttivat samalla kulttuurityön merkityksestä.

Ruusut-hankkeen konseptista vastasivat ja siinä esiintyivät Zero Gravity Companyn taiteilijat Netta Reunanen, Reija Tapaninen ja Maarit Utriainen. Hankkeen tuottajana toimi Aida Piirainen.

Hanke toteutettiin Helsingin kaupungin iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseen kohdennetulla avustuksella.