Company Portmanteaun syksy: residenssejä ja kiertueita

  • Company Portmanteau: Pimiö (Kuva: Andre Baumecker)
  • Company Portmanteau: Series of (Kuva: Luis Sartori do Vale)
  • Company Portmanteau: Piste, piste, piste (Kuva: Mikko Pirinen)

Portmanteaun työntäyteinen syksy alkoi elokuun 1. päivä kaksiviikkoisella residenssillä Teatteri WHS Unionilla, jossa ryhmä työsti tulevaa teostaan Pimiö.

Pimiö on fyysinen ja visuaalinen tutkimus analogisesta valokuvauksesta, joka toteutetaan esityshetkessä näyttämöllä nykysirkukseen ja tanssiin yhdistettynä. Huhtikuussa 2023 ensi-iltaan tulevassa teoksessa yhteistyötä tekevät esiintyvä- ja kuvataiteilija Luis Sartori do Vale, Lontoossa asuva valokuvaaja André Baumecker, sirkus- ja tanssitaiteilija Mira Ravald sekä valosuunnittelija Jere Mönkkönen.

Teoksen työstäminen jatkuu lokakuussa niinikään WHS:llä, jossa kaksiviikkoisen residenssin päätteeksi ryhmä esittää teoksesta demon 2.11.

Ryhmä työstää myös toista teosta: syyskuussa Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen Solmu-sali täyttyi kontrabasson ja tiukan nuoran sävelistä, kun Mira Ravald jatkoi teoksensa Series of työstämistä yhdessä muusikko ja säveltäjä Antonio Alemannon kanssa 7.-15.9. 

Tasapainoilua, elävää musiikkia ja tanssia yhdistävän dueton idea on tarkastella fyysisen liikkeen ja äänimaailman välistä yhteyttä ja luoda musiikillisia keskusteluja liikkuvan kehon, mikitetyn nuorallatanssitelineen, kontrabasson ja elektroakustisen äänimaailman keinoin. Teosprosessin inspiraationa vaikuttavat erilaiset tasot ja kierrot yhdessä veden elementin kanssa. Konsertinomainen nykysirkusteos hahmottelee teemojensa kautta näyttämölle visuaalisia ja auditiivisia kuvia merellisestä elämästä. 

Ravaldin ja Alemanno lisäksi työryhmään kuuluu valosuunnittelija Jere Mönkkönen ja ulkopuolisena silmänä toimiva Luis Sartori do Vale.

Residenssien ohella Portmanteaun lapsille ja nuorille suunnattu visuaalisen teatterin esitys Piste, piste, piste esitettiin 11.9. Turun Seikkailupuiston Timantti-teatterissa ja 17.9. Tanskassa Horsens Teaterfestivalilla. Piste, piste, piste on monitaiteinen teos, jossa vanhoilla piirtoheittimillä luodaan näyttämölle mielikuvituksekas universumi sirkuksen, tanssin ja kuvataiteen keinoin. 

Marraskuussa ryhmä jatkaa kiertuettaan Espanjaan: teos esitetään Barcelonassa ja Sabadellissa 20.–28.11.2022 välisenä aikana yhteensä 11 kertaa.  

www.portmanteau.fi