Sirkus Faktorin toiminta päättyy

Rahoituksellisista syistä Sirkus Faktori joutuu lopettamaan toimintansa tämän toimintavuoden päätteeksi.

Maaliskuussa 6 vuotta täyttävä Sirkus Faktori on toimintansa aikaan järjestänyt muun muassa ilmaisia avoimia harjoitusvuoroja, työpajoja, polttareita, demokatselmuksia, näyttämökierroksia Tampereen esittäväntaiteen näyttämöille, erikokoisia ja tyyppisiä esitystapahtumia sekä kokeellista ja eri tavoin sirkusta hahmottavia esityksiä ohjelmistoivaa nykysirkusfestivaalia. Lisäksi se on järjestänyt residenssitoimintaa monipuolisesti niin maksuttomana kuin maksullisenakin, lanseerannut Lahjaresidenssit sekä Solidaarisuusviikot pienivaraisten taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien työskentelyä tukemaan ja mahdollistanut ensimmäisenä suomalaisena sirkustoimijana House-taiteilija-työskentelyn. Viime vuonna Sirkus Faktori palkittiin Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijoiden liiton Sirkuksen Maineteko -palkinnolla.

Sirkus Faktorin erimuotoisissa reisidensseissä on työskennellyt näiden vuosien aikana yhteensä 60 eri taiteilijaa, työryhmää ja ryhmää, joiden kaikkien työskentelyn tukemisen mahdollisuudesta olemme erittäin iloisia, ylpeitä ja onnellisia. Residenssejä on tarjottu Tampereella ja Orivedellä. Vuonna 2020 Sirkus Faktori aloitti vuokralaisena Oriveden Kampuksella ja viimeiset pari vuotta residenssit on tapahtuneet ihan omassa tilassa. 

Erityisen surullisia toiminnan lopettamisessa olemme juurikin tämän kohtuuhintaisen, hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitsevan, monipuolisesti sirkustyöskentelyyn sopivan, valoisan ja majoitusmahdollisuudet sisältävän, koko kentälle tärkeäksi muodostuneen tilan mahdollisesta menettämisestä. Tulemme siis olemaan suoraan yhteydessä ainakin osaan tamperelaisista toimijoista ideoidaksemme miten saisimme pidettyä tämän tilan sirkuksen käytössä. Yhteystiedoistamme puuttuu varmasti paikallisia taiteilijoita, joten pyydämme teitä sekä myös Pirkanmaan ulkopuolella asuvia olemaan meihin rohkeasti ja suoraan yhteydessä pian, jotta saamme kevään suunnittelutapaamiseen mahdollisimman paljon väkeä paikalle. Meille tärkeintä on yhteisön yhteen kokoaminen ja sirkustyöskentelyn tukeminen viimeiseen asti.

Sirkus Faktori on hakenut vuosia toiminnalleen rahoitusta useista lähteistä pystyäkseen vakauttamaan toimintaansa ja kehittääkseen sitä kestävämmäksi ja ammattimaisemmaksi. Rahoitusta ei ole saatu, joten vapaaehtoisuuteen nojaava ja liian tiukoilla resursseilla mahdollistettu toiminta joudutaan nyt lopettamaan. Rakkautemme lajiin ei ole ehtynyt eikä sammunut, voimamme ovat. Sirkus Faktorin toiminnan taustalla vaikuttavan yhdistyksen, Sirkus Faktori ry:n, tulevaisuudesta päätetään yhdistyksen kevätkokouksessa huhtikuussa.

Vuonna 2023 Sirkus Faktori toteuttaa toimintaansa myönnetyn rahoituksen puitteissa ja maksullisia residenssejä voi hakea vielä tälle vuodelle maaliskuusta alkaen, tarkemmat tiedot tästä hakuilmoituksesta.

Olemme erittäin surullisia joutuessamme tekemään tämän päätöksen. Olemme erittäin surullisia, pettyneitä ja myös vihaisia syistä jotka meidät ovat tähän päätökseen ajaneet.

Kiitämme suurin, lämpimin sydämin kaikkia, jotka ovat toimintaamme osallistuneet ja erityisesti kaikkia niitä toimijoita ja yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat toimintaamme tukeneet, siinä kannustaneet ja siinä auttaneet. Teitä on paljon, kiitos!

Erittäin surullisina

Maarit, Henna ja Maiju