Company Portmanteaun kaksi tulevaa ensi-iltaa

  • Company Portmanteau: Perto (Kuva: Mikko Pirinen)
  • Company Portmanteau: Pimiö (Kuva: Luis Sartori do Vale)

Kierrettyään helmikuussa Piste, piste, piste esityksellä Porvoossa ja Portugalin Santa Maria da Feirassa, Company Portmanteau valmistautuu kahden eri teoksen ensi-iltoihin alkavan kevään aikana.

Monitaiteinen Perto teos saa Helsingin ensi-iltansa Cirko – Uuden Sirkuksen Keskuksessa 24.3.

”Perto” tarkoittaa portugaliksi “lähellä” tai “vieressä”. Teoksessa kamerat kuvaavat näyttämötapahtumia, joiden merkitykset muuntuvat ja laajenevat kuvamanipulaation avulla. Esitys luo yhdessä live-videokuvan ja esiintyjien kanssa kiehtovan mielikuvituksellisen tilan, jossa virtuaalisen ja todellisen rajat hämärtyvät. Perto yhdistää nykysirkusta, videotaidetta, tanssia ja fyysistä teatteria ja käsittelee teknologian kautta välitettyjä ihmissuhteita sekä eri kommunikaation muotojen kautta tapahtuvaa vuorovaikutusta.

Esitykset Cirkossa:

24.3. – 19:00
25.3. – 19:00
31.3. – 19:00
1.4. – 19:00
 
Liput:
 
Huhtikuussa puolestaan saa maailman ensi-iltansa ryhmän uusin teos Pimiö, joka on tutkielma analogisen valokuvauksen prosessista näyttämöllä esityshetkessä visuaalisen teatterin keinoin.

Kuva- ja esiintyvä taiteilija Luis Sartori do Valen, valokuvaaja André Baumeckerin ja valosuunnittelija Jere Mönkkösen yhteistyönä toteutettu Pimiö tarkastelee valokuvauksen kykyä nostaa pintaan muistoja sekä sitä, kuinka ‘totuus’ voi unohtua muistelemisen yhteydessä. 

Teoksessa näyttämö muuntuu camera obscuraksi ja valokuvauslaboratorioksi yhdistelemällä kokeellisia ja perinteisiä valokuvaustekniikoita liikkeeseen, esinemanipulaatioon ja taikuuteen.

Kuvien sommittelu, valokuvaus, kehittäminen sekä esillepano tapahtuu esityshetkessä manipuloimalla paperia, kemiallisia aineita ja valoa. Prosessin aikana syntyneet taideteokset dokumentoivat lavalla tapahtuvia liikkeitä, toimintoja ja esineitä sekä toimivat ‘aikakoneena’ tallentaen sitä, mikä on vaarassa hukkua unohduksiin.

 
Esitykset WHS Teatteri Unionissa:
20.04. – 19:00
21.04. – 19:00
22.04. – 19:00
26.04. – 19:00
27.04. – 19:00
28.04. – 19:00
29.04. – 19:00
 
Liput: