Esitykset ja digitalisaatio -seminaari 14. ja 18.4.2023 Helsingissä

Esitykset ja digitalisaatio – Missä mennään? 

Tule mukaan kuulemaan esittävien taiteiden tekijöitä, jotka työskentelevät XR-ulottuvuuksien kanssa, tekevät teoksia streamauksena toteuttaviksi tai some-alustalle ja keskustelemaan tekijänoikeuksista digitaalisessa ympäristössä sekä taiteilijan ansaintalogiikasta metaversumissa.

Seminaarin ensimmäisessä osassa perjantaina 14.4.2023 klo 9.15–12.15  kohdataan esittävien taiteiden tekijöitä, jotka työskentelevät XR ulottuvuuksien kanssa ja kuullaan taiteilijan ansaintalogiikasta metaversumissa. 

Seminaarin toinen päivä tiistai 18.4.2023 alkaa tekijänoikeuksia käsittelevällä keskustelutyöpajalla klo 10.00–11.30. Seminaarin toisessa osassa klo 13.00–15.30 tutustutaan erilaisin digitaalisin tekniikoin toteutettuihin teoksiin. Paneelikeskustelussa kuullaan kokemuksia esittävien taiteiden tekijöiltä työskentelystä digitaalisten ulottuvuuksien kanssa.

Esittävien taiteiden ammattilaisille ja taide- ja kulttuurialojen opiskelijoille suunnattu seminaari on maksuton. Ensimmäistä päivää 14.4. on mahdollista seurata paikan päällä Metropolian Arabian kampuksella tai verkossa streamattuna. Seminaarin toiseen päivään 18.4. voi osalllistua vain paikan päällä Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella. 

Perjantai 14.4.2023

9.15–12.15 Esitykset ja digitalisaatio, osa I 

Paikka: Tapahtumasali, Metropolian Arabian kampus
(Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki, Luova, 1 .krs)

9.15 Tervetuloa
Sanna Rekola, toiminnanjohtaja, Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus
Katri Halonen, yliopettaja, Metropolia/ Luovat metaversumissa
9.25 Digital Leap – Oivalluksia matkan varrelta
Johanna Terhemaa, projektikoordinaattori

9.45 Virtuaalinen todellisuus esitystaiteessa – kokemuspuheenvuoro
Monimedia-koreografi ja väitöstutkija Hanna Pajala-Assefa
10.45 Kahvitauko

11.00 How to tour with a VR production? 
Eero Tiainen, artistic director, Love simulation EVE 
Matilda von Weissenberg, Director of Finance and Administration, Espoo City Theatre 

11.30 Taiteilijan ansaintalogiikka metaversumissa
Katri Halonen, Metorpolia, Luovat metaversumissa hanke
12.10 –12.15 Päätös

Tiistai 18.4.2023  

Esitykset ja digitalisaatio, osa 2

Paikka: Taideyliopiston Sörnäisten kampus

10.00–11.30 Mock trials -keskustelutyöpaja tekijänoikeuksista
Paikka: Kuvataideakatemian päärakennus Mylly
(Sörnäisten rantatie 19), tila: K-219 ja K-220   

Työpajassa puretaan tekijänoikeustapauksia liittyen esittäviin taiteisiin digitaalisessa ympäristössä. Työpajassa opitaan perusasioita tekijänoikeuksista yhdessä keskustellen ja tehtäviä ratkoen. Työskentelyä ohjaavat Lauri Tuhkanen, sirkustaiteilija, oik. yo. ja Kopioston lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela. Mukaan mahtuu 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

13.00–15.30 Esitykset ja digitalisaatio -seminaari, osa 2
Paikka: Auditorio 1, Teatterikorkeakoulun päärakennus (Haapaniemenkatu 6)  

13.00 Tervetuloa
13.05 Digital Leap pähkinänkuoressa
Johanna Terhemaa, projektikoordinaattori

13.15 Change – Emphasizing the Live in Live streaming
Danceartist Daniel Jeremiah Persson 
13.45 Kahvitauko 

14.00 Kun yleisöä ei näe – tarinankerronta some-esityksessä
Työpari Tuomas Tirkkonen ja Metsälintu Pahkinen, Performing HEL -tulevaisuustyöpaja

14.30 Esittävien taiteiden ja digitaalisen ympäristön kohtaaminen
Paneelikeskustelussa mukana Digital Leapiin ja tulevaisuustyöpajaan osallistuneita ammattilaisia: Iina Taijonlahti, koreografi ja mediataiteilija, Vilhelmiina Sinervo, sirkustaiteilija,  Tuomas Tirkkonen ja Metsälintu Pahkinen. Keskustelua moderoi Riitta Aittokallio Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskuksesta. 

15.10 Digital Leapin verkkomateriaalien esittely
Miika Sillanpää, Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus
15.20—15.30 Päätös  

Ensimmäistä päivää 14.4. on mahdollista seurata verkossa streamattuna. Linkki streamaukseen lähetetään ilmoittautuneille. Seminaarin toiseen päivään 18.4. voi osalllistua vain paikan päällä. Voit ilmoittautua mukaan seminaarin molempiin päiviin tai vain toiseen. 

Tervetuloa! 

ILMOITTAUDU TÄÄLLÄ 

Ilmoittautumista on jatkettu  11.4.2023 asti tai niin kauan kuin paikkoja on vapaana.

Seminaarin järjestävät Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskuksen Digital Leap -hanke yhteistyössä Metropolian Luovat metaversumissa -hankkeen ja Taideyliopiston Avoimen kampuksen työelämäopintojen kanssa. 

Tutustu myös: Digital Leap -hankkeessa tuotetut verkkomateriaalit

Digital Leap on saanut rahoitusta Euroopan komission Erasmus+ ohjelmasta. Lisätietoja Erasmus+ ohjelmasta löydät täältä: www.oph.fi/erasmusplus

————-

SEMINAR: Performances and digitalization – What’s up? 

April 14th and 18th, Helsinki

The seminar “Esitykset ja digitalisaatio” highlights various aspects of the digital dimensions of performing arts. The seminar is aimed at performing arts professionals and students of arts and culture. The programme includes two keynotes in English, but otherwise the seminar is held in Finnish. 

Sign up by April 11. If you will participate only in the English-speaking sessions onsite, please write this in the sign-up form: https://forms.gle/JtQSosCK8vguUFAD6

See also: Digital Leap cookbooks 

The seminar is organized by the Circus and Dance Info Finland/ the Digital Leap project together with Metropolia University of the Arts/ Luovat metaversumissa project and The University of the Arts Helsinki/ Open campus/ studies in career skills

You are most welcome! The seminars are free of charge.